June 2, 2023
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Valensija - Da li će Ducati doći do istorijske titule?

MotoGP Valensija – Da li će Ducati doći do istorijske titule?

-

Došao je na red i poslednji MotoGP trkački vikend. Kao i po običaju, Valensija i staza Rikardo Tormo po ko zna koji put su domaćin poslednja trke u sezoni. U ovom slučaju titule će se odlučivati u dve klase, pošto pored MotoGP i Moto2 šampionat čeka novog šampiona.

Kao da je 6. mart i prva trka u Kataru bila davno. Od tada je prošlo 19 trka i na redu je finalna 20. Upravo je toliko trka bilo potrebno da se šampionat preokrene naglavačke. Od Basitaninija kao favorita za titulu, preko Aleš Espargara i Kvartarara koji je u jednom trenutku imao solidnu prednost, sve do Banjaje koji je drugi deo sezone odvezao maestralno. Dobrodošli na poslednju trku u sezoni.

Malena staza Rikardo Tormo u Valensiji više podseća na dobru trening stazu, nego na MotoGP stazu na kojoj se čak vrše i predsezonski testovi. Dužine je svega 4.000 metara od kojih čak 876 metara čini pravac na kojem se dostiže maksimalna brzina od 337 km/h. Ostatak od 3.124 metra odlazi na čak 14 krivina (9 levih i 5 desnih). Još jedna staza koju ovu stazu izdvaja je “levi krug”.

Uživajte u upoznavanju staze Rikardo Tormo iz perspektive Skot Redinga:

Ducati, Suzuki, Yamaha, Honda, KTM, Aprilia?

Kako sam lepo proročki stavio sve proizvođače u podnaslov, kao favorite za pobedu i podijum. Razlog za to je što zaista svi imaju šanse za dobar rezultat. Valensija (ili ti staza Rikardo Tormo) je MotoGP staza na kojoj redni četvorocilndraši mogu da uzvrate udarac, osim ako ne potonu u sredinu startne postave i upadnu u probleme sa pregrevanjem guma. Pošto do sad i vrapci na grani znaju da Suzuki i Yamaha (a naročito Yamaha) imaju muku da prestižu zbog manje snage i brzine na pravcu.

MotoGP Valensija
MotoGP Valensija – Kvartararo sa teškim zadatkom Foto: Yamaha

Honda u rukama Mark Markeza bi lako mogla na podijum. Videli smo u prethodnim trkama da Mark Markez uopšte ne zaostaje puno, a dolazimo na stazu gde je levi krug i znamo da su to staze koje leže Markezu. Mark Markez zna kako je boriti se za titulu u Valensiiji, jer je 2017. godine u borbi sa Doviciozom spasio titulu na laktu kada je izbegao pad u prvoj krivini.

Suzuki ima oproštajnu trku. Nedostajaće nam ta plava, prijatna ekipa sa dva vrhunska vozača i odličnom ekipom koja nas nikad nije bombardovala nekim kontroverznim vestima, osim kad su početkom ove sezone objavili da se povlače. Mir je svoju jedinu pobedu zabeležio upravo tu, u domaćoj mu Španiji, a Rins je na Filip Ajlendu pokazao da itetakako ume da vodi. Zato, napred plavi!

Aprilia već neko vreme nije zablistala. Aleš Espargaro i Vinjales voze na domaćoj stazi koja bi mogla odgovarati Apriliji. Uostalom, Aleš je još u borbi za prva tri mesta u šampionatu.

KTM je ove godine išao od sjaja do očaja. Jedini vozač koji im je ove godine donosio radost i poebede je Oliveira koji vozi svoju oproštajnu trku za KTM. KTM ima najmanje šanse za podijum ili pobedu, ali ako vreme iznenadi, eto njih u vrhu.

Za kraj ostavljam Ducati iz prostog razloga jer su favoriti za ne samo pobedu, već i dominaciju. Prošle godine je Ducati zabeležio prve tri pozicije na trci, a Banjaja je došao do pobede na impresivan način.

Da bi osvojio titulu, ove godine mu je dovoljna i 14. pozicija i samo 2 boda. Sa druge strane Kvartararo mora da vozi bez kalkulacije na sve ili ništa. Potrebno mu je svih 25 bodova i nada da će Banjaja završiti na 15. mestu ili van bodova.

Ništa nije nemoguće. Gledali smo kako Rosi u Valensiji pada ničim izazvano i gubi titulu, kako na istoj stazi Markez na laktu spašava titulu i Dovicioza kako borbu za titulu završava u pesku, kao i famozni “maping 8” na instrument tabli Horhe Lorenca kad je vozio Ducati.

Foto: Ducati MotoGP Valensija

Da li će Ducati i ovog vikenda imati timska naređenja? Iskreno, mislim da neće ni morati. Ukoliko koji god vozač sem Kvartarara bude na vodećoj poziciji, tada će Ducati verovatno imati samo naređenje da niko ne preduzima “banzai” manevre nad Banjajom. Prevelika je bodovna razlika i male su kvote na Kvartarara da bi se smišljala neka opasna taktika u Ducati ekipi.

Hrabri Ogura protiv Fernandeza

U Moto2 šampionatu je mogla biti slična situacija kao i u MotoGP. To jest, Ogura je mogao u Valensiji biti sa velikom bodovnom prednosti, da nije pokušao da prestigne Arbolina u Maleziji i da se zadovoljio drugom pozicijom.

Zbog svoj pokušaja preticanja i pada, te gubitka 20 vrednih poena, Oguru su kritikovali mnogi hrabri vozači tastature. Dvostruki aršini protiv mladog Ogure koji je pokazao šta znači trkač. Išao je na bezrezervnu pobedu ne mislivši na šampionsku titulu. Da li mu je to bilo pametno, iz ove pozcije bi se možda reklo da nije. Međutim, upravo su takva odlučnost i doveli Oguru do pozicije da se bori za titulu. Setite se samo trke u Austriji i onog manvera u poslednjem krugu sa Čantrom. Mogao je tada Ogura ostati na drugoj poziciji i skupljati bodove, ali Ogura nije samo skupljač bodova, već istinski trkač.

Finalni okršaj Fernandeza i Ogure Foto: KTM, Rob Gray (Polarity Photo), MotoGP Valensija

Ništa manji trkač nije ni Fernandez. Bilo da Ogura ili Fernandez osvoje titulu, obojica su je zaslužili. Cele sezone su vozili dobro. Razlika između njih je samo 9,5 bodova i sve je daleko od završenog. Nemojte propustiti Moto2 trku, zasigurno će biti zanimljivo.

Odvojite ceo vikend za spektal

Budući da se radi o poslednjem MotoGP trkačkom vikendu u sezoni, predlažem da ne propustite nijedan trening niti trku. Verujem da će momci i devojke dati sve od sebe da poslednju trku u sezoni učine spektaklom.

Za komentare i utiske o predstojećeme trkačkom vikendu, možete posetiti temu na forumu.

Satnica i raspored MotoGP Valensija trkačkog vikenda:

Petak:

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1

13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota:

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3

12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:25 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja:

09:00 – 09:10 Moto3 Warm Up
09:20 – 09:30 Moto2 Warm Up
09:40 – 10:00 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.