December 2, 2021
NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaSportski motocikli koji su obeležili devedesete - prvi deo

Sportski motocikli koji su obeležili devedesete – prvi deo

-

Devedesete godine iznedrile su neke od najlepših i najegzotičnijih sportskih motocikala koji su i danas veoma cenjeni i traženi. Sportski motocikli i devedesete godine prošlog veka obeležili su jednu lepu eru motociklizma, najviše zbog mnoštva proizvođača koji su davali sve od sebe da pruže najmoćnije, ali i najlepšte motocikle. Ducati, Bimota, Honda, Yamaha, Suzuki, MV Agusta i ostali imali su bar po jedan adut sa kojim su želeli slavu na stazi, ali i na putu. Zato vam donosimo jedan podsetnik na to koje smo motocikle imali prilike da vidimo u tom periodu.

Na listi motocikala pronaći ćete sportske motocikle koji su učestvoali na trkama u svetskom superbajk šampionatu, ali i retke i egzotične motocikle kojima trkačka staza nije bila potrebna da bi se probili u etar.

Ducati 916

Motocikl koji je preokrenuo tok fabrike Ducati koja je srljala u propast. Ducati 916 uspeo je da spasi fabriku Ducati, a vremenom će se ispostaviti da je 916 dobro uzdrmao ceo svet motociklizma. Prvi prototip predstavljen je 1993. godine, a u proizvodnju je ušao 1994. godine.

Sa svojim prelepim dizajnom, delo Masima Tamburinija plenilo je izgledom i harizmom. Ispod lepote, krio se dvocilindrični “L” agregat radne zapremine 916 cm3 iz kog je istisnuta snaga od 104 KS, a uz težinu od svega 204 kg, predstavljao je teror za konkurenciju.

Ducati 916 Sportski motocikli koji su obeležili devedesete
Ducati 916 Foto: Ducati Sportski motocikli koji su obeležili devedesete

Ukoliko vas detaljnije zanima Ducati 916, priču o tom motociklu možete pročitati ovde.

Kawasaki ZXR750

Legendarna Kawasaki-jeva ikona, koju sam čak imao i priliku da posedujem. Kawasaki je oduvek važio za proizvođača koji pravi kompromis prilikom pravljenja sportskih motocikala. Kawasaki je 1992. godine izbacio ZXR 750, čuvenu “J” verziju koja je brzo postala popularna. Snaga od 100 KS možda nije bila impresivna, ali su zato upravljivost i udobnost uvek bili na strani ZXR-a.

Kawasaki ZXR750
Kawasaki ZXR 750J iz 1992. godine Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Kawasaki ZX7R

Odmah iza ZXR 750 J modela dodao bih naslednika serije ZXR-a. Čuveni Kawasaki ZX7R, možda i najlepši Kawasaki iz tog doba. ZX7R nastao je kao rezultat potrebe Kawasakija za dokazivanjem na trkačkoj stazi. Zapaženi rezultati pomogli su da se ZX7R probije na tržištu, ali osim rezultata tu su bile veoma dobre performanse i čuvena upravljivost. Iako je agregat imao snagu od 112 KS pri 11.700 O/min, te 1996. godine kada je izašao, mogao je da se nosi sa konkurencijom. Međutim, nešto veća težina bila mu je hendikep na stazi. Na putu je to bila sasvim druga priča.

Kawasaki ZX7R Sportski motocikli koji su obeležili devedesete
Kawasaki ZX7R Sportski motocikli koji su obeležili devedesete

Kawasaki ZX7R takođe smo obradili detaljnije, te predlažemo da taj tekst pročitate ovde.

Honda CBR900RR Fireblade

Moćni CBR900RR Fireblade mora se naći na ovoj listi. Četvorocilindraš radne zapremine od 893 cm3 isporučivao je tada priličnu snagu od 122 KS na 10.500 O/min. Težina sa svim tečnostima od svega 206 kg samo je pomogla da CBR900RR bude poželjan motocikl. Asketske građe i zavidnih performansi, bio je pravi izbor.

Tadašnja pravila superbajk šampionata i ograničenje za četvorocilindraše na 750 cm3 sprečili su CBR900RR da se pokaže i na trkačkoj stazi.

Honda CBR900RR Fireblade
Honda CBR900RR Fireblade Foto: classic-motorbikes.net

Honda VFR 750 (RC45)

Hondin as koji je mogao da se nadmeće u superbajk klasi bio je VFR 750 ili poznatiji kao RC45. Prepoznatljiv po svojoj jednostrukoj zadnjoj viljušci, ali i po odličnom V4 agregatu radne zapremine 749 cm3 VFR 750 uspeo je da bude na korak od osvajanja titule svetskog superbajk šampiona. Samo da te godine ekipa nije koristila tada ne tako dobre Dunlop gume, VFR 750 bi verovatno došao do titule.

Bez obzira na to, na putu je VFR 750 bio pouzdan, upravljiv i sposoban da dohvati 260 km/h.

Sportski motocikli koji su obeležili devedesete
Honda VFR 750 RC45 Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Bimota 500 V Due

Jedan zanimljiv, ali doduše egzotičan motocikl proizveden u ograničenoj seriji bila je Bimota 500 V Due. Nespecifičan agregat za tadašnje serijske motocikle bio je dvotaktni, radne zapremine 499 cm3. Snaga od 105 KS pri 9.000 O/min bila je brutalna jer se radilo o dvotaktnom agregatu. Suva težina od 176 doprinosila je uzbudljivosti. Međutim sve nabrojano, kao i činjenica da se radilo i limitiranoj verziji od 150 primeraka koji su napravljeni između 1997. i 1999. godine nije to zbog čega je 500 V Due završio na ovoj listi.

Specifičnost ovog agregata bilo je direktno ubrizgavanje goriva. Za četvorotaktne motocikle, to je tada bila redovna pojava, ali su injektori na dvotaktnom agregatu bili daleko ispred svog vremena. Zato je Bimota 500 V Due bila nešto specijalno.

Bimota 500 V Due Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Yamaha FZR1000 EXUP

Jedna od Yamaha koja će se naći na našoj listi je i čuvena FZR1000R EXUP. Kada je izašla 1990. godine, bila je jedan od najsnažnijih motocikala. Četvorocilindrični agregat radne zapremine 1.002 cm3 sa čak 5 ventila po cilindru isporučivao je tada ogromnih 145 KS na samo 10.000 O/min. EXUP u nazivu je oznaka za ventil koji se nalazi u izduvnom sistemu. Ono čime se Yamaha hvalila i što je posebno isticala je i snaga na zadnjem točku koja je iznosila 131,7 KS na 10.500 O/min.

Sa svojih 236 kg i petostepenim menjačem, Yamaha FZR1000 EXUP hvatala je tada neverovatnih 273 km/h.

Yamaha FZR1000 EXUP Sportski motocikli koji su obeležili devedesete
Yamaha FZR1000 EXUP Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Sedam motocikala koje ste danas imali prilike da vidite su sportski motocikli koji su obeležili devedesete. Naravno, ovo je tek prvi od nekoliko delova teksta u kojima ćemo obraditi sve bitnije motocikle tog perioda. Sledeće nedelje očekuje vas nova lista sportskih motocikala iz devedesetih godina prošlog veka.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
124PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se