NaslovnaMoto GaražaServis kardana na BMW R1200 GS Adventure 2006.

Servis kardana na BMW R1200 GS Adventure 2006.

-

Pored servisa kočnica, najveći posao ove zime mi je bio servis kardana na BMW R1200 GS Adventure iz 2006. Moram priznati da sam skoro imao tremu pre početka radova. Da li ću znati, da li ću se snaći, kako će sve ispasti… Nikad nisam radio ništa slično jer na 1100GS kardan nije slaba tačka motocikla, a 1200GS je čuven po njemu. Ipak, optimista sam. Mišljenja sam da kvar kardana dolazi najčešće zbog lošeg održavanja i nebrige vlasnika, kao i zbog previše zahtevne voznje u uslovima za koje motocikl nije namenjen.

Počinjemo skidanjem plastičnog blatobrana iza zadnjeg točka uz pomoć torx t30 ključa. Nastavljamo skidanjem zadnjeg točka. Torx T50.

Skidanje točka da bismo prišli kardanu

Potom skidamo zadnja kočiona klešta, t45 i ABS senzor t25. Istim t25 skidamo i zavrtanj sa držačem kabla ABS.

pristupili smo kočionom disku

Zatim na red dolazi zavrtanj šipke za koju vam treba torx t50 i ključ 16 sa druge strane. Kad odvijete navrtku nemojte vaditi zavrtanj…

odvijanje šrafa koji drži šipku

… jer treba sa t45 odviti zavrtanj za ispuštanje ulja. E sad, na modelima 2006 i 2007 taj zavrtanj treba da je sa zadnje strane finalnog pogona. Na mom motociklu se zavrtanj nalazi odozdo, pa bih na osnovu toga rekao da je neko od prethodnih vlasnika zamenio finalni pogon novijim modelom. Ja sam u ovom trenutku ispustio ulje iz finalnog pogona.

ispuštanje ulja iz kardana

Izvucite zavrtanj koji vezuje gornju šipku za kardan i “prelomite” ga unazad. Ukoliko vam je otvor za ispuštanje ulja sa zadnje strane, odvijte zavrtanj do kraja i u neku posudu prihvatite ulje.

Sad treba popustiti zavrtanj sa donje strane finalnog pogona. Za to se koristi t50 torx sa leve strane i okasti ključ 24 sa druge. Ovo je prvo mesto tokom operacije kardan na kom se mora odgrejavati zavrtanj jer je osiguran Loctite-om. Pre par godina sam za tu namenu kupio industrijski Einhell fen. Međutim nisam zadovoljan brzinom kojom on zagreva metal. Tako nešto sam i očekivao, pa sam na vreme od braće kineza sa Alija naručio (13e):

Welding-Soldering-Torch-Butane-Burners-G

Na netu pročitah da bi metal za lako odvijanje trebalo da se zagreje na oko 100 stepeni celzijusa. To sam proveravao sa laserskim termometrom, takođe naručenim sa Alija (oko 6e):

GM320-Laser-LCD-Digital-IR-Infrared-Ther
grejanje šrafa
merenje temperature šrafa

Do kraja ovih radova sam stekao osećaj koliko se šta treba grejati i problema nije bilo. Svaki zavrtanj se odvio meko i lako. Ali imam dve napomene:

1)  svaki zavrtanj očistite čeličnom cetkom. Tragovi Loctite-a mogu izazvati pogrešan momenat na kasnijem zatezanju

2)  naravno, pazite kako rukujete sa ovim brenerom, u pitanju je ipak otvoreni plamen.

Elem, posle izvlačenja zavrtnja sa donje strane kardana možete skinuti kompletan finalni pogon sa zadnje viljuške. Sada se već vide nutovi!

nutovi u kardanu
nutovi u kardanu

Nije ostalo baš previše masti, ali bih rekao da su nutovi bez ikakvih oštećenja. 

Demontaža izduvnog lonca

Sad malo sporednih poslova. Okasti ključ 15 će vam trebati da odvijete zavrtanj šelne izduvnog lonca.

odvrtanje šelte izduvnog lonca

T45 torx za oslobađanje izduvnog lonca sa nosača:

skidanje zadnjeg lonca

Lonac lagano uvijajte levo-desno dok se cev ne izvuče iz spojnice.

Sledeći korak je skidanje zadnjeg amortizera.

Demontaža zadnjeg amortizera

Vidim na netu da mnogi to ne rade već ga ostave na mestu, ali mislim da je lakše uraditi posao sa skidanjem amortizera. Sa donje strane vam treba t50 torx, a sa gornje t50 plus okasti ključ 16. Sa gornje strane navrtku treba odgrejati. Tu naročito pazite, ima dosta plastičnih delova u okolini!

skidanje amortizera, pogled odozgo
skidanje zadnjeg amortizera, pogled na donji šraf

Ostalo je još skinuti kompletnu zadnju viljušku, kroz koju prolazi kardansko vratilo.

