NaslovnaMoto GaražaNova Suzuki Katana - Snažna, oštra i u retro stilu

Nova Suzuki Katana – Snažna, oštra i u retro stilu

-

Suzuki Katana pojavila se prvi put davne 1981. godine i odmah je privukla veliku pažnju i još veći broj ljudi koji su hteli da je poseduju. Suzuki je za 2019. godinu pripremio potpuno novu Katanu. U Suzukiju nisu hteli da kvare ono što je dobro, pa je Suzuki Katana zadržala svoj karakterističan izgled.

Kada nekom motociklu date specifičan naziv poput čuvenog japanskog mača, onda taj motor mora ne samo izgledom već i performansama da opravda ime koje nosi. Iako naša redakcija nije testirala novu Suzuki Katanu verovaćemo stranim novinarima koji kažu da se radio o izuzetno sposobnom motociklu.

katana_m0_led_headlight_high

Mnogi kritičari uputili su zamerku da je Katana samo ogoljeni GSX-S 1000, ali i da jeste tako u tome nema ništa loše. Štaviše, i prva Katana delila je agregat sa GSX1100E modelom, a nova Katana ima agregat dosta sličan onom koji je ugrađivan u GSX-R 1000 od 2005. – 2008. godine.

Suzuki Katana

Agregat GSX-R 1000 K5 prilagođen je uličnoj upotrebi. Suzuki je radio na povećanju obrtnog momenta na niskim i srednjim obrtajima radi što uglađenije isporuke snage. Katana isporučuje 150 KS pri 10.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 108 Nm pri 9.500 O/min.

Da bi sa pravom nosila naziv Katane, Suzuki je napravio aluminijumsku šasiju sa ciljem da pruži dobru agilnost i laku kontrolu motocikla. Prednja potpuno podesiva obrnuta viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm je marke KYB, a zadnji amortizer, takođe marke KYB sa mogućnosti podešavanja povrata i predopterećenja opruge odgovorni su za stabilnost i upijanje neravnina.

Suzuki Katana

Što se kočnica tiče, Suzuki je odlučio da Katana dobije radijalno postavljenu Brembo monoblok kočnicu sa dva diska prečnika 310 mm. Kočione čeljusti su iste poput onih koje su ugrađene na trenutnom GSX-R 100 te nema sumnje da dovoljno dobro “grizu” i da će bez problema zaustavljati Katanu. Za bezbedno zaustavljanje brine se i Bosch ABS sistem.

Vozaču na raspolaganju stoje tri moda kontrole proklizavanja koje vozač može da odabere u zavisnosti od uslova na putu. Kontrola proklizavanja prati brzinu okretanja prednjeg i zadnjeg točka kao i u kom stepenu prenosa se motocikl nalazi i na osnovu ovih parametara prati da ne dođe do nenadanog proklizavanja zadnjeg točka. Za još bolju kontrolu nad motociklom tu je i proklizavajuće kvačilo.

Suzuki

Na LCD instrument tabli vozaču su dostupne sve potrebne informacije poput trenutne brzine kretanja, odabranog režima kontrole proklizavanja, indikator stepena prenosa, količine goriva u rezervoaru i kao i druge informacije.

Katana kontrolna tabla

Čuvena svetla koja krase Katanu izvedena su u LED tehnologiji. Što se samog izlgeda tiče u Suzukiju su pokušali da u što većoj meri zadrže izvorni izgled Katane iz osamdesetih godina. Kao i tada, i sada su podeljena mišljenja oko izgleda, ali ukus je subjektivnog karaktera i o tome ne vredi raspravljati. Sigurno je samo da će se za novom Katanom gotovo svako okrenuti kada je vidi na ulici.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.