October 25, 2020
Naslovna Garaža Servis ABS servo kočionog sistema BMW R1200 GS Adventure motocikla

Servis ABS servo kočionog sistema BMW R1200 GS Adventure motocikla

-

Većina vlasnika BMW R1200 GSA motocikla su dobrostojeći ljudi koji motor kupuju samo za vožnju. Što se servisa tiče, ne pada im na pamet da se prljaju i maltretiraju – motocikl se odveze u servis i dogovori se datum preuzimanja, kad sve bude gotovo. Zato kod nas nedostaje informacija za servis BMW R1200 GSA motocikla. Ja sebe ne smatram dobrostojećim u finansijskom smislu, pa će ovaj i sledeći servisni tekstovi biti viđenje svakodnevnog života jednog prosečnog vlasnika sa ogromnim R1200 GSA. Osim nekih specifičnosti za BMW R1200GSA motocikl, sličan metod za servis ABS servo kočionog sistema se može primeniti i na druge marke i modele motocikala.

Opšte napomene

Jedna od nezgodnih karakteristika prvih generacija BMW r1200gsa (2006-2007), što je model kog ja imam, je ABS uređaj sa integralnim kočenjem. Ručicom na kormanu aktivirate kočnice na oba točka, dok nožnom kočnicom aktivirate samo kočenje zadnjeg. Sem toga, poseduje električni servo pojačivač, tako da jednim prstom možete zakucati motocikl u mestu. Cena novog uređaja kod BMW-a je oko 3000e. Sreća u nesreći, ukoliko uređaj strada, postoji nekoliko rešenja – u Nemačkoj i USA postoje firme koje se bave reparacijom ovih uredjaja. Kako sam čuo, bar za Nemačku, uređaj se popravlja dosta brzo, a možete jednostavno dati svoj neispravni i uzeti ispravan repariran uredjaj. Zamena košta oko 450e, što nije nesto nepodnošljivo skupo. Firma tvrdi da je takav uređaj, zahvaljujući nekim izmenama konstrukcije i novim materijalima, izdržljiviji od onog ugrađenog u fabrici.

Jim Von Baden, američki guru BMW mehanike, čak tvrdi da su ovi uređaji izdržljiviji od onih bez servo pojačivača, uz redovno održavanje. Fabrika kaže da se servis i zamena kočione tečnosti rade jednom u dve godine. Ja ću to na svom motociklu raditi jednom godišnje, u okviru zimskog servisa.

Već na papiru zvuči komplikovano:
– dva točka,
– tri diska,
– četiri hidraulična kruga,
– jedanaest puta se ispušta vazduh iz sisica.

Krugovi su potpuno hidraulično odvojeni, nikakve veze nemaju jedan sa drugim.

Dobro bi bilo da za ovaj posao obezbedite jednog, ili još bolje dva pomoćnika. Posao nije težak ni previše komplikovan, ali mora da se poštuje procedura, a pošto nismo profesionalci i nemamo svu potrebnu spretnost, bolje je da izdelite zadatke na pomoćnike, a vi se koncetrišete na proceduru.

Servis kočionih klešta

Servis kočionih klešta se odvija na isti način kao servis koji sam ranije na forumu opisao za 1100GS. Po meni, poželjno je uraditi ga bar svake druge godine.

kočiona klešta

Klešta su za viljuške pričvršćena sa dva zavrtnja koja se odvijaju torks T45 ključem. Pre nego se skinu klešta sa viljuške dobro je T27 ključem popustiti pin koji drži papučice.

pin na kleštima koji drži pločice

Klešta malo stisnuti uz disk levo-desno da se klipovi neznatno uvuku i omoguće lakše skidanje klešta sa diska. Zatim postavite neku prihvatnu posudu ispod klešta (nešto tečnosti se uvek prospe) i sa T40 torks ključem odviti i zavrtanj koji spaja crevo za dovod kočione tečnosti u klešta. Vodite računa o dve bakarne podloške koje se nalaze sa obe strane priključka na crevu.

Dalji postupak se odvija u posudi za pranje. Izvadite osigurač, pin, povadite pločice. Sledi vađenje klipova iz klešta. Za tu namenu, koristim parče metalne pločice, 70x50x5mm i parče gume nešto većih dimenzija od pločice. Tu je i jedan konusni komad drveta.

potreban alat

Metalnu pločicu ubacite između klipova i polako kompresorom dunite kroz otvor za dovod kočione tečnosti. Klipovi će izleteti do pločice. Obično to urade klipovi sa jedne strane. Druga dva klipa, sa suprotne strane utisnite nazad u klešta, stavite pločicu preko njih i ponovo dunite kompresorom tako da krenu klipovi sa strane koja je već pošla. Klipovi će izaći do pločice i sad već mogu da se izvade rukom.

izvađene pločice iz klešta

servisiranje klešta

Sad dolazi teži deo posla, vađenje preostala dva klipa. Na otvore gde su bili izvađeni klipovi stavite gumu, pa preko gume metalnu pločicu. Sve to čvrsto stegnite sa ručnom stolarskom stegicom. Dunite vazduh kompresorom u klešta, i klipovi će krenuti napolje, ali obično jedan malo dalje, do granice ispadanja. Sad njega malo vratite u nazad, i podglavite konusnim parčetom drveta tako da ne ispušta vazduh. Ponovo kompresorom dunuti u vazduh i drugi klip će izleteti do pločice. Sad možete oba klipa rukom izvaditi iz klešta.

Klešta i klipovi sad mogu na pranje. Bogato isprskajte sve delove Brake Cleaner-om i protrljajte četkom za farbanje, svaki ćosak u kleštima, potom opet isperite cleaner-om. Same klipove blago istrljate finom vodenom šmirglom, tek toliko da spadne sva nečistoća ukoliko je ima. Proverite da li ima riseva ili drugih tragova. Takođe, ovo je dobar trenutak za proveru kočionih gumica u kleštima.

oprana klešta sa klipovima i pločicama

Bakarnom četkicom očistite navoje zavrtnjeva za pričvršćivanje i navoje na pinu.

čišćenje šrafova

namontirane pločice u kleštima

Gornja fotografija je tu čisto da se vidi kako izgledaju elementi klešta, njihova pozicija i orijentacija. Međutim, zbog postupka zamene kočione tečnosti u ostatku sistema, u klešta se vraćaju samo klipovi. Sa malo tečnosti namažite gumice u kleštima, malo namažite i sam klip i utisnite ih nazad u klešta. Na klešta vratite dovodno crevo i spremni ste za drugi, zahtevniji deo posla, a to je zamena kočione tečnosti.

Za nastavak procedure, kliknite na dugme za sledeću stranu dole:

18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se