NaslovnaMoto SportMotoGPPromene unutar HRC-a: Od menadžmenta do izduvnih sistema

Promene unutar HRC-a: Od menadžmenta do izduvnih sistema

-

Honda je prošle godine imala jednu od najlošijih sezona u MotoGP istoriji i u istoriji GP šampionata uopšte. Zato ne čudi što su se preko zime dogodile velike promene unutar HRC-a. Te promene su zahvatile sve, od menadžmenta, do tehničkih rešenja poput promena dobavljača izduvnih sistema.

Teška vremena za Hondu u MotoGP šampionatu dovele su do ogromnih promena unutar ekipe. Mark Markezu se u fabričkoj ekipi priključuje Mir, dok se Nakagamiju u LCR ekipi pridružuje Aleks Rins.

Prošle godine smo bili svedoci da je Honda napravila jedan od retkih presedana. Posle dosta pokušaja da reši problem sa prianjanjem i nekoliko promena zadnje viljuške i šasija, Honda je na kraju rešila da potraži pomoć. Tako su na testu imali zadnju viljušku koju je dizajnirao Suter.

Promene unutar HRC-a za 2023. godinu

Na kratko da se osvrnemo na promene unutar same HRC MotoGP ekipe. Miru će glavni šef mehaničara biti Đakomo Gvidoti, koji je prethodno imao istu ulogu, ali za Nakagamija.

Rupu u Nakagamijevoj ekipi popuniće Klaus Noles koji je radio za Hondinu test ekipu i usko je sarađivao sa Bradlom. Na mesto šefa mehaničara test ekipe dolazi jedno poznato ime u vidu Ramon Aurina, čoveka koji je radio sa Pedrosom, Lorencom, Doviciozom i Pol Espargarom.

U samom vrhu HRC menadžmenta takođe je došlo do promena. Takeo Jokojama više neće biti tehnički direktor, već prelazi u Tokio u centralu Honde, a na njegovo mesto u HRC dolazi Tetsuhiro Kuvata. Kuvata je pre par godina bio uključen u MotoGP projekat, ali je neko vreme imao zaduženja van trkačkog odeljenja.

Akrapovič umesto SC Project izduva

Posle dugo godina saradnje sa SC Project proizvođačem izduvnih sistema, Honda za 2023. godinu nije produžila saradnju sa njima. Odlučeno je da će od 2023. godine izduvne sisteme za sve Honda RC213-V motocikle raditi fabrika Akrapovič.

Promene unutar HRC-a: Od menadžmenta do izduvnih sistema
Promene unutar HRC-a: Od menadžmenta do izduvnih sistema Foto: Honda Racing Corporation

Većina timova u MotoGP šampionatu koristi Akrapovič izduvne sistem, te Akrapovič nesumnjivo poseduje veliko znanje i iskustvo u proizvodnji izduvnih sistema za MotoGP, WSBK i ostale šampionate. Verovatno je iz tog razloga Honda rešila da započne saradnju sa Akrapovičem.

SC Project će nastaviti da sarađuje sa fabričkom ekipom Aprilije i RNF ekipom, koja od ove godine koristi Aprilia motocikle.

Svi ovi potezi ukazuju da je Honda čvrsto rešila da se vrati u sam vrh po konkurentnosti. Honda će već 5. februara imati prvu priliku da ustroji novu ekipu jer tada počinje “Shakedown” test. Nakon toga, 10. februara počinje prvi zvanični test u 2023. godini.

Za utiske i komentare povom promena u MotoGP Honda ekipi, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.