October 28, 2020
Naslovna Garaža Priprema motocikla za zimu

Priprema motocikla za zimu

-

Dolazi nam hladnije vreme i period godine kada uglavnom ne vozimo naše ljubimce. Da bi motocikl na početku sledeće sezone bio odmah spreman za vožnju, veoma je važna pravilna priprema motocikla za zimu. U tekstu ćemo skrenuti pažnju na nekoliko stvari koje bi trebalo da odradite pre stavljanja motocikla u zimski san, kao i par stvari koje je poželjno raditi tokom zime.

Operite motocikl

Čak iako niste jedan od onih vlasnika motora koji redovno lickaju svoj motocikl, pred zimu je idealan trenutak da jednom generalno operete svoj motocikl. U narednih par redova teksta biće vam jasno zašto je pranje motocikla bitno.

Najbolje bi bilo da podignete motocikl na centralnu nogaru ili na štender. Ukoliko vaš motocikl nema centralnu nogaru ili ukoliko ne posedujete štender to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, ali će vam malo otežati posao.

Prva stvar na koju želim da vam skrenem pažnju je da nipošto ne perete motocikl pod visokim pritiskom. Čest je slučaj da vlasnik motora nema gde da opere motocikl pa se odluči za pranje u perionicama sa aparatom pod visokim pritiskom. Pranje pod visokim pritiskom može sa sobom da povuče posledice poput toga da voda dospe u električne spojeve ili da jednostavno pod pritiskom oštetite neke žice ili senzore kojih na današnjim motociklima ima sve više.

Priprema motocikla za zimu

Ipak, ukoliko jednostavno nemate drugog izbora, najbolje je da tokom pranja mlaznicu usmerite na maksimalno 60-70 cm od motocikla.

Pranje motocikla je najbolje izvršiti tako što u kofu naspete mlaku vodu i zatim u tu vodu dodate neki od mnogobrojnih šampona za pranje motocikla koje danas možete naći na tržištu. Zatim sa sunđerom lagano pređite sve plastične delove na motociklu i posle toga krpom prebrišite sve delove koje ste pokvasili.

Na kraju poželjno bi bilo osušiti motocikl fenom jer na taj način možete izbeći pojavu fleka od kamenca.

Za detaljno pranje motocikla biće vam potrebna sredstva poput odmašćivača. Već kad detaljno perete motocikl, nije loše da se sagnete ispod bloka motora i da tamo uklonite sve nečistoće. To čišćenje ima dvojaku ulogu, jer ćete pored toga što čistite motocikl moći i da vizuelno pregledate da li negde slučajno dolazi do curenja ulja ili ima nekih drugih fizičkih oštećenja.

Pranje felni i lanca

Ukoliko ste završili sa svim plastičnim delovima na motociklu i čišćenjem bloka, sledeća stvar je čišćenje i podmazivanje lanca. Tokom vožnji vaš lanac pokupi prašinu i prljavštinu (naročito ako vozite off road motocikl) te je za duži životni vek lanca itekako bitno da ga očistite. Za čišćenje lanca danas takođe postoji veliki broj sprejeva, a posle čišćenja jednostavno odmah i podmažite lanac.

Održavanje lanca

Posle čišćenja lanca, pređite na pranje felni. Felne (naročito zadnja) često na sebi imaju tragove ulja od podmazivanja lanca, a na prednjoj felni se često nakupi fina prašina od kočionih pločica koja se zalepi. Na sreću i za ovaj problem postoje razni sprejevi, ali verujete i da će obična krpa poslužiti da se uklone nečistoće.

Zaštita metalnih i plastičnih površina

Moja topla preporuka je da zaštite sve plastične, a naročito metalne površine. Budući da ja lično obožavam hromirane i polirane delove, znam koliko je teško spasiti ih od oštećenja i korozije. U tu svrhu postoji niz pasti zahvaljujući kojim uz malo truda možete vašim delovima vratiti visoki sjaj, ali ih ujedno i zaštiti preko zime.