Skidanje zadnje viljuške sa rama

Viljuška se za podram drži preko dva ležaja. Sa leve strane imamo zavrtanj za imbus 12 ključ i osiguravajuću navrtku za 30 gedoru. Najpre moramo da odgrejemo navrtku:

grejanje šrafa koji drži zadnju viljušku
skidanje šrafa koji drži zadnju viljušku

Zatim imbus 12 završava operaciju:

skidanje šrafa koji drži zadnju viljušku

Sa desne strane nema odgrevanja. Treba vam t30 za skidanje četiri zavrtnja kojima je pričvršćena viljuška. Za izvlačenje pina sam koristio mali izvlakač koji se sastoji od navojne šipke i tegića čiji je hod ograničen navrtkama. Kada navojnu šipku zavijete u centralnu rupu na pinu, tegićem udarite par puta o spoljnu navrtku i posao je završen!

skidanje zadnje viljuške, druga strana
izvučena osovina zadnje viljuške

U ovom trenutku viljuška je slobodna i može da se izvadi, ali pažljivo jer kroz nju prolazi vratilo. Samo vratilo uz pomoć pajsera smaknite sa izlazne osovine menjača.

vratilo kardana
nutovi u vratilu
kolenasto vratilo
kolenasto vratilo
zadnji kraj agregata, bez zadnje viljuške

Ovde smo na pola puta servisa kardana.

Podmazivanje ležajeva i nutova u kardanu

Pre nego što krenemo nazad, treba pregledati poskidane delove, podmazati šta se podmazati može. Recimo, ležajeve na viljušci.

ležajevi na viljušci
podmazivanje ležajeve na viljušci

Unutrašnjost ležaja je zaštićena tankim plastičnim poklopcem koji se lako skine manjim odvijačem. Dobro sve popuniti kvalitetnom mašću i poklopac vratiti nazad. Isto to može da se uradi i na ležajevima finalnog pogona. Svaki provrteti rukom da se oseti kako radi, ima li kakvog zaglavljivanja. Pošto toga nije bilo, jednostavno sam sve dobro namastio i očistio kompletan finalni pogon, kao i viljušku. Posebnu pažnju sam posvetio podmazivanju nutova, kako na kardanskom vratilu, tako i na vratilu koje izlazi iz menjača. Imam više tubica specijalnih masti sa molobden-disulfidom, otpornih na habanje i visoke temperature. Ovde sam koristio Castrol Molub-Alloy Paste TA, koju BMW koristi kod prve ugradnje u fabrici. Mislim da je cena nešto preko 20e za tubicu sa kojom možete godinama servisirati nutove.

Castrol Molub-Alloy Paste TA
podmazani nutovi

Da bi kardansko vratilo namestili na izlazno vratilo menjača trebaće vam neka manja daščica, recimo ona iz teme o kočnicama. Naglavite vratilo na izlaz, daščicu stavite na drugi kraj kardana i lagano udarite po njoj čekićem. Osetićete pod rukom kad vratilo “legne” na mesto.

Sledeće što sam uradio je da naglavim nazad manžetnu kardana. Pri tom sam morao malo da izmozgam gde ide ovaj plastični prsten. U filmovima i temama o kardanu niko ga nije pominjao, a ni na BMW crtežima kardanskog sklopa ga nema. Skontao sam da on ide u otvor na viljušci prema menjaču. Sa strane plastičnog prstena postoje ispusti koji treba da udju u kanal unutar viljuške.

plastična manžetna
prsten ispod manžetne

Ma vrhu plastičnog prstena se vide zupci koji legnu na svoje mesto kada se manžetna naglavi na ovaj prsten. Uradite to krajnje pažljivo jer ta manžetna sprečava ulaz vode u viljušku. Naročito bi bilo problematično da tu uđe voda, a da na zadnjoj strani, u manžetni ka finalnom pogonu sve dihtuje dobro. Time voda biva zarobljena u viljušci, a kako bi to uticalo na vek trajanja krstova kardana ili nutova, možete da zamislite.

Manžetna na viljušci, spremno za montažu:

manžetna na viljušci

Obe strane manžetne sam dobro namazao montažnom mašću.

namazani krajevi manžetne

Viljušku navucite na kardansko vratilo, i polako penjite ka menjaču. Vodite računa dok manžetna prelazi preko krstova kardana, malo je okrećite levo-desno, da lagano predje preko toga bez da zapne ili se iskrivi. Naročito je važno da nema potrebe da povučete viljušku nazad, jer time rizikujete spadanje manžetne ili plastičnog prstena. Kada ležajevi viljuške dodju na svoje mesto, prednji kraj manžetne će maltene sam da se naglavi na svoje mesto na kućištu menjača, na kome postoji ispust baš za tu namenu. Na ispustu postoji kanal u koji pojačani deo manžetne legne i na tom mestu postavite plastićnu vezicu 5x300mm. Vodite računa kakve vezice koristite, jer prva kesica koju sam kupio u Woby House nije valjala – krute i neelastične, pucaju pri prvom savijanju. I još jedan savet: nije lako protnuti vezicu oko manžetne, mesta ima baš malo, pa ko ima debele prste kao ja, namučiće se. Mnogo je lakše vezati na jedan klik dve vezice i provući gde treba, pa ih razdvojiti.

