NaslovnaMoto GaražaNa šta obratiti pažnju prilikom servisiranja motocikla?

Na šta obratiti pažnju prilikom servisiranja motocikla?

-

Redovno servisiranje motocikla ključno je za dug radni vek i bezbrižnu vožnju. Dobar deo motociklista sam odrađuje servise poput zamene ulja i filtera. Prilikom obavljanja i najmanjeg servisa, ne bi trebalo žuriti sa obavljanjem istog, već treba natenane pregledati neke delove motocikle. Zato ćemo vam danas ukazati na šta treba da obratite pažnju prilikom servisiranja motocikla.

Zamena ulja i filtera za ulje

Sam proces zamene ulja nećemo danas opisivati, već ćemo se fokusirati na ono što je bitno tokom i nakon zamene ulja. Za početak u starom ulju koje ste ispustili iz agregata proverite da li slučajno ima opiljaka ili nekih drugih metalnih čestica.

Takođe, nakon zamene i ponovnog startovanja motocikla pustite da motocikl par minuta radi u mestu i nemojte dodavati gas i proverite da li se lampica za ulje isključuje. Svakako proverite da li ima curenja ulja na filteru za ulje ili na šrafu za ispuštanje ulja.

Proverite rashladnu tečnost i creva rashladne tečnosti

Već kad ste skinuli oklope sa motocikla (ukoliko ih vaš motocikl ima), to je prava prilika i da proverite sva creva rashladnog sistema, kao i količinu rashladne tečnosti. Prilikom provere creva, treba proveriti da li sve šelne pravilno drže spojeve creva, kao i da li su neka creva ispucala ili pokazuju znakove starenja.

Nakon toga, proverite nivo rashladne tečnosti i ukoliko primetite da je nivo tečnosti niži od predviđenog, dodajte isti tip rashladne tečnosti koji se već nalazi u sistemu.

Kočione pločice, tečnost i pločice

Ukoliko je sa agregatom sve u redu, vreme je da pređete na deo motocikla koji je odgovoran za vašu bezbednost, a to je kočioni sistem.

Pomoću baterijske lampice osvetlite pločice unutar kočionih čeljusti i proverite njihovu potrošenost. Kočione pločice na sebi imaju proreze koje služe kao indikator potrošenost. Ukoliko se na pločicama linije jedva vide, vreme je za zamenu pločica.

Kočione pločice
Na šta obratiti pažnju prilikom servisiranja motocikla? Kočione pločice Foto: Shutterstock

Takođe, proverite i kočiona creva. Bitno je da proverite da li su creva previše stara. Ukoliko su creva stara, ona mogu pri naglom kočenju da puknu i da se nađete u neprijatnoj situaciji, budući da kroz kočiona creva prolazi jak pritisak, valja ih držati u najboljem mogućem redu.

Potrebno je proveriti i kočionu tečnost i njen nivo. Ukoliko je kočiona tečnost starija od dve godine, potrebno je zameniti.


Akcija i popusti na servis Honda motocikala

Ako ipak nemate vremena, želje, volje da sami šrafite i želite provereni servis, koji je pritom i ovlašćen za vaš motocikl, imamo odličnu informaciju za vas!

Kompanija Delta Automoto (ovlašćeni uvoznik za Honda motocikle) pokrenula je akciju na servis Honda motocikla. Akcija donosi 20% popusta na servis motocikla kao i na rezervne zamenske delove i akcija traje do 15. februara. Više detalja i cene servisa možete pronaći ovde.

Ukoliko želite da zakažete servis motocikla u Delta Automoto servisu, to možete učiniti ovde.


Ogibljenje

Provera ogibljenja uključuje proveru prednje viljuške i zadnjeg amortizera na curenje ulja. Potrebno je proveriti štapove prednje viljuške i prebrisati ih čistom krpom. Ne bi smelo ni u tragovima da bude svežeg ulja jer je to znak da su semerinzi dotrajali i da ih je potrebno zameniti.

Preporuka je i da stisnete prednju kočnicu, a zatim par puta gurnete ka dole prednju viljušku. Prilikom rada, viljuška mora da se sabija i vraća neometano.

Ista stvar važi i za zadnji amortizer. Proverite da li postoji curenje ulja, kao i da li funkcioniše neometano.

Provera ležajeva točkova i prednje viljuške

Motociklisti često zanemare stanje ležajeva točkova i upravljača, odnosno prednje viljuške. Osnovna provera da li su ležajevi u redu nije teška i ne oduzima puno vremena. Sve što je potrebno je da uhvatite točak čvrsto i da ga pomerate levo – desno. Ukoliko primetite da ima „lufta“ u točku, znači da su ležajevi za zamenu koju ne treba odlagati.

Po pitanju provere ležajeva u upravljaču, odnosno u mostu upravljača postupak je isti kao prilikom provere ogibljenja, sa tim da treba obratiti pažnju da li se prednja viljuška „drma“ kada gurate prednu viljušku naniže.

Na šta obratiti pažnju prilikom servisiranja motocikla?

Provera svetlosne gurpe

Pred sam kraj vam ostaje provera svetlosne grupe, koja uključuje proveru prednjeg svetla (kratkog i dugog), zatim proveru zadnjeg svetla (pozicija i stop svetlo). Stop svetlo proveravate tako što stisnete prednju kočnicu i gledate da li se stop svetlo uključilo. Isti postupak ponovite i pritiskom na zadnju kočnicu.

Proverite i pojedinačno migavce, zasebno levi i desni, i sva 4 pokazivača pravca.

Proverite pritisak u gumama

Na kraju, proverite pritisak u gumama. Pritisak u gumama bi trebalo češće da se provera i da se prilagođava u zavisnosti od opterećenja motocikla, a prema preporukama proizvođača guma.

Na šta obratiti pažnju prilikom servisiranja motocikla?
Foto: Pirelli Press

Ukoliko utvrdite neku nepravilnost, a ne posedujete alat ili dovoljno znanja da sami odradite neku popravku, preporuka je da motocikl odvezete u neki od ovlašćenih servisa.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.