NaslovnaMoto GaražaNezaobilazna oprema za putovanja motociklom – koferi, torbe i dodaci

Nezaobilazna oprema za putovanja motociklom – koferi, torbe i dodaci

-

Veliki broj motociklista koristi svoje dvotočkaše za putovanja do najudaljenijih delova sveta. Jedna od nezdognih stvari na motociklima je nedostatak tovarnog prostora. Međutim, vešti ljubitelji motocikala još davno su se dosetili da na motocikle stave razne bočne, gornje i razne druge torbe i kofere kako bi sa sobom poneli potrebne stvari za put.

Kratak istorijat i otkud potreba za koferima i torbama?

Malo sam istraživao na ovu temu i došao do podataka da je veća ekspanzija bočnih torbi počela sa većom upotrebom motocikala, tačnije tamo 1960. godina prošlog veka. U SAD-u, su na primer putovanja motociklom postala naročito popularna za vreme trajanja i nakon rata u Vijetnamu. U tom su periodu bivši vojnici i oficiri nakon učešća u ratu imali naviku da putuju na motociklu širom SAD-a. Tako je nekolicina njih počela da buši šasije motocikla i da kači prve torbe. Naravno, neko se nakon toga dosetio i da započne namensku proizvodnju istih.

Kompanije poput Indian Motocycles i Harley Davidsona uvideli su ovaj trend, pa su već fabrički počeli na motocikle da ugrađuju podupirače na motocikle. Ti podupirači služili su kako bi se na njih lakše montirale torbe bez prepravljanja motocikla.

Brendovi iz Japana takođe su uvideli prednost montiranja bočnih kofera. Yamaha je prva otišla korak dalje montirajući kofere i torbe tako da ne prekrivaju pokazivače pravca, a takođe je nudila i najviše tovarnog prostora na motociklima. Nakon toga svi proizvođači su počeli da slede primer Yamahe.

Tokom 1980. godina svi proizvođači su nudili torbe uz motocikle, a počela je i sve veća ekspanzija kofera napravljenih od fiberglasa. Razvoj kofera od fiberglasa otišao je izuzetno daleko, pa se tako danas na tržištu mogu pronaći koferi od raznih materijala (aluminijumski, plastični) koji mogu biti i vodootporni. Osim bočnih kofera i gornjih kofera na motociklima se sve češće koriste i torbe koje se montiraju na rezervoar. Ovaj tip torbi naročito je popularan kod sportskih motocikala kod kojih nije predviđeno da se ugrađuju bočne torbe.

Sledeća tačka u razvoju kofera bilo je što jednostavnije (a bezbednije!) montiranje i zaključavanje kofera. Tako se krenulo i trku pronalaženja što jednostavnijih nosača kofera, ali i sistema za zaključavanje. Motociklisti na putovanjima često imaju potrebu da skidaju kofere prilikom prelaženje prepreka, kampovanja, nošenja stvari u hotel i raznim drugim situacijama.

Tipovi kofera

Za one koji nisu toliko upućeni u kofere ili se tek spremaju za prva putovanja valja spomenuti i to koji tipovi kofera postoje.
Postoje bočne torbe i koferi koji se kao što sam naziv kaže kače na bočnim stranama motocikla. Mesto kačenja je uglavnom tik na bočnim stranama, bliže poziciji suvozača.

Koferi i torbe za motocikle
Nezaobilazna oprema za putovanja motociklom – koferi, torbe i dodaci Foto: Yamaha Press

Zatim, tu su gornji koferi, koji se kače na nosače iza sedišta suvozača. Gornje kofere ćete najčešće videti i kod motociklista koji voze po gradu. To je iz praktičnog razloga, jer u gornje kofere bez probleme staju kaciga, jakna i ostala oprema, a pri tome gornji kofer ne smeta tokom vožnje kroz grad.

Zatim tu su već pomenuti torbe koje se kače na rezervoar. Te torbe se uglavnom zovu „tank – pad“ torbe.

Materijali od kojih se torbe i koferi prave

Postoje takozvani „tvrdi“ koferi koji se izrađuju od raznih vrsta čvrste plastike. U slučaju da se radi o motociklima čija namena je i silazak sa asfalta, postoje i koferi izrađeni od aluminijuma. Čvrsti koferi su generalno otporniji na vremenske nepogode i pružaju mogućnost zaključavanja. Jedina mana im je što su kabastiji i teži za kačenja i skidanja, mada sa današnjim napredovanjem sistema za kačenje i ovaj problem postaje sve manje izražen.

Zatim postoje i „meke“ torbe koje se prave od raznih sintetičkih materijala koji mogu biti vodootporni. Prednost ovih torbi je što su otporne na udarce, ali ne čuvaju najbolje stvari unutar torbi. Takođe je olakšavajuća okolnost i to što se montiraju na motocikle uglavnom pomoću traki za koje nisu potrebni specijalni nosači.

