NaslovnaMoto GaražaOprema koju motociklisti često zanemare

Oprema koju motociklisti često zanemare

-

Već više puta smo spominjali kako je oprema nešto bez čega se nipošto ne sme krenuti na vožnju motociklom. Iako većina motociklista nosi osnovnu opremu koja podrazumeva kacigu i jaknu, postoji i oprema koju motociklisti često ne koriste, a od izuzetne je važnosti za bezbednost. Iskoristićemo ovu priliku da vam ukažemo na takvu opremu i pokušaćemo da vam objasnimo zašto ipak treba da je koristite svaki put kad krenete motociklom u vožnju.

Leđni protektor

Prva stvar po pitanju zaštite koju svi često zapostavljamo je zaštita kičme. Tačno je da neke jakne poseduju leđne protektore, međutim kičma predstavlja najbitniji deo našeg dela za pravilno funkcionisanje, a ujedno je kičma i veoma osetljiva na udarce. Zato je preporuka da u osnovni set svakodnevne opreme uvrstimo i kvalitetne leđne protektore.

Oprema koju motociklisti često zanemare – Leđni protektori Foto: Dainese.com

Pantalone

Redovno viđam motocikliste koji ne nose moto pantalone. Čest odgovor motociklista na pitanje zašto ne nose pantalone je: „idem samo na kraću vožnju, te nema potrebe da oblačim pantalone“. To može skupo da vas košta jer statistika neumoljivo dokazuje da se najveći broj nesreća u kojima su učestvovali motociklisti, dogodio upravo u blizini mesta prebivališta motociklista.

Oprema koju motociklisti često zanemare
Oprema koju motociklisti često zanemare – Pantalone Foto: Dainese PR

Ako izuzmemo faktor zaštite, treba uzeti u obzir i zdravstveni aspekt, kao i druge benefite koje donose pantalone za motocikliste. Zaštita od vetra je veoma bitna, naročito za vaša kolena koja su izložena vetru. Česta vožnja bez prikladne opreme može u kasnijem životnom dobu da izazove probleme sa zglobovima.

Postoje i oni motociklisti koji često motociklom idu na poslovne sastanke (jedan od njih sam i ja) i potrebno im je da se koliko toliko kulturno obuku. Za tu svrhu postoje i farmerke koje su napravljene za motocikliste, a koje se uklapaju u kulturan stil oblačenja.

Oprema koju motociklisti često zanemare
Dainese farmerke namenjene motociklistima Foto: Dainese Press

Zaštitna obuća

Priznajem da sam ja prvi koji na par vožnji nije nosio zaštitnu obuću namenjenu motociklistima i vrlo brzo sam se pokajao. Opisaću vam i zašto. Srećom nisam doživeo pad sa motocikla u tim trenucima, ali mi se dešavalo da me uhvati hladno vreme dok sam vozio u plitkim patikama. Rezultat toga bilo je to što su mi noge prozeble, naročito u predelu iznad članka koji uopšte nije zaštićen od vetra.

Druga neprijatna situacija dogodila se kada me je kiša uhvatila i kad su mi stopala bila potpuno mokra, jer patike za svakodnevno upotrebu nisu vodootporne, a obuća je dosta izložena vremenskim neprilikama.

Oprema koju motociklisti često zanemare
Oprema koju motociklisti često zanemare – Pantalone Foto: Dainese PR

Pored gore nabrojanog, veliku ulogu obuća igra i u slučaju pada. Posle glave i šaka, stopala su ta koja često pretrpe veliki udarac. Osim toga, često i sam motocikl pada na noge te je bitno posedovati obuću sa protektorima, jer obična obuća u slučaju pada ne pruža nikakvu zaštitu.

Rukavice

Moram da spomenem da se, koliko sam zapazio, rukavice često nose, što je pohvalno. Međutim, i dalje ima motociklista kojima „rukavice smetaju i nemaju osećaj za pritiskanje poluga kočnice i kvačila, kao i za doziranje gasa“ i iz tog razloga ih ne nose. Tačno je da je osećaj malo čudan kada počnu da se nose rukavice, ali vrlo brzo postanu neizostavni deo opreme.

