April 13, 2021
NaslovnaMoto GaražaNajbrža, najlakša i najskuplja Ducati Superleggera V4 ikada!

Najbrža, najlakša i najskuplja Ducati Superleggera V4 ikada!

-

Čekasmo i konačno dočekasmo. Zvanično je predstavljena jedna od najekskluzivnijih Ducati Superleggera ikada! Radi se o motociklu bez kompromisa. Napravljena u maloj seriji sa samo jednim ciljem: da bude tehnički najnapredniji serijski motocikl na svetu. Detaljno vam predstavljamo novu Ducati Superleggera – u V4.

Ducati je nedeljama najavljivao i na šačicu davao detalj po detalj nove Superleggere. Projekat je u tajnosti nosio naziv “1708”, a sada je konačno otkrivena do kraja. Da danas još postoje štampani časopisi, verujte da bi ovaj motocikl bio stavljen na svim naslovnim stranicama i na posterima. Ovde nije reč samo o tome što se ovaj motocikl proizvodi u maloj seriji koju će samo šačica ljudi moći da kupi. Reč je o motociklu koji je poslednja reč tehnike.

Superleggera (čita se Superleđera) u bukvalnom prevodu znači veoma lagana. Dovoljno je reći da je suva težina ovog motocikla manja od težine Ducati GP20 motocikla! Sa GP motociklom ne povezuje je samo težina, već i dosta tehničkih detalja. Nećemo vas više držati u neizvesnoti već prelazimo na predstavljanje i opisivanje ovog motocikla do najsitnijih detalja do kojih smo mogli da dođemo.

Ovaj tekst je za one koji vole detalje, uživajte!

Ducati Superleggera V4
Ducati Superleggera V4 Foto: Ducati Press

Snažan, beskompromisan agregat gotovo spreman za trkačku stazu

Srce Superlegere V4 je sada već provereni agregat koji koristi i Panigale V4R. To znači da se radi o četvorocilindričnom, vodenom hlađenom agregatu radne zapremine 998 cm³ i V konfiguracijom sa uglom od 90° između cilindara.

Iako je agregat spolja identičan onom koji koristi Panigale V4R, unutar agregata su ipak određeni određeni zahvati, uglavnom radi smanjenja težine samog agregata. Radi smanjenja težine korišteni su titanijumski i aluminijumski šrafovi, zatim novo lakše kvačilo sa 8 lamela. Bregasta osovina je dodatno mašinski obrađena, opet radi uštede težine, a promene su pretrpele i komponente menjača.

Svi ovi zahvati učinili su da agregat bude lakši za 2,8 kg u poređenju sa agregatom Panigale -a V4 zapremine 1.103 cm³ i dobijeno je 3 KS više zahvaljujući Akrapovič izduvnom sistemu.

Ducati Superleggera V4
Ducati Superleggera V4 Foto: Ducati Press

Da zađemo malo dublje u sam agregat. Cilindri su prečnia 81 mm, dok hod klipa iznosi 48,4 mm. Četiri titanijumske klipnjače povezuju klipove sa radilicom koja se okreće u kontra smeru, baš kao i kod MotoGP motocikala. Okretanjem radilice unazad, donekle se poništava žiroskopski efekat, omogućava se lakše obaranje motocikla u krivine, kao i brža promena pravca, a smanjuje se i tendencija podizanja prednjeg točka. Jedina mana ovog sistema je dodatni zupčanik koji mora da bude postavljen kako bi se točak okretao u pravom smeru.

Desmodromski sistem otvaranja i zatvaranj ventila pomoću četiri bregaste osovine, zadužene su za otvaranje i zatvaranje ventila. Usisni ventili imaju prečnik od 34 mm i izrađeni su od titanijuma, dok su izduvni ventili čelični prečnika 27,5 mm.

Kad smo kod otvaranja i zatvaranja ventila. Ventili su štelovani u samoj fabrici od strane stručnjaka, i po završenom radu potpisuje pločicu koja se nalazi na bloku zadnjeg para cilindara.

Foto: Ducati Press

Vazduh do aregata dolazi preko usisnika, kutije filtera za vazduh i na kraju kroz leptirasta tela prečnika 56 mm. Levci usisnika za vazduh su promenjljive visine što omogućava da se optimatizuje isporuka snage kroz ceo raspon obrtaja.

Rezultat dorađenog ionako već spremnog agregata je maksimalna snaga od 224 KS pri 15.750 O/min i maksimalni obrtni moment od 116 Nm pri 11.750 O/min sa legalnim homologovanim auspuhom za ulicu. Ukoliko želite da “otvorite” maksimalne performanse ovog agregata, Ducati na raspolaganje stavlja i ugradnju trkačkog Akrapovič izudvnog sistema koji povećava snagu na 234 KS pri 15.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 119 Nm pri 11.750 O/min. Uz ovaj izduvni sistem, Ducati Superleggera V4 ima agregat za čak 6 kg lakši od Panigale -a V4!

