January 18, 2021
Naslovna Garaža Ugradnja Garmin Zumo 595 navigacije na BMW R1200 GS Adventure 2006. motocikl

Ugradnja Garmin Zumo 595 navigacije na BMW R1200 GS Adventure 2006. motocikl

-

U ovom tekstu opisaću kako sam ugradio Garmin Zumo 595 navigaciju na BMW R1200 GS Adventure motocikl iz 2006. godine. Uspeo sam da pronađem elegantno rešenje za ovaj često delikatan posao petljanja sa kablovima i napajanjem. U prethodnim tekstovima ste videli kako skinuti plastike i rezervoar, dalje kako kontrolisati i podešavati ventile, kako održavati ABS kočioni sistem, kao i kako zameniti svećice, ulje i filtere na svom motociklu.

Ugradnja navigacije

Nekako u vreme dok je motor još bio u garaži, sticajem okolnosti nabavio sam navigaciju koju sam oduvek želeo da probam, Garmin Zumo 595. Odlikuje je fantastičan hardver i ne baš toliko fantastičan softver, ali šta je tu je. Ono što je Garmin odlično uradio je nosač za navigaciju predvidjen za korišćenje na motociklu. I moja postojeća navigacija je predvidjena za motocikl (Blueberry), ali ipak nije na Garminovom nivou po tom pitanju.

Garmin je uz navigaciju dao snop kablova za napajanje i komunikaciju dovoljne dužine da dohvati do akumulatora. Takvo rešenje mi se nije svidelo iz više razloga. Nisam želeo da stalno, na svakom stajanju, vodim računa da li sam isključio navigaciju ili ne. Drugo, čak i kad navigacija nije na nosaču, postoji mogućnost da voda na neki način dospe do kontakta za napajanje, a u tom slučaju, bolje je da tu nema struje. I konačno, čak i da nema vode, kontakti koji su stalno pod naponom brže korodiraju od onih u beznaponskom stanju.

Krenuo sam da se raspitujem kako vezati napajanje preko kontakta i naletim na objašnjenje. BMW je na sve 1200GS ugradjivao rezervni konektor u snopu kablova kod prednjeg dela rezervoara. Konektor sluzi za napajanje BMW Navigator navigacije. To me je zainteresovalo toliko da sam u donjem vešu, u 1 iza ponoći otrčao u garažu da proverim. Tačno, nešto postoji, ali je nepristupačno. Dakle, opet ona tema o skidanju rezervoara

Sada to već radim za nekoliko minuta.

TEdT6ax4_o.jpg

Kada se malo bolje pogleda, vidi se ovo:

kt4bp2zm_o.jpg

Ako malo odmotate ove zaštitne trake, videćete konektor…

O0zilPmz_o.jpg

Zatvoren je poklopcem radi zaštite od vode.

wUvolBA2_o.jpg

0Gi4SVJn_o.jpg

Sad samo treba nabaviti muški deo konektora (83 30 0 413 585, Radulovic, 1400 dinara) i zaletovati ga na kablove dobijene uz navigaciju. Na konektor dolaze tri zice:

(1) Braon = masa  (-ve earth)
(2) Plavo-Zelena = Speed Pulse (not required)
(3) Crveno-bela = 12V (+ve power)

Dakle, crvenu žilu iz snopa navigacije namestiti u utikač tako da dodje na crveno-belu sa ovog konektora, a crnu iz navigacije u braon na konektoru. Video sam i rešenje da se kroz slepi poklopac, koji je bio na konektoru, probuše dve rupice i kroz njih provuku žice i uguraju na odgovarajuca mesta na konektoru, uz zalivanje silikonom radi čvrstoće i vodonepropusnosti. Neki su čak odsekli originalni konektor i žice jednostavno nastavili…

Pošto se ovo sve dešava 31-og decembra, za isporuku konektora moram da sačekam prvi radni dan posle Božića. Znači devet dana čekanja…

***

… koji su prošli u radovima na drugim sklopovima motora. Kad je konektor konačno stigao, odmah je izvršena proba, to je to.

INVakTb6_o.jpg

Zatim uz pomoć ove spravice…

NW1YrjR4_o.jpg

… pričvršćujem žice jednu na drugu i letujem. Nastavak izolovan termo bužirom, treća žica spakovana da ne smeta.

A9JUqHvS_o.jpg

Garminov kabal smešten na motor, isemiran koliko se moglo i pričvršćen vezicama.

Zn0CvLIo_o.jpg

Nosac navigacije postavljen na šipku vizira, iznad instrument table i kablovi dovedeni dotle. Iz snopa sam ostavio još i kabal za USB napajanje, možda zatreba za napajanje telefona ili nečeg sličnog. Bar ne moram da ugradjujem utičnicu 12V (koju u euro formatu imam ispod sedišta).

Sve probano i provereno, navigacija se automatski pali davanjem kontakta i gasi skidanjem kontakta. Job done!


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


18,933FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se