NaslovnaMoto SportOva godina bez North West 200 trke?

Ova godina bez North West 200 trke?

-

Od kako je COVID 19 stupio na scenu, irski road racing šampionat nikako da se oporavi, što ponovo dovodi u pitanje i održavanje čuvene North West 200 trke.

Pored čuvene Isle of Man TT trke irski road racing šampionat spada u retke u svetu koju i dalje svoje umeće u vožnji iskušavaju na takoreći uličnim putevima. U okviru njihovog šampionata vozi se nekoliko trka od kojih je svakako najčuvenija North West 200 trka, koja uz pomenutu Isle of Man TT i Macau GP spada u jednu od najopasnijih. Osim North West 200 trke, potencijalno otkazivanje obuvatiće i Cookstown 100, Tandragee 100, Armoy Race of Legends, Ulster Grand Prix, i Sunflower trophy.

Međutim, organizatori su u velikom problemu oko organizacije ove trke. Najveći problem je novac, kojeg nema dovoljno. Razlog za nedovoljno novca za finansiranje celokupnog šampionata leži u činjenici da je osiguranje poskupelo čak i do tri puta više u poslednje tri godine.

Još jedan od problema je što osiguravajuća kuća koje je do sada radila osiguranje ovog šampionata, više ne želi da podržava irski road racing šampionat, već su se preusmerili na neke druge šampionate.

Nemogućnost finansiranja trke je i činjenica da publika na ovim trkama ne plaća ulaz i ni na koji način ne učestvuje u finansiranju samih trka, te organizatori sada više nego ikad imaju problem da sakupe dovoljno novca da održe trke.

Photo by David Maginnis/Pacemaker Press

Do sada su troškovi organizacije iznosili oko 400.000 funti, a za ovu godinu je potrebno i do 1.200.000 funti da bi se trke organizovale.

Možda ipak postoji nada

Budući da je održavanje trka u prošlosti donosilo i do 17 miliona funti u lokalnu ekonomiju podizanjem, vlada razmatra činjenicu da pomogne organizatorima da trku održe. Osim što su u pregovoria sa državom, organizatori su pokrenuli i “crowdfunding” kampanju kako bi pokušali da sakupe novac i organizuju trke.

Bila bi prava šteta ukoliko bi i ova godina prošla bez North West 200 trke i ostalih trka iz Irskog road racing šampionata koji se održavao u poslednjih 100 godina. Mnogi vozači North West 200 trku doživljavaju kao svojevrsni trening i zagrevanje pred Isle of Man TT trku.

Nadamo se da će se pronaći rešenje i da ćemo ponovo uživati u ovim jedinstvenim trkama.

Za utiske povodom problema sa održavanjem North West 200 trke možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.