May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaMV Agusta Brutale 1000RR - Opet Brutalno (pre)snažan

MV Agusta Brutale 1000RR – Opet Brutalno (pre)snažan

-

Iz MV Aguste nam stiže jedan od njihovih najpopularnijih naked modela – MV Agustra Brutale 1000RR. Nastala na temeljima čuvene MV Aguste F4, za 2020 godinu Brutale 1000RR dolazi unapređenija i bolja od prethodnih generacija. Idemo da vidimo šta nam je čuveni italijanski brend pripremio.

Otkako je nastao, Brutale je zajedno sa F4 modelom znatno doprineo reinkarnaciji MV Aguste. Zajedno sa Ducati Monsterom, ova dva motocikla predstavljala su ekstremne naked motocikle, sa tim da je Brutale verovatno uvek bio još ekstremniji po pitanju snage agregata. Sa tom filozofijom je MV Agusta nastavila i na Brulate 1000RR.

MV Agusta Brutale 1000RR
MV Agusta Brutale 1000RR Foto: MV Agusta Press

Snažan agregat sa vrhunskim komponentama

Srce Brutale-a 1000RR sastavljeno je od najnaprednijih komponenti koje trenutno postoje na tržištu. Realno, MV Agusta je bila prinuđena da ugradi najkvalitetnije delove iz razloga što agregat isporučuje ogromnu snagu. Četvorocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat ima radnu zapreminu od 998 cm3 i isporučuje čak 208 KS (153 kW) pri 13.400 O/min obrtni moment od 116 Nm. Ako pri tome dodamo i kompresioni odnos od 13.4:1, možemo lako zaključiti da agregat trpi veliku opterećenje.

Stoga ne čudi što se unutar agregata nalaze titanijumske klipnjače koje pored toga što su izdržljivije donose i uštedu u težini i smanjenju inercione mase, što doprinosi tome da agregat lakše postiže obrtaje. U agregatu se nalazi centralni razvodni sistem čija prednost je to što pri visokim obrtajima ne pravi torzioni efekat na bregaste osovine. Takođe su nove vođice ventila i bregaste osovine, a izmenjen je i tajming otvaranja i zatvaranja ventila.

Dalje, sistem za podmazivanje takođe je redizajniran kako bi unutrašnje komponente imale optimalno podmazivanje i pri najvećim opterećenjima agregata, kao i pri nagibu motocikla i podizanju prednjeg točka.

MV Agusta Brutale 1000RR
Foto: MV Agusta Press

Budući da strogi zakoni nastoje da motocikli budu što tiši, u MV Agusti su redizajnirali menjač kako bi smanjili frikciju između zupčanika što je doprinelo smanjenju buke iz agregata. Redizajniran je i poklopac kvačila upravo iz istog razloga – da upije buku i samim tim je smanji.

Za napajanje agregata gorivom zaduženi su dupli red injekotra. Gornji red čine 4 Mikkuni injekotra, dok su donja 4 injekotra Magneti Marreli. Što se izduvnog sistema tiče, Arrow i MV Agusta imaju zajedničku saradnju koja je na Brutale 1000RR donela 4 u 1 u 4 izduvni sistem.

Vrhunsko ogibljenje i proverena šasija

Zaštitni znak MV Aguste je cevasta šasija, koja je u slučaju Brutale 1000RR-a ukombinovna sa bočnim aluminijumskim pločama. Snažan agregat traži dobru šasiju koja može da upije sav stres, a budući da je MV Agusta do sada uvek imala dobre šasije, pretpostavljamo i da je u ovom slučaju posao po tom pitanju dobro odrađen.

MV Agusta nije štedela na ogibljenju, pa se tako napred nalazi Ohlins Nix EC prednja viljuška koja nudi elektronsko podešavanje hidrauličkog amortizera, dok je predopterećenje opruga ručno podesivo. Zadnji amortizer je takođe Ohlinsov TTX EC koji je, a Ohlins potpisuje i amortizer upravljača.

MV Agusta Brutale 1000RR
Foto: MV Agusta Press

MV Agusta Brutale 1000RR ima identično međuosovinsko rastojanje kao i model Brutale 1000 Serie Oro, odnosno 1.415 mm sa hodom prednjeg točka od 97 mm. Osim identičnog međuosovinskog rastojanja, Brutale 1000RR i dele i iste kočnice. Napred se nalaze dva diska prečnika 320 mm sa radijalno postavljenim Brembo Stylema kočionim čeljustima, dok se nazad nalazi jedan disk prečnika 220 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima.

Elektronika prati performanse agregata

Današnji motocikli imaju (prema mom mišljenju) malo više elektronike nego što je potrebno. Tako i MV Agusta Brutale 1000RR dolazi sa dosta bogatim paketom opreme. Mada nema previše elektronski pomagala (poput Ducati V4 Streetfighter) i još nekih konkurentnih motocikala, čini se da su u MV Agusti pronašli dobru meru po tom pitanju.

ABS se naravno podrazumeva, budući da je u Evropi obavezan na svim novim motociklima. Bosh 9 plus sistem zadužen je za “nadgledanje” ABS-a na Brutale 1000RR.

U saradnji sa kompanijom Eldor, MV Agusta je za Brutale 1000RR razvila EM2.0 kontrolnu jedinicu. Poput svi motocikala novije generacije, ovaj motocikl poseduje Ride-by-wire sistem i razvijenu IMU jedinicu koja omogućava da kontrola proklizavanja radi u najboljem mogućem maniru. Kontrola proklizavanja poseduje četiri režima (Sport, Race, Rain i Custom), a može i da se prema potrebi isključi. U elektronski paket uključena je i kontrola podizanja prednjeg točka, bez koje bi realno, malo bilo i opasno voziti motocikl sa 208 KS. Kao gen sa trkačkih motocikala, u Brutale 1000RR ugrađena je i kontrola startovanja, koja je uglavnom bila rezervisana za trkačku stazu.

Neizostavna stvar je i kvik šifter koji funkcioniše pri menjanju stepena prenosa naviše, ali i naniže. Sve potrebne informacije i podešavanja obavljaju se preko TFT ekrana dimenzija 5 inča koji je potpuno u boji.

MV Agusta Brutale 1000RR
Foto: MV Agusta Press

MV Agusta Brutale 1000RR dolazi u dve boje, crvenoj sivkastoj sa zelenkastim detaljima. Po pitanju dizajna, MV Agusta je neprikosnovena što se može videti i na ovom motociklu koji (bar) mene ostavlja bez daha. MV Agusta Brutale 1000RR sa svojih 208 KS i dalje ostaje na tronu najjačeg naked motocikla na svetu.

Za sada još nije poznata cena za tržište Evrope, ali čvrsto verujem da pravi zaljubljenici u MV Agustu koji su u mogućnosti, neće praviti pitanje oko cene.

Za kraj, ostavljamo galeriju slika:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.