NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaIsle of Man TT - Najopasnija trka na svetu

Isle of Man TT – Najopasnija trka na svetu

-

Sve trke motocikala nose sa sobom opasnost, rizik, ali i uzbuđenje. Međutim, postoji jedna trka na čiji pomen i najbrži vozači sveta stanu u stav mirno. Reč je o Isle of Man TT trci. Jednoj od najstarijih trka na svetu, ali i najopasnijih. Na TT trci greška se plaća životom. Vozi se putevima koji ne praštaju ni milimetar odstupanja. Jedna greška vodi vas direktno u zid ili nečiju kuću, a na nekim deonicama pad vas može odvesti sa litice brda. Na ovoj trci okupljaju se najhrabriji vozači. Kada se malo bolje razmisli, možda i najluđi vozači. Bilo kako bilo, ovo je Isle of Man TT trka.

U današnjem tekstu nećemo se baviti samim tehnikalijama koje se tiču kategorija, tehničkih propozicija ili samih krivina na stazi. Pričaćemo o samoj trci i njenom istorijatu, u nešto skraćenijem formatu jer se o Isle of Man TT trci bukvalno može napisati cela knjiga.

Svakog maja ili juna na ostvu Man održava se trka koja se naziva najluđom i najopasnijom na svetu. Oko 90.000 postetilaca svake godine poplavi ovo ostrvo, koje bukvalno živi i nestrpljivo očekuje ovaj događaj koji je postao tradicija za meštane i koji se već generacijama unazad urezuje u DNK stanovnika ostrva Man.

Prva trka održana je 1907. godine i gotovo da nije bilo prekida u kontinuitetu održavanja. Samo četiri puta se dogodilo da ostvo Man nije ugostilo TT trke. Prvi put se to dogodilo u periodu od 1915 – 1919. godine (Prvi svetski rat) 1940 – 1945. godine zbog Drugog svetskog rata. Zanimljivo je da je treći put trka otkazana 2001. godine, takođe zbog opasnog virusa koji je harao Velikom Brtanijom. Četvrti put je trka odlagana u prethodne dve godine zbog COVID-19 virusa.

Foto: BMW motorrad press

Isle of Man TT događaj traje dve nedelje. Prva nedelja rezervisana je za treninge, dok se tokom druge nedelje održavaju trke. Zapravo, TT nije klasična trka, već se vozi “na štopericu” i vozač sa najbržim vremenom pobeđuje. To ne znači da nema preticanja. Vozači startuju u određenom vremenskom intervalu jedna u odnosu na drugom. Vremenom vozači sustižu jedni druge i tada trka postaje još uzbudljivija i opasnija.

Slova “TT” u nazivu trke akronim su reči Tourist Trophy.

Kako se došlo na ideju za Isle of Man TT trku?

Početkom prošlog veka u Veliko Britaniji motociklisti su imali problem. Ograničenje brzine iznosilo je svega 20 – 30 milja na čas. Što je značilo da za motocikle tada nije bilo mesta na putu. Tačnije, nije bilo prostora da se juri motociklima, a još manje da se trka sa istim.

Motociklizam je tada bio u ekspanziji. Tada se pojavila i želja za nadmetanjem, odnosno trkanjem.

Neko se vešto setio da blizu Velike Britanije postoji ostvro Man koje je država za sebe i samim tim su na ovom ostrvu važili drugačiji zakoni naspram onih u sestrinskoj Veliko Britaniji. Što je bilo najbitnije za motocikliste, na ostrvu Man nisu postojala ograničenja u brzini.

Posle nekoliko okupljanja, odlučeno je da se 1907. godine održiva prva TT trka motociklima na ostrvu Man. Budući da su se trke automobila održavale već od 1904. godine, motociklisti su već donekle znali kako da se organizuju.

Dužina “staze”

Putevi na kojim se TT trka vozi nazivaju se “stazom” iako je zapravo reč o normalnim saobraćajnicama koje stanovnici ostrva TT koriste svakodnevno za odlazak na posao, u prodavnicu, itd. Doduše, tokom dve nedelje održavanja trke, ti putevi su potpuno zatvoreni za saobraćaj.

Stanovnici u dvorištu svojih kuća prave gledališta, bivaju domaćini posetiocima sa strane i potpnuo se prepuštaju događaju.

