NaslovnaMoto SportMotoGPPramac novi satelitski tim Yamahe!

Pramac novi satelitski tim Yamahe!

-

Ne događaju se u MotoGP šampionatu samo promene u vozačkom sastavu, već i neki timovi razmatraju opcije da koriste motocikle drugih proizvođača. Posle dvadeset godina na Ducati motociklima, Pramac će od sledeće godine postati novi satelitski tim Yamahe!

Pramac ima dugu istoriju u MotoGP šampionatu. Sa Ducati fabrikom imaju saradnju dugu 20 godina, koja je došla do svog kraja iz za sada nepoznatih razloga.

Ducati i Pramac su zajedno radili na tome da Ducati bude tu gde je danas – jedan od najkonkurentnijih timova u šampionatu, a dokaz za to je prošlogodišnja borba za titulu šampiona u kategoriji vozača i ekipa.

Međutim, očigledno se nešto poremetilo u odnosu na relaciji Pramac – Ducati, jer je Pramac doneo odluku da od sledeće godine pređe na Yamaha motocikle.

Dar za Yamahu

Yamaha je poslednjih par godina u velikim rezultatskim problemima. Ipak, za razliku od Honde, deluje da Yamaha zna šta radi i trude se da prevaziđu situaciju u kojoj se nalaze. Uspeli su da produže ugovor sa Kvartararom, doveli su Rinsa u ekipu, nedostajala im je samo satelitska ekipa sa još dva motocikla kako bi se proces razvoja M1 ubrzao.

Nisu mogli naći boljeg saveznika od Pramac ekipe koja poseduje izuzetno veliko iskustvo. Na kraju krajeva, odigrali su veliku ulogu u razvoju Ducati Desmosedići GP motocikla.

Yamaha daje fabričke motocikle za Pramac

Yamaha je uvidela gde je pogrešila u prošlosti, zbog čega su na kraju krajeva i ostali bez satelitske ekipe. Problem je bio što u prošlosti Yamaha nije želela da daje fabričke motocikle satelitskim timovima. Samo na početku sezone su davali identičnu specifikaciju motocikla, a kako je sezona odmicala, satelitski timovi nisu dobijali nove delove.

Pramac novi satelistki tim Yamahe!
Pramac novi satelistki tim Yamahe! Foto: Yamaha Racing

Sada će se situacija promeniti, jer je Yamaha obećala da će Pramac dobiti potpunu fabričku podršku, ne samo u motociklima, već će se u Pramac boksu nalaziti i inženjeri iz Yamahe.

Proširenje saradnje i na Moto2 projekat

U saopštenju koje je Yamaha izdala, navodi se da će Pramac i Yamaha proširiti saradnju i na Moto2. Postalo je bitno imati svoj tim u Moto2 šampionatu kako bi se lakše došlo do mladih talenata. Taj način dobavljanja mladih talenata patentirao je KTM i sada se i ostali trude da se slede taj put. Yamaha je ove i prošle godine imala svoj tim u Moto2 šampionatu, ali sad očigledno žele da i taj tim podignu na viši nivo.

Lin Džarvis, direktor Yamaha trkačkog odeljenja izjavio je sledeće povodom potpisivanja saradnje sa Pramac ekipom:

Ovo su zauzeta vremena za Yamahu, kako na stazi, tako i van nje. Nije tajna da Yamaha Motor Co. ltd (YMC) i Yamaha Motor Racing (YMR) ulažu veliki napor u razvoju motocikla.

Sada ulazimo u sledeću fazu – kojoj smo se bili radovali već neko vreme: pristizanje drugog Yamaha tima.

Novo parterstvo sa Prima Pramac Racing ekipom doneće drugačiju formu od one koje smo imali u prošlosti.

Umesto satelitskog tima, sa ovim novim dogovorom Yamaha je dala svoje poverenje Pramac Racing-u i obezbedićemo im fabričke motocikle identične specifikacije poput onih koje koristi Monster Energy Yamaha MotoGP Team.

Cilj je ubrzanje razvoja motocikla, što ostaje ključni prioritet za YMC i YMR, a sve u cilju vraćanja na pobedničke staze, kao i da bi imali četiri konkurenta vozača u MotoGP šampionatu.

Osim u MotoGP programu, naša saradnja će uključivati i budući Moto2 projekat kako bismo obezbedili platformu za razvoj budućih MotoGP vozača. Trenutno je prerano da damo detalje ovog programa koji će se razvijati u narednim mesecima.

Želim da izrazim moju ličnu zahvalnost Paolo Kampinotiju, CEO Pramac ekipe i Đino Borsoiu, menadžeru Prima Pramac Racing-a, na njihovoj veri i poverenju u Yamahu. Imamo veliko poštovanje za njihov tim, a uveravamo ih da ćemo se potpuno posvetiti da ovo novo partnerstvo dostigne velik uspeh u narednim godinama.”

Za utiske povodom prelaska Pramac tima na Yamaha motocikle, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.