NaslovnaMoto GaražaYamaha predstavila Tenere 700 Rally Edition

Yamaha predstavila Tenere 700 Rally Edition

-

Yamaha je za prošlu godinu predstavila novu verziju Tenere 700, a za ovu godinu pripremila je noviju verziju koja nosi naziv Tenere 700 Rally Edition. Radi se o verziji naprednijih specifikacija i sa veoma atraktivnom grafikom.

Budući da smo Tenere 700 za 2019. godinu predstavili odmah kada je izašla (taj tekst možete pročitati ovde), danas ćemo se zadržati samo na onim detaljima koji se razlikuju između standarne i Tenere 700 Rally Edition.

Provereni CP2 agregat ostao je netaknut

CP2 agregat sada je već dobro poznat svima, a isti agregat ugrađuje se i u MT-07. Radi se o dvocilindričnom rednom agregatu radne zapremine 698 cm3 koji isporučuje 75 KS na 9.000 O/min, a maksimalni obrtni moment iznosi 68 Nm pri 6.500 O/min. Tenere 700 Rally Edition dolazi sa Akrapovič prigušivačem, koji će novoj Tenere-i pružiti lepši zvuk, a možda i nešto veću snagu i obrtni moment. Mada iz Yamahe nisu izneli podatak da li je snaga povećana sa Akrapovič prigušivačem.

Tenere 700 Rally Edition
Foto: Yamaha Press

Mnošto dodataka radi bolje zaštite motocikla

U Yamahi su radili na tome da Tenere 700 Rally Edition dobije mnoštvo dodataka u cilju bolje zaštite motocikla. Tako je stavljen štitnik kartera i agregat koji je izrađen od aluminijuma debljine 4 mm i koji ujedno štiti i donji deo cevaste šasije. Kad smo kod agregata, valja spomenuti i da je hladnjak dobio novi aluminijumski štitnik dizajniran da spreči da sitni kamenčići ili druga strana tela probiju hladnjak i tako vozača ostave na milost i nemilost. Štitnik lanca takođe je izrađen od aluminijuma.

Poboljšana ergonomija

Radi poboljšanja upravljivosti Yamaha je na novu Tenere 700 Rally Edition ugradila sedište iz jednog dela. Sedište je uže, ali i višlje za 20 mm, te je sada sedište na visini od 895 mm od tla. Tenere 700 je ionako nešto višlji motocikl, te bi višlje sedište moglo da predstavlja problem nižim vozačima.

Sem novog sedište Tenere 700 Rally Edition ima i gripove na rezervoaru, pa će manevrisanje na zahtevnim terenima sada biti još lakše. Prema tvrdnjama Yamahe, novi, viši dizajn sedišta trebalo bi vozačima da olakša prelazak iz sedećeg u stojeći položaj na zahtevnim deonicama.

Tenere 700 Rally Edition
Foto: Yamaha Press

LED migavci i grafike inspirisane prvom Tenere-om XT600Z

Pre nego što se posvetimo priči o novoj fantastičnoj grafici, da spomenemo da je svetlosna grupa sada upotpunjena LED migavcima, koji su do ove godine bili sa običnim sijalicama. Što znači da je Tenere 700 Rally Edition kompletno opremljena LED farovima i pokazivačima pravca.

Sada, da pređemo na lep deo istorije čuvene Tenere. Grafike u kojim je izrađena nova Tenere 700 Rally Edition urađene su po uzoru na prvu Tenere XT600Z koja je svetlost dana ugledala 1983. godine. Te 1983. godine kada je Tenere XT600Z debitovala na Dakara reliju, vozači Serhe Bakou (Serge Bacou) i Žan-Klod Oliveir (Jean-Claude Olivier) zauteli su 5. i 7. poziciju za Sonauto Yamaha ekipu. Rezultat je težinu jer čak 75% vozača nije završilo trku, a čak 40 vozača izgubilo se u pustinji Dakara. Za pronalazak nekih od vozača bilo je potrebno i 4 dana.

Boje i grafike koje nosi Tenere 700 Rally Edition prema mom subjektivnom mišljenju jednostavno su fantastične! Ostavljamo vas da uživate u galeriji sa slikama:

Yamaha Tenere 700 Rally Edition trebala bi da bude dostupna u prodaji od jula meseca, a cena za sada nije poznata.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.