Staza je dužine 37,7 milja (60,4) km. Sastoji se od pomenutih puteva kroz naseljeno mesto. Opasna stvar u tome je što to nisu klasični putevi kroz naseljena mesta poput puteva kod nas. Odmah pored puteva nalaze se zidovi, kuće, bandere, visoki ivičnjaci, drovredi, neravnine na putu, itd. Kada se izađe iz naseljenog mesta, vozače očekuje otvoren put.

Preko 300 km/h između kuća i drvoreda Foto: BMW motorrad press

To nije baš olakšavajuća okolnost jer put vodi kroz brdo, sa čije strane se nalazi litica sa koje ne želite da padnete pri brzinama od preko 260 km/h koliko se dostiže kroz neke krivine. Ako zanemarimo moguće sletanje sa brda u provaliju, vozače na ovoj deonici muče i stalni bočni vetrovi.

Rekord najbržeg kruga drži Piter Hikman sa vremenom 16m 42.778s. Prosečna brzina najbržeg kruga iznosila je 217.989 km/h!

Najuspešniji vozači na Isle of Man TT trci

Kada je reč o najuspešnijim vozačima, na prvom mestu je legendarni Džoi Danlop (Joey Dunlop) sa 26 pobeda u periodu od 1977 – 2000. godine. Džoi Danlop je na veliku žalost poginuo tokom trke u Estoniji i to tokom trke u kategoriji do 125 cm3, a prethodno je na istom takmičenju zabeležio pobede u trkama do 600 cm3 i 750 cm3. Džoi Dunlop je poseban lik u svetu trkanja i jednom prilikom posvetićemo mu zaseban tekst.

Statua Džoi Danlopa postavljena pokraj TT staze Foto: en.wikipedia.org

Džon MekGinis (John McGuinness) sa 23 pobede drži drugo mesto u istoriji TT trka, dok je nećak Džoi Danlopa, Mihael Danlop (Michael Dunlop) na trećem mestu sa 19 pobeda.

Jedan vozač koji možda nije najbolji po broju pobeda, ali je svakako jedan od najpopularnijih je Gaj Martin (Gay Martin). Martin je poznat po svojoj harizmi i neustrašivosti. Pored svih svojih pozitivnih osobina, Martin još nije uspeo da dođe do pobede u najprestižnijoj Senior TT kategoriji.

Bojkot i izbacivanje TT trke iz GP kalendara

U periodu od 1949 – 1976. godine, Isle of Man TT trka bila je deo GP kalendara (današnji MotoGP). Tokom poslednje godine nastupa, GP vozači su bojkotovali TT trku zbog toga što je postala previše opasna i nebezbedna. Nakon bojkota, GP šampionat više nije vožen na ostrvu Man, već je prebačen u Veliku Britaniju, na stazu Silverston.

Druga strana medalje

Razlog zbog kojeg Isle of Man TT trka nosi epitet najopasnije trke na svetu leži u broju nastradalih učesnika. Od svog osnivanja, pa do danas, TT trka je odnela 156 života. Ukoliko u ovu crnu računicu uvrstimo i druge trke koje se voze na ovoj stazi, dolazimo do brojke od 252 poginula vozača.

Foto: www.thesun.co.uk

Nacrnja godina za TT trku bila je 1970. kada je poginulo čak 6 vozača.

Zašto to rade?

Nijedan od pobednika TT trke ne dobija ogromne sume novca za pobedu. Većina vozača koji nastupaju na TT trci uglavnom rade neke obične poslove i žive normalnim životom. Mnogi od vas postaviće pitanje: “Zašto rizikuju svoj živote i voze ovu opasnu trku?”.

Na ovo pitanje često ni sami trkački ne znaju da odgovore. Uglavnom se odgovor učesnika TT trka svodi na to da ih upravo privlači ta opasnost, uzbuđenje i činjenica da nema prostora za grešku.

Nekoliko organizacija borilo se protiv održavanja Isle of Man TT trke i želeli su da se ukine jer je preopasna i odnosi živote. Organizatori i učesnici trka protive se tome uz obrazloženje da svako od njih vozi na sopstvenu odgovornost i da svesno prihvata rizik.

Foto: BMW motorrad press

Isle of Man TT trka je zaista prava trka gladijatora. Tačno je da je opasna i da odnosi živote, ali je ujedno zato i najprestižnija trka i svaki učesnik ove trke smatra se modernim gladijatorom koji se tokom trke bori da bude najbrži, ali i da ostane na motociklu, jer na TT trci ostati na motociklu, znači preživeti.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.