Dodaci koji znače

Osim torbi, postoje još razni dodaci koji mnogo znače. Iz svog iskustva bih izdvojio nosač za telefon. Zašto baš za telefon? Verujte da nije zbog pregledanja poruka, već zbog navigacije. Ukolki često menjate motocikle kao što ja radim tokom testova i još ako pri tome posećujete razne delove gradova u koje zalazite, verujte da mi telefon sa navigacijom uveliko olakšava posao i štedi vreme. Zato bih izdvojio nosač za telefon kao bitan dodatak svakom motociklisti.

koferi, torbe i dodaci
Nezaobilazna oprema za putovanja motociklom – koferi, torbe i dodaci Foto: Shad UK

Shad koferi i dodaci, drugačiji od ostalih

Izdvojio bih jedan poznati brend koji proizvodi kofere i razne dodatke za motocikle, a odlikuje ga par karakteristika koji drugi brendovi u istoj branši nemaju. Radi se o Shad-u.

Shad je na primer jedini prozivođač koji u svojoj ponudi ima nosače sa prečnikom cevi od 20 mm debljine. Ta debljina nosača itekako znači motociklistima koji kače teške kofere prilikom putovanja, kao i onim vozačima koji često voze u off-road predelima te im se sa vremena na vreme događa da „ispuste“ motocikl prilikom prelaska preko neravnih i nepristupačnih terena. Takođe, Shad proizvodi 3P i 4P nosače. 3P i 4P označava da se koferi kače u 3 i 4 dodirne tačke.

Shad je poznat i po svojim proširivim koferima kao i po tome što prave kofere sa najbolje iskorištenim prostorom. Brojevi na oznakama Shad kofera poput SH59X, SH58X, SH34 označava zapreminu kofera izraženu u litrama.

Konkretno, SH59X je proširivi kofer u koji na primer bez problema staju čak dve full face kacige.

koferi, torbe i dodaci za motocikle
Shad SH59X proširi kofer Foto: Shad UK

Naravno, postoje i klasični koferi koji nisu proširivi, ali koji su takođe izuzetno laki i izdržljivi. To je takođe serija SH35, SH36, SH23.

Pominjali smo „tank-pad“ torbe ili ti torbe koje se montiraju na rezervoar. Shad i tu ima svog aduta u vidu serije E16P, E10P, E04P torbi.

 Na slici se nalazi E10P „tank-pad“ torba zapremine 5 litara. E10P torba nudi mogućnost podešavaja u 4 nivoa kako bi vozač imao što veći komfor i kako mu torba ne bi smetala. Na torbi postoji pregrada za telefon koja omogućava da koristite touch screen telefon dok se nalazi u pregradi. Takođe postoji i pregrada za odlaganje rukavica.

Tu nije kraj „tank-pad“ torbama. Postoje znatno veće, proširive torbe za kačenje na rezerovar. Te torbe dolaze u seriji torbi pod oznakama SL52 SL35B SL23B SL20F SL12M, SC25, SL05 SL04. Konkretno, SL35B torba ima zapreminu od 21 – 31 litru. SL35B torba je vodootporna i pored raznih džepova sadrži i transparentnu pregradu za mapu, tablet ili bilo šta što poželiti da vam je pregledno u svakom trenutku.

Prelazimo malo na „meke“ torbe iz ponude Shad-a. Ove torbe dolaze u serijama pod oznakama SW42 ,SW38, SW22. Za primer ćemo uzeti SW38 tobru koja se stavlja na zadnji kraj motocikla, koja je vodootporna i ima zapreminu od 35 litara.

koferi, torbe i dodaci
Nezaobilazna oprema za putovanja motociklom – koferi, torbe i dodaci Shad SW38 torba Foto: Shad UK

Za kraj sam ostavio moju najomiljeniju stvar, to jest držač pametnih telefona. Verujte mi da je bitno imati kvalitetan držač telefona kako isti ne biste tražili pored puta. Jedni od najpouzdanijih držača su oni koji se kače na upravljač i koji nude zaštitu od kiše. Jedan od takvih je i držač sa slike koji podržava telefone dimenzija 160×80 mm.

koferi, torbe i dodaci za motocikle
Nezaobilazna oprema za putovanja motociklom – koferi, torbe i dodaci, nezaobilazni nosač telefona Foto: Shad UK

Lista dodataka i kofera mogla je bitni duža, ali o koferima i dodatnoj opremi ćemo se u narednom periodu posvetiti još detaljnije kako bi pokrili sve aspekte bitne za što lakše i udobnije putovanje svakog motocikliste.

Zvanični uvoznik Shad opreme je firme Plattner motors. Njihovu kompletnu ponudu i cene Shad kofera i druge opreme možete pronaći ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.