Montiranje viljuške na ram

Pod zadnji deo viljuške poturite neku klupicu da ne biste to držali sve vreme ili je vežite za podram motora. Imbus zavrtanj koji je bio sa leve strane viljuške uvrnite na svoje mesto sa momentom od 7Nm. Zatim na imbus nanesite nekoliko kapi Loctite i uvrnite navrtku ključem 30. Momentujte navrtku na 145Nm.

montaža zadnje viljuške
nanošenje loctite lepka na šraf

Na desnoj strani stavite pin koji ulazi u ležaj i pričvrstite zavrtnjevima dotegnutim sa 9Nm. Proverite kako se viljuška okreće na svom mestu gore-dole i da li se oseća nekakav zazor.

Zatim postavite gornju ušku amortizera na svoje mesto i provucite zavrtanj. Navrtku koja ide na njega osigurajte Loctite-om i zategnite na 50Nm. Uglavite  i donju ušku u viljušku i dotegnite zavrtanj na 58Nm.

montiranje zadnjeg amortizera, gornja strana
montiranje zadnjeg amortizera, donja strana

Sledeće je montiranje finalnog pogona na viljušku.

Montiranje finalnog pogona na viljušku

Bilo bi dobro da imate pomoćnika jer je pogon težak i nije ga lako držati i raditi. Ja sam se snašao tako što sam ga vezao za podram i samo nacentrirao na viljušku. Prvo ubacite levi pin, a zatim kroz njega provucite zavrtanj do desne strane gde je pin u obliku navrtke za ključ 24. Naravno, na navoj zavrtnja nanesite Loctite. Dotegnite na 100Nm i proverite kako se pokrece finalni pogon i ima li negde zazora. 

Najteža faza posla sad dolazi, naročito ako radite sami. U otvor na kućištu finalnog pogona morate da uglavite manžetnu, prethodno namazanu sa montažnom mašću. Proverite opet kako su namazani nutovi kardanskog vratila i finalnog pogona. Finalni pogon podignite u vis, a odvijačem u drugoj ruci podignite kardansko vratilo u položaj da se uzubi sa vratilom finalnog pogona. Trećom rukom okrećite disk na finalnom pogonu tako da se nutovi lakše uzube. Jako zeznut posao za jednog čoveka, ali može da se uradi. Kada se vratila uklope, prednji deo manžetne će leći u svoje mesto na viljušci. Proverite rukom kako je guma legla i zatim zakačite finalni pogon na polugu. Provucite zavrtanj namazan Loctite-om i momentuje navrtku na 42Nm. Ovim je glavni deo posla završen.

Sledi sipanje novog ulja u finalni pogon. Za tu namenu koristim veliki špric kupljen na Aliju, sa 190ml ulja 75W140.

mqT6qjVc_o.jpg

Ulje se sipa kroz otvor ABS senzora. Špric ne stiskajte jako, ulje mora lagano da ulazi unutar kućišta, u suprotnom iscureće napolje kroz otvor. Konačno, namestite kočiona klešta, navoje zavrtnjeva očistite čeličnom četkom i dotegnite na 24Nm, zavrnite ABS senzor (4Nm) i zavrtanj koji drži kablić ABS senzora (4Nm). Zavrtanj za ispuštanje ulja dotegnite sa 20Nm.

Na izduvnu cev auspuha namazite montažnu pastu za auspuh i dotegnite na 55Nm, dok sam izduvni lonac na nosaču dotegnite na 18Nm. 

Očistite navoje zavrtnjeva za pričvršćivanje tocka, a momentujte ih na 60Nm. Postavite plastični blatobran na mesto, 8Nm. Tako ste uspešno završili servis kardana na BMW R1200 GS Adventure motociklu.

Za diskusiju i pitanja o ovoj servisnoj radnji, posetite temu na forumu – R1200GSA i život sa njim.

Spisak alata i materijala:

 • Moment ključevi, raspon od 4Nm do 145Nm
 • Torx t50, t45, t30, t25
 • Okasti ključ 15 i 16
 • Špric za ulje
 • MoSu2 mast
 • Montažna mast
 • Montažna pasta za auspuh

Momenti zatezanja:

 • Plastični blatobran, t30, 8Nm
 • Kočiona klešta, t45, 24Nm
 • Točak t50, 60Nm
 • ABS Senzor t25, 4Nm
 • Poluga kardana, grejanje, t50+16ok
 • Donji ležajevi finalnog pogona, grejanje, t50+24ok
 • Izduvni lonac, dole 15ok 55Nm, gore t45 19Nm
 • Amortizer dole, grejanje, t50, 58Nm
 • Amortizer gore, grejanje, t50+16ok, 50Nm
 • Levi lezaj viljuške,grejanje, imbus 12 7Nm, navrtka 30ok 145Nm
 • Desni lezaj viljuške t30, 9Nm
Bjbikers magazin