October 22, 2021
NaslovnaMoto PutopisiOd Severnog rta do Rta dobre nade

Od Severnog rta do Rta dobre nade

-

Danas za vas imamo nešto sasvim drugačije. Nešto što do sada nismo imali na BJBikers forumu i magazinu. Putopis “Od Severnog rta do Rta dobre nade” u vidu video zapisa zapravo je videopis sa jako lepom pričom. Cilj putovanja dvojice odvažnih moto novinara bio je prikupljanje sredstava za operaciju dece. Ovaj putopis ovde je zahvaljujući našem članu foruma “СајберГастарбајтер” koji se potrudio da “videopis” prevede sa francuskog na srpski jezik. Uživajte!


Evo da podelim sa vama jedan video putopis i jednu toplu ljudsku priču, koja me je privukla i dala želju da je prevedem na srpski jezik.

Nisam autor, sem što sam pokušao da uradim prevod, koliko toliko u duhu našeg jezika. Sâm putopis nije na engleskom jeziku i mnogo manje naših ljudi bi razumelo i otud ideja da uradim prevod i titlove.

Video putopis je delo francuskog moto novinara Lolo Košea (Lolo Cochet), koji je potekao iz ekipe francuskog moto časopisa Motožurnal (Motojournal).

Za internet pučanstvo je možda najpoznatiji po čuvenom padanju u more s motorom u luci, što je bio klip koji je kružio internetom pre par godina.

Pošto nema puno materijala ovakvog kvaliteta (čak i na Engleskom), za vreme “korona situacije”, kada se i pojavio putopis, uradio sam prevod tri epizode ovog serijala od devet epizoda.

Kako na jutjubu sama procedura slanja prevoda i titlova autoru, kao i odobravanja istih nije baš najjasnije objašnjena kako funkcioniše, rešio sam da stavim njegove klipove drugde, ne bih li mogao da ih podelim sa vama.

Druga opcija je bila da čekam godinu ili dve da bi prevod bio odobren na jutjubu, jer ga autor ne vidi ili nema vremena. I bar sudeći po komentarima, koje sam pronašao, to može da potraje.

Da vam ne pišem o samom putovanju i kako je prošlo, sve je u slici i reči u samim klipovima.

Da počnemo sa uvodom u priču i prvom epizodom.

P.S. Ukoliko skinu video zbog autorskih prava sa ove platforme, potrudiću se da ih stavim negde drugde i ažuriram linkove.

Prva epizoda

Druga epizoda

Treća epizoda

Četvrta epizoda

Peta epizoda

Šesta epizoda

Sedma epizoda

Osma epizoda

Deveta epizoda

Lolo je rekao da bi najranije mogli da se vrate u novembru i deo koji bi prošli je dosta lagan (Namibiju je već prešao sa GS-om) tako da vremenski bi motori, koje bi posle toga stavili na brod bili nazad tek u februaru 2021.

To bi ujedno označilo dalje produženje roka za ovaj projekat, koji je i inače trebalo da počne u oktobru 2019, ali nije zbog bolesti koju je zakačio Lolo u Peruu (bartoneloza), i tada mu je doktor zabranio da putuje.

Pošto je najteži deo u Africi pređen, a bilo je predviđeno da motori budu stavljeni na dobrotvornu tombolu i da se sredstva od toga dodaju na već postojeće donacije, put ipak neće nastaviti.

Imaće novi projekat, kao i uvek, a motori u septembru idu na dobrotvornu tombolu.

Odgovarali su na još dosta pitanja oko samog putovanja, pripreme i još ponešto, ali to je već druga priča.

Zato je nažalost ova epizoda ujedno i poslednja.

Za komentare i diskusiju oko putopisa “Od Severnog rta do Rta dobre nade” možete posetiti temu na forumu u kojoj se ovaj putopis nalazi.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se