NaslovnaMoto GaražaKawasaki KX250 - Novi karakter „malog“ zelenog

Kawasaki KX250 – Novi karakter „malog“ zelenog

-

Kawasaki je predstavio redizajnirani KX250 za 2020. godinu. Iako je po izgledu gotovo identičan prethodniku, novi KX250 dobio je poboljšanja na agregatu, šasiji i ogibljenju. Sva ta poboljšanja učiniće Kawasaki KX250 još konkurentnijim na trkalištima širom sveta. 

Snažniji agregat  

Za početak, na agregatu je promenjen prečnik i hod klipa sa 77,0×53,6 na 78,0×52,2 mm. Veći prečnik klipova omogućio je ugradnju većih usisnih i izduvnih ventila. Skraćenje hoda i povećanje prečnika prouzrokovalo je povećanje maksimalnog broja obrtaja. Da bi ventili bili sposobni da isprate veći broj obrtaja, ubačene su lakše klackalice ventila koje su projektovane od strane Kawasakijevih inženjera zaduženih za superbajk program.

Agregat KX250

Klackalice su redizajnirane zbog agresivnijeg profila bregaste osovine koja je takođe doživela izmene u cilju postizanje većeg broja obrtaja. Ugrađen je i nov klip koji ima nešto drugačije čelo. Čelo klipa drugačije je konstruisano radi povećanja kompresionog odnosa koji sada umesto dosadašnjih 13,4:1 iznosi 14,2:1. 

Klip Kawasaki

Te promene donele su povećanje snage od 3,3 KS, a iz Kawasakija tvrde da će se povećanje snage najviše osetiti kada se agregat zavrti preko 10.000 O/min.  

Air boks je rekonstruisan i usisni tunel je sada kraći što omogućava brži protok vazduha. Prečnik leptirastog tela morao je biti povećan kao posledica povećanja prečnika klipa. Kawasaki je mnogo radio i na peglanju isporuke snage te je kriva snage sada još ravnomernija.

Kriva

Kontrola startovanja po uzoru na AMA šampionat 

Kawasaki dosta ulaže u AMA moto kros šampionat, pa je u saradnji sa tamnošnjom fabričkom ekipom Kawasaki razvio novu kontrolu startovanja koja omogućava vozaču da dobije dragoceno vreme na početku trke. Jednostavnim pritiskom na dugme vozač aktivira određenu mapu rada agregata koja je napravljena da olakša startovanje na svim tipovima podloge.

Kad smo kod mapa rada agregata, Kawasaki KX250 nudi mogućnost odabira 3 mape rada agregata  (hard, standard i soft). Promena mape obavlja se preko DFI 4-pinskih spojnica. Ubacivanjem jedne od spojnica odabira se određena mapa rada agregata.  

Kontrola startovanja

Za profesionalne trkače postoji i takozvani KX FI kalibracijski paket koji omogućava kreiranje sopstvene mape rada agregata. 

Unapređena šasija i ogibljenje 

Uski i lagani „perimetar“ ram pokazao se dobrim na prethodnoj generaciji KX 250, pa u Kawasakiju nisu hteli puno da ga menjaju. Jedinu izmenu dobio je deo rama ispod kartera agregata. Ovaj deo rama sada se kači šrafovima nešto drugačije čvrstoće radi postizanja veće krutosti šasije. 

KX250 agregat

Najveća promena zahvatila je ogibljenje, odnosno prednju viljušku koja je posve novog tipa. Za upijanje neravnina zadužena je nova generacija KYB obrnute prednje viljuške u kojoj su izvršene promene u cilju uglađenijeg poniranja. 

Štapovi su prečnika 48 mm, a unutrašnji klipovi sada su većeg prečnika što omogućava uglađenije poniranja. Ovi bi naročito trebalo da se primeti pri inicijalnom sabijanju prednje viljuške. Opruge unutar prednje viljuške su tvrđe radi pružanja bolje potpore klipovima većeg prečnika. 

KYB prednja viljuška

Zadnji amortizer je takođe potpuno nov i poput prednje viljuške, marke je KYB. Novi zadnji amortizer nudi duži hod što je dobro jer nudi mogućnost finijeg podešavanja. Na amortizeru je moguće kompresiju i povrat.

Prednji disk ostao je isti (270 mm), ali je materijal od kojeg su izrađene kočione pločice drugačiji (kako kod modela KX450). U Kawasakiju su se odlučili za korišćenje drugačijeg materijala kočionih pločica da bi dobili nešto linearniju primenu kočione sile.

Dok je prednja kočnica dobila minimalne izmene, zadnjoj kočnici je poklonjena veća pažnja. Zadnji disk je veći i umesto prečnika od 240 mm, sada je u upotrebi disk prečnika 250 mm. Glavni kočioni cilindar preuzet je sa KX450 modela i osim što je snažniji, taj kočioni cilindar je i nešto lakši. 

Kawasaki KX250

Prilagodljiva ergonomija 

Kawasaki KX250 nudi mogućnost prilagođavanja upravljača i nogostupa. Gornji trougao nudi mogućnost pomeranja upravljača u četiri pozicije: 25 mm napred, 15 mm napred, standardna i 10 mm unazad. 

Sedište i rezervoar su skoro ravni da bi vozač imao što više mesta za manevar na motociklu prilikom vožnje, a zapremina rezervoara iznosi 6,4 litre. Dok je ukupna težina motocikla 105,2 kg sa tečnostima. Visina sedišta iznosi 948 mm od tla. 

Kawasaki KX250

Kawasaki KX250 unapređen je najviše zbor potreba i propisa u raznim moto kros šampionatima širom sveta, a upravo zbog takmičenja svi kupci dobiće puno benefita. KX250 je veoma konkurentan model, a u prilog tome govori i velik broj osvojenih titula. Sa poboljšanim agregatom i kočnicama KX250 predstavlja moćan motocikl sa sve off road zaljubljenike. 

Agregat  Jednocilindrični, DOHC, sa četiri ventila   
Zapremina  249 cm3    
Prednje ogibljenje   Obrnuta teleskopska prednja viljuška, prečnik štapova 48 mm    
Zadnje ogibljenje    KYB monoamortizer, mogućnost podešavanja sabijanja i poniranja 
Šasija  Aluminijumski “perimetar”  
Prednja kočnica   Disk prečnika 270 mm    
Zadnja kočnica   Disk prečnika 250 mm  
Prednja guma  80/100-21 51M 
Zadnja guma  100/90-19 57M 
Težina motocikla   105,2 kg sa gorivom    
Zapremina rezervoara   6,4 L    
Međuosovinsko rastojanje  1.480 mm   
Visina sedišta  948 mm  

Tekst o Kawasaki KX250 možete pročitati i u našem broju 6 Bjbikers digitalnog magazina koji možete pogledati ovde.

bjbikers #6
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.