Oprema koju motociklisti često zanemare -Rukavice Foto: Dainese PR

Rukavice su napravljene tako da štite ruke od udarca i grebanja prilikom pada. Prilikom pada čak i mala razderotina na šakama može da vam pravi velike probleme ukoliko se inficira. Budući da rukama dodirujemo svašta, upravo su rane na šakama te koje sporije zaceljuju i koje dolaze u kontakt sa bakterijama te su podložne infekcijama. Ako izuzmemo zaštitu od posledica pada, možemo da nabrojimo još nekoliko benefita. Posle zaštite od pada, na prvom mestu bih stavio zaštitu od vetra i raznih insekata koji udaraju u naše ruke prilikom vožnje.

Dešavalo se da se motociklisti koji nisu nosili rukavice zadobili ubod pčela i drugih insekata, što morate priznati može da bude itekako opasno.

Kao i kod pantalona, rukavice pružaju zaštitu od vetra i čuvaju vaše zglobove od kasnijih posledica.

Potkapa i zaštita za vrat

Tokom vožnje u letnjim mesecima normalno je da dođe i do znojanja unutar kacige. Nije problem kada se jednom oznojimo i zatim osušimo kacigu. Problem nastaje kada svakodnevno nosimo kacigu i znojimo se u istoj. Znoj i vlaga su odlična podloga za stvaranje bakterija koje prouzrokoju razne osipe. Nošenjem potkape možemo da svedemo rizik od osipa na minimum. Potkapa se jednostavno pere i uvek je možemo držati u higijenski povljnom stanju. Potkapa se često zanemaruje, a može mnogo da znači.

Još jedan deo opreme koji se čini kao nebitan je zaštita vrata. Ona može da bude u vidu potkape, ali i u vidu namenski napravljenih marama i štitnika. Konkretno u mom slučaju zaradio sam upalu grla prilikom vožnje u hladnim noćnim uslovima. Iako sam bio propisno obučen, deo vrata mi je ostao nezaštićen i sutradan sam se probudio sa bolovima u grlu.

Oprema koju motociklisti često zanemare – Podkapa Foto: Dainese PR

Pored toga što štiti od vetra, zaštita vrata bitna je i za zaštitu od ujeda od insekata. Vrat uglavnom ostaje kao jedini nezaštićeni deo našeg tela, a ujedno je i osetlji. Dovoljno je da vas ubode pčela u predelu vrata i možete se naći u velikom i opasnom problemu ukoliko vrat počne da vam otiče. U tom slučaju postoji velika verovatnoća da će vam se disajni putevi zatvoriti i da će doći do otežanog disanja i da ćete hitno morati da posetite lekara.
Potkapa ili zaštita za vrat koštaju svega par desetina eura, a mnogo znače.

Pojas

Jedna stvar bez koje više ne idem na vožnje je zaštitni pojas. Iako ne deluje kao neka značajno bitna stvar, zaštitni pojas pomaže da sačuvate zdravlje. Pojas služi da pritisne odeću uz telo i na taj način ne dozvoljava da se na primer majica ispod jakne podigne. Na taj način, vaša leđa i bubrezi ostaju zaštićeni od prehlade.

Oprema koju motociklisti često zanemare – Pojas Foto: Dainese PR

Pored toga, pojas potpomaže leđnim mišićima i smanjuje napor tokom vožnje, a to možete i osetiti posle skidanja pojasa nakon vožnji.

Kao što možete zaključiti iz ovog teksta, pored toga što oprema ima ulogu da vas zaštiti u slučaju pada, tako ima ulogu i da vas zaštiti od vremenskih uslova. Ovde naročito veliku ulogu ima vodootporna oprema koja vas drži suvim u kišnim uslovima.

Mnogi od vas pomisliće kako je sve ovo skupo i to je delimično tačno, ali je motociklizam sam po sebi skup hobi. Pomislite samo na trenutak koliko košta vaš život? Koliko košta kad provedete na bolovanju desetak dana? Kad sve stavite na papir, videćete da se ipak isplati uložiti u opremu.

Današnji tekst napravljen je u saradnji sa firmom Plattner Motors, koja je pored toga što je zvanični uvoznik za Yamahu, takođe je zvanični uvoznik za AGV i Dainese opremu. Ponudu njihove opreme možete pogledati ovde.

Takođe, predlažemo i da poslušate naš podcast o moto protektorima:
https://www.mixcloud.com/bjbikers/s02-e14-moto-protektori-deo-1/
https://www.mixcloud.com/bjbikers/s02-e15-moto-protektori-deo-2/

U sledećoj galeriji možete videti par uznemirujućih slika koje su nastale kao posledca nenošenja nekih od delova opreme koje smo opisali u ovom tekstu:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.