NaslovnaMoto GaražaNova Yamaha R1 i R1M za 2020. godinu

Nova Yamaha R1 i R1M za 2020. godinu

-

Sredinom marta ove godine počele su da kruže glasine da Yamaha za 2020. godinu priprema novu generaciju YZF-R1 i YZF-R1M modela. U glasinama se spominjalo da će agregat, elektronika i menjač pretrpeti znatne promene kao i da postoji mogućnost da se YZF-R1 i YZF-R1M pojave sa verzijom beztrzajnog “seamless” menjača.

U ovom tekstu samo ukratko ćemo proći kroz nekoliko stvari koje je Yamaha pripremila za ovu generaciju R1.

Agregat je zadržao svoju tradicionalnu konfiguraciju linijskog četvorocilindraša sa “crossplane” rasporedom paljenja. Maksimalna snaga prema prvim podacima deklarisana je na oko 200 KS pri 13.500 O/min. Budući da su zakoni o emisiji štetnih gasova sve stroži, Yamaha je podigla lestvicu te će agregat za 2020. godinu podlegati Euro5 normi.

Yamaha YZF-R1 i YZF-R1M za 2020. godinu

Pooštravanje emisionih standarda znači da su u Yamahi morali da mozgaju kako da izvuku još snage iz agregata, a da pri tome ne naruše emisione standarde. Tako je R1 dobila efikasniji sistem sagorevanja goriva. Iako je bilo reči da će R1 i R1M sa 2020. godinu dobiti i beztrzajni menjač, to se ipak nije dogodilo.

U sistemu ogibljenja i dalje se nalazi Kayaba prednja viljuška novije generacije sa prečnikom štapova od 43 mm i dužinom hoda od 120 mm. Unutrašnja struktura prednje viljuške izmenjena zbog boljeg povratnog osećaja do vozača. Opruge u viljušci su za nijansu mekše, a redukovan je i nivo ulja unutar štapova.

Inercijalna merna jedinica sa 6 osa i dalje je glavna za prikupljanje informacija sa tim što je dodat i senzor G sile. Elektronika je unapređena te pored standardnih pomagala poput kontrole proklizavanja, ABS -a, više režima vožnje, kontrola podizanja prednjeg točka, doprinosi boljem odzivu na gas zahvaljujući novom APSG (Accelerator Position Sensor Grip) sistemu koju pomoću sistema magneta i senzora šalje signal do čipa za kontrolu otvaranja leptirastih tela.

Yamaha YZF-R1 i YZF-R1M za 2020. godinu

Novina je i drugačiji način funkcionisanja kontrole podizanja prednjeg točka. Do sada je sistem funkcionisao tako što je prilikom detekcije podizanja prednjeg točka oduzimao snagu agregatu, a sada funkcioniše tako što dejstvuje na zadnju kočnicu.

Aerodinamika je takođe doživela unapređenja, pa Yamaha tvrdi da nova YZF-R1 ima za 5% veću aerodinamičnu efikasnost. To će svakako doprineti pri ubrzanju motocikla.

YZF-R1M verzija još je naprednija u odnosu na standardnu YZF-R1. Jedna od glavnih razlika je Ohlins elektronski podesivo ogibljenje. Uz to, R1M će imati još bogatiji paket elektronike, a neki delovi oklopa sačinjeni su od karbona. Kao i prethodne serije, i ova serija R1M dolazi u ograničenom broju primeraka.

Yamaha YZF-R1 i YZF-R1M za 2020. godinu

Yamaha R1 i R1M za 2020. godinu detaljnije će biti predstavljena u sledećem broju našeg časopisa.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.