May 28, 2020
Naslovna Garaža Šta motocikl treba da ispuni da bi se takmičio u WSBK šampionatu?

Šta motocikl treba da ispuni da bi se takmičio u WSBK šampionatu?

-

Prošle nedelje objavili smo tekst na temu tehničkih pravila MotoGP šampionata, a ove nedelje prelazimo na WSBK šampionat i na to šta motocikl treba da ispuni da bi se takmičio u ovom šampionatu.

Za razliku od MotoGP motocikala koji su prototipovi namenjeni isključivo za trke, superbajk mašine su zasnovane na serijskim motociklima koje možemo kupiti u prodavnici. Zato je pravilnik koji uređuje mogućnosti modifikacije WSBK motocikala značajno rigorozniji u odnosu na pravilnik koji se bavi MotoGP mašinama. Da bi jedan serijