April 12, 2021
NaslovnaMoto SportZavršen reli Dakar - KTM izdominirao

Završen reli Dakar – KTM izdominirao

-

Ovogodišnji Dakar reli je završen. Ove godine imali smo priliku da gledamo uzbudljivu borbu za pobedu do poslednje etape. KTM je izdominirao na najprestižnijem reliju na svetu.

Pre nego što pređemo na pobednika etape proćićemo kroz poslednje tri odvežene etape (izveštaj sa prvih 7 etapa možete pročitati ovde). U osmoj etapi ostali smo bez jednog od pretendenata za pobedu. Riki Brabek je morao da odustane od takmičenja pošto je njegova Honda otkazala poslušnost i stala. Brabeku je ovo druga godina za redom u kojoj je morao da odustane zbog problema sa motorom. Prošle godine Brabek je Dakar završio na 13. etapi.

Posle Brabekovog odustajanja, za pobedu su se borili Walkner, Tobi Prajs, Sem Sanderlend i Pablo Kvintanila na Husqvarni. Pobeda je pripala Walkneru sa 45 sekundi prednosti u odnosu na Kvintanilu, dok je treći bio Tobi Prajs. Prajsu je treća pozicija bila dovoljna da preuzme vođstvo ispred Kvintanile na Husqvarni.

Walkner
Matijas Walkner                                                                                                                                   Foto: Marcin Cin

Deveta etapa bila je malo neuobičajena jer su vozači koji se bore za pobedu u generalnom poretku svi vozili u grupi. Kvintanila, Walkner i Prajs zauzeli su pozicije 3,4 i 5 i na kraju etape jedne od drugih razdvajalo je samo 2 sekunde. Najzanimljivije je to da je pobedu odneo Mihael Metge na Sherco – u.

Husqvarna Dakar

Poslednja sprint etapa odlučivala je o pobedniku. Tobi Prajs imao je prednost koju je rešio da ne dovede u opasnost. Etapu je završio pobedom i ujedno je postao i novi šampion Dakar relija. Prajsu je ovo druga pobeda na Dakaru, a KTM – u čak osamnaesta uzastopna pobeda.

Reli Dakar
Tobi Prajs, pobednik ovogodišnje Dakar relija                                                                                   Foto:Marcin Kin

Dominacija KTM-a na ovom Dakaru bila je upotpunjena time što su Walkner i Sanderlend završili na drugoj i trećoj poziciji. Tako je KTM sa Dakara otišao sa osvojenim celokupnim podijumom. Pablo Kvintanila i Andrev Short na Husqvarnama završili su Dakar na četvrtoj i petoj poziciji.

Za diskusiju o ovogodišnjem Dakar reliju, slobodno svratite do  teme na forumu. 

Generalni plasman:

  1. Tobi Prajs   KTM
  2. Matijas Walkner KTM   +9min 13 s
  3. Sem Sanderlend  KTM  +13min 34 s
  4. Pablo Kvintanila  Husqvarna  +20min 46s
  5. Andrev Short Husqvarna  +44min 10s
  6. Ćavier de Soultrajt Yamaha +54min 00s
  7. Hose Ignjacio Koreho Honda 1sat 08min 06s
  8. Lukiano Benavides  KTM 1sat 09min 10s
  9. Oriol Mena Hero 02 sata 08min 41s
  10. Daniel Nosiglia Džeger Honda 02 sata 31min 53s

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se