Jedini serijski motocikl sa potpuno karbonskom šasijom

Ako je Superlegera V4 serijski motocikl, onda sa pravom može da ponese i laskavu titulu kao jedini serijski motocikl sa potpuno karbonskom šasijom. Kada kažemo potpuno, mislimo na kompletan ram i zadnju viljušku.

Prednji deo rama napravljen je od karbona u koji je impregniran i aluminijum koji nosi. Prednji deo rama lakši je za 1,2 kg u odnosu na onaj koji koristi Ducati V4. Pod-ram je takođe izrađen od istih materijala kao i glavni ram, a i on je lakši u odnosu na V4 modelu i to za 0,9 kg. Zadnja viljuška je duža u poređenje sa onom na Panigale V4, ali je i lakša za takođe 0,9 kg jer je napravljena od iste kombinacije karbona i aluminijuma kao i prednji deo šasije i pod-ram.

Ducati Superleggera
Foto: Ducati Press

Duža zadnja viljuška omogućava veću stabilnost i smanjuje tendenciju podizanja prednjeg točka prilikom naglih ubrzanja.

Ali tu još nije kraj upotrebe karbona. Petokraki točkovi su takođe napravljeni od karbona, takođe zbog uštede na težini. Upotrebom karbona u točkove napravljena je ušteda od čak 3,4 kg.

Foto: Ducati Press

Kompletna šasija prošla je rigorozna ispitivanja poput onih koje prolazi MotoGP motocikli, tako da su isključeni svi problemi po pitanju izdržljivosti šasije.

Trkačko ogibljenje i kočnice

Budući da Ducati Superleggera V4 mora da bude vrhunski motocikl, u tu svrhu ugrađene su najbolje moguće ogibljenje i kočnice. Što se samog ogibljenja tiče, napred se nalazi Ohlins NPX 25/30 prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm. Pošto je Ducati bio opsedunt skidanjem težine, donji deo štapova odrađen je od lakšeg materijala tako da je u poređenju sa prednjom viljuškom koju koristi Panigale V4, ova viljuška lakša za 0,6 kg. Zadnji TTX36 amortizer umesto klasične poseduje titanijumsku oprugu. Naravno, ogibljenje je potpuno podesivo.

Brembo je danas nezabilazna komponenta gotovo svakog sportskog motocikla. Brembo je opremio Ducati Superleggera -u V4 sa Stylema® R monoblok kočionim čeljustima. Ono što razlikuje ove kočione čeljusti od ostalih Stylema®, su klipovi sa rupicama unutar kočionih čeljusti koji omogućavaju bolje hlađenje. Zahvaljujući ovim kočionim klipovima, osećaj na poluzi kočnice biće isti čak i nakon većeg broja odveženih krugova na trkačkoj stazi. Napred se nalaze dva diska prečnika 330 mm.

Operacija kočenja obavlja se preko Brembo MCS 19.21 radijalno postavljenog kočionog cilindra. Što se zadnje kočnice tiče, nazad se nalazi dvoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 245 mm.

Ducati Superleggera V4
Ducati Superleggera V4 Foto: Ducati Press

Sva ova opsednutost oko težine, dovela je do toga da je Ducati Superleggera V4 skoro lakša čak i od Ducati GP20 motocikla koji se koristi u MotoGP šampionatu! Težina GP20 motocikla iznosi 157 kg sa rashladnom tečnosti i uljem, a suva težina Superleggera -e iznosi 152,2 kg sa kompletnom trkačkom opremom ili 159 kg sa standardnom opremom. Tek sa upoređivanjem težine se zapravo vidi zašto je Ducati Superleggera V4 toliko specifičan motocikl.

Unapređena aerodinamika

Ducati Superleggera dobila je nešto više krilaca u odnosu na Ducati Panigale V4 i Panigale V4R. Povećanje krilaca donosi i povećanje sile potiska koja sada pri brzini od 270 km/h iznosi 50 kg. Poređenja radi, krilca na Panigale V4 i V4R vrše pritisak na prednji točak ekvivalentan težini od 30 kg, pri 270 km/h. Ruku na srce, teško da će bilo ko od “običnih” vozača uspeti da proveze ovaj motocikl brzinom od 270 km/h kroz krivinu, ali je svakako lepo znati da će pri ovoj brzini prednji točak ostati zalepljen za asfalt.

Ducati Superleggera V4
Ducati Superleggera V4 Foto: Ducati Press

Elektronika, elektronika i još elektronike

Ovaj motocikl poseduje sve, ali bukvalno sve što može da vam padne na pamet. Kako ovaj tekst ne bi prerastao u tekst o elektronici, spomenućemo i samo ukratko opisati svako elektronsko pomagalo na ovom motociklu. Doste od elektronike preuzeto je sa Ducati GP18 MotoGP motocikla.

Pa da krenemo redom:

Prvo ćemo spomenuti Ducati Cornering EVO ABS sistem koji pomaže vozaču prilikom kočenja u krivini. Cornering EVO nudi 3 nivoa podešavanja u zavisnosti od uslova asfalta na kojem se vozi.

Sledeća stvar je možda i najkorisnija na ovako snažnom i laganom motociklu. U pitanju je Ducati kontrola proklizavanja, DTC EVO 2. DTC EVO 2 kontrola proklizavanja je upravo jedna od stvari koja je preuzeta sa GP18 motocikla. Pomoću 6 – osnog sistema beleže se bukvalno svi parametri motocikla (brzina kretanja, nagim, brzina okretanja točkova, itd) i ti podaci se zatim obrađuju. DTC EVO 2 u rukama profesionalnog vozača može da predstavlja moćan alat na stazi.

Osim Cornerin EVO ABS -a i DTC EVO 2 kontrole proklizavanja, Superleggera V4 poseduje i kontrolu proklizavanja prilikom izlaska iz krivne (Ducati Slide Control). Ova kontrola funkcioniše u korelaciji sa DTC EVO 2, a opet funkcioniše i samostalno. U zavisnosti od ugla obaranja motocikla Ducati Slide Control dopušta određeno proklizavanje zadnjeg točka kako bi se pobolljšao izlaz iz krivine.

Zatim, tu su kontrola podizanja prednjeg točka, kontrola startovanja motocikla, brza šaltalica sa mogućnošću menjanja stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila i kontrola motornog kočenja.

Ducati Superleggera V4 poseduje i tri režima vožnje. Ako ste mislili da u ponudi ima kišni režim i slično, pogrešili ste. U opciji su tri režima, “Race A”, “Race B” i Sport režim. Prva dva su namenjena vožnji na stazi, a treći je “prilagođen” za vožnju u saobraćaju.

Foto: Ducati Press

Ducati je na Superleggera -u V4 ugradio i pit limitator koji dozvoljava podešavanje brzine u rasponu od 40 – 80 km/h. Takođe je moguće preuzimanje telemetrije motocikla preko DDA+GPS sistema. Preko ovog možete na vašem računaru da ispratite sve što se dešavalo sa motociklom dok ste bili na stazi. Tako možete videti koliko ste dozirali gas u kojoj krivini, koliki ste pritisak izvršili na prednju ili zadnju kočnicu itd. Korisna stvar za sve koji posećuju trkačku stazu. Omogućeno je i merenje čak do 60 krugova, kao i prikaz srednjeg proseka vremena po krugu.

Za kraj, tu je Ducati Multimedia sistem. Ovaj sistem omogućava preko bluetooth -a povezivanje sa pametnim telefonom i omogućava vam da odgovorite na poziv, dobijete obaveštenje o e-mailu, sms poruci ili da pustite muziku.

Svi ovi podaci prikazani su na kolor TFT instrument tabli prečnika 5″. Instrument tabla prikazuje različit izgled instrument table u zavisnosti od odabranog režima vožnje. Ukoliko odaberete “Race A” ili “Race B” režim instrument tabla će više prikazivati informacije bitne za vožnju na stazi, dok će u “Sport” režimu biti prilagođen prikazivanju informacija koje više priliče vožnji u saobraćaju.

Foto: Ducati Press

Ducati je još jednom uspeo da napravi nešto što nijednom od ostalih proizvođača ne polazi za rukom. Opet su uspeli da naprave beskompromisan motocikl sa samo jednim ciljem: obaranje granica. Ducati Superleggera V4 u punoj trkačkoj opremi isporučuje 234 KS i suva težina iznosi 152,2 kg (oko 189 kg sa svim tečnostima). Na ovom motociklu ugrađene su najbolje moguće komponente koje su dostupne na tržištu u slobodnoj prodaji. Biće napravljeno svega 500 primeraka ovog motocikla, a cena po komadu iznosi vrtoglavih 100.000 eura. Ako gledamo komponente od kojih je napravljen ovaj motocikl, on zaista toliko vredi i ovo je nešto najpribližnije MotoGP motociklu što možete kupiti na tržištu.

Prirodno okruženje za ovaj motocikl je trkačka staza i bila bi prava šteta ukoliko se ne bi koristio upravo u takvom okruženju. Ducati Superleggera V4 zasigurno će postati nedosanjani san mnogih zaljubljenika u dvotočkaše.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se