NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Valensija - Emotivna pobeda za Suzuki, titula za Ducati

MotoGP Valensija – Emotivna pobeda za Suzuki, titula za Ducati

-

Poslednja MotoGP trka bila je više nego dobra i Valensija je još jednom bila dobar domaćin. Dobili smo nove šampione u Moto2 i MotoGP kategoriji, ali i emotivni oproštaj od Suzukija koji napušta MotoGP šampionat i to u stilu.

Vikend je počeo i završio se po lepom, sunčanom i toplom vremenu. Jedino je u subotu vetar malo kvario ugođaj vozačima. U vazduhu se osetila tenzija. Kvartararo je iz treninga u trening davao sve od sebe, a Banjaja se malo mučio da uhvati ritam.

Moto3 – Fantastičan duel Gevare i Ončua

Moto3 trka nije bila kao što ume da bude, odnosno nije se veliki broj vozača borio za pobedu, ali je trka svakako bila uzbudljiva. Vodeću grupu činilo je svega 4-5 vozača, da bi se trka polako svela na svega 2 vozača.

Ovogodišnji šamion Gevara i Čan Onču od početka do kraja vodili su borbu za pobedu. Gevara je branio šampionsku čast, dok je Onču motao svoju prvu pobedu. Uglavnom tokom cele trke Onču nije uspevao da prestigne Gevaru i vozio mu je bukvalno na točak. Tek u poslednjem krugu Onču je prestigao Gevaru.

Gevara nije popuštao i držao se za Ončua koji je u poslednjoj krivini išao defanzivno i imao nešto lošiji izlaz iz krivine. To je Gevara iskoristio da uhvati dobru zavetrinu i prestigao je Ončua na pravcu. Gevara je došao do još jedne pobede sa kojom se oprostio od Moto3 šampionata, jer dogodine prelazi u Moto2.

MotoGP Valensija – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Ogura pao, Fernandez smireno do titule

Moto2 trka je takođe bila dobra. Ogura, Akosta, Fernandez, Arbolino i Lopez krenuli su žestoko razmenjivajući pozicije bez pardona. Lopez je u početku bio najagresivniji od pomenutih vozača, borio se za titulu “Rookie” godine, ali se njegova agresivna vožnja nije isplatila, jer je trku završio padom.

Za to vreme, Arbolino je vodio trku ispred Ogure kojeg je Akosta dobro pritiskao. Ogura je u 9. krivini napravio grešku na kočenju, pao je i njegove nade za osvajanjem Moto2 titule nestale su u oblaku prašine. Nakon Ogurinog pada, Fernandez se opustio i počeo je da niže odlične krguove.

Do kraja trke Akosta i Fernandez su prestigli Arbolina koji je trku završio na trećoj poziciji, dok je Akosta pobedio, a Fernandez je titulu slavio sa osvojenom drugom pozicijom.

Ogura će i sledeće godine imati šansu da osovji Moto2 titulu, dok Fernandez prelazi u MotoGP kategoriju na Tech3 GASGAS.

MotoGP Valensija
MotoGP Valensija – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Emotivna MotoGP trka

MotoGP trka je bila dostojna poslednje trke u ovogodišnjem šampionatu. Aleks Rins je odlično startovao i odmah je poveo poslednju trku za Suzuki. Iako su Martin, Miler i Markez bili odmah iza njega, nisu uspevali da ugroze Rinsa. Markez je polovinom trke pao i nije uspeo da se domogne podijuma, a pred kraj trke je Binder prestigao Kvartarara i Martina i došao do druge pozicije. Da je trka još malo potrajala, možda bi i ušao u duel sa Rinsom. Blizu podijuma bio je i Miler koji je pao u završnici trke, iako je bio blizu toga da osvoji podijum, svoj poslednji za Ducati, jer dogodine prelazi u KTM.

Rins je odvezao savršenu trku, poslednju za Suzuki koji se povlači iz šampionata. Suzuki je zabeležio dve pobede na poslednje tri trke i prava je šteta što napuštaju šampionatu. Lep pobednički oproštaj.

MotoGP Valensija
Banjaja osvojio titulu Foto: Ducati

Što se tiče borbe za titulu, bilo je gusto, naročito na početku trke. Banjaja i Kvartararo su bili blizu jedan drugom. U drugoj krivini Miler je prestigao Kvartarara i naterao ga da ode šire, što je Banjaja iskoristio da se provuče pored Kvartarara. Budući da se Kvartararo vraćao na putanju, došlo je do kontakta sa Banjajom. Tom prilikom na Banjajinom Ducatiju puklo je prednje desno krilo, što ga je malo poremetilo tokom trke.

Kvartararo je trku završio na četvrtom mestu, a Banjaja je padao u poretku i na kraju je trku završio na devetom mestu, što mu je bilo dovoljno za šampionsku titulu. Banjaja je postao prvi Italijan posle Agostinija koji je osvojio titulu na italijanskom motociklu.

Nakon 20 trka, sezona 2022 je završena. Sledeće godine se očekuje još uzbudljivija sezona. Aprilia će imati 4 motocikla, Suzuki odlazi, Mir prelazi u Hondu, Honda donosi novi RC213V, itd. Prve promene ćemo videti već u utorak kad se vozi prvi zvanični test za 2023. godinu, baš u Valensiji.

MotoGP Valensija
MotoGP Valensija – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Za komentare i utiske o poslednjoj MotoGP Valensija trci, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.