Što se oklopa tiče, već u šampionima za pranje motocikla postoje supstance koje navlače nešto slično voštanoj prevlaci preko materijala štiteći je od prašine i drugih sitnih oštećenja. Ukoliko želite dodatno da zaštite oklope i druge plastične površine, na tržištu postoji nekoliko pasti pomoću kojih ćete dodatno ispolirati i zaštiti motocikl.

Zamenite ulje i filter

Često vlada pogrešno mišljenje da se servis radi pre početka sezone. Na žalost, moram da se ne složim sa tim mišljenjem, bar što se tiče zamene ulja i filtera. Najbolje je ulje i filter zameniti pre stavljanja motocikla u zimski san. Zašto je to bitno? Ukoliko ne zamenite ulje i filter pre početka zime, tokom dužeg perioda stajanja, sva prljavština koje su ulje i filter pokupili, nataložiće se tokom dužeg stajanja. Zatim kad na proleće startujete motocikl, sva ta prljavština proćiće kroz ležajeve i pri tome ih može oštetiti.

Menjanje ulja

Zaštite rezervoar

Korozija rezervoara je jedna od stvari koje se svi pribojavamo. Zato je najbolje koroziju sprečiti. Jedan od najpouzdanijih načina sprečavanja korozije rezervoara je da naspete pun rezervoar goriva i da u njega dodate takozvane stabilizatore goriva. Na ovaj način ćete sačuvati da vaše gorivo ne izgubi oktansku vrednost i da pri tome ne dođe do korozije.

Još jedan savet je da tokom dužeg stajanja zatvorite slavinu za gorivo na rezervoaru. Kad motocikl bude duže vremena stajao sa zatvorenom slavinom za gorivo, sa vremena na vreme proverite da li oko slavine ima po neka kap goriva kako biste utvrdili da li slavina slučajno propušta gorivo.

Povedite računa o akumulatoru

Akumulatori nisu naročito zahtevni za održavanje, ali ih jaka zima i dugo nekorištenje mogu nepovratno oštetiti. Ukoliko posedujete akmulator sa kiselinom, proverite nivo kiseline. Ukoliko je ispod minimuma to je znak da je vašem akumulatoru potrebno malo pažnje u vidu dosipanja kiseline. Danas se na svu sreću ovaj problem rešava sipanjem destilovane vode.

Priprema motocikla za zimu

Drugi savet je da sa vremena na vreme dopunite akumulator tokom perioda stajanja i posle “zimskog sna” zasigurno nećete imati problema sa akumulatorom.

Već kad ste kod akumulatora, proverite na svim spojevima da li je slučajno došlo do oksidacije. Ukoliko utvrdite da je sve u redu, nije na odmet da zaštite spojeve sa akumulatorom sa nekim prigodnim sredstvom.

Obratite pažnju na gume

Gume su tokom dugog stajanja podložne deformacijama i na kraju propadanju. Da biste zaštitili gume najbolje bi bilo da se motocikl tokom stajanja nalazi na centralnoj nogari ili štenderu. Kada podignete motocikl proverite pritisak u gumama i po potrebi ga prilagodite na preporučenu vrednost.

Zatim bi bilo dobro da gume premažete nekim od sredstava za zaštitu guma. Zaštita guma je dobra stvar jer sprečava da se guma stvrdne i ukoliko je zaštite produžićete joj životni vek.

Ukoliko nekim slučajem nemate štender ili centralnu nogaru, sa vremena na vreme jednostavno pregurajte motocikl i zavrtite točak tako da strana koja je bila dole, neko vreme bude gore.

Prekrijte motocikl

Topla preporuka je da sa ciradom ili nekom drugom tkaninom prekrijete motocikl kako na njega ne bi padala prašina ili da vam se nekim slučajem ne dogodi da nešto padne na motocikl. Pokrivanje motocikla može da spreči neželjena oštećenja.

Priprema motocikla za zimu

Možda vam ovi saveti deluju kao preterivanje, ali verujte da je za dug životni vek motocikla bitno njegovo održavanje, kako u vožnji tako i kada motocikl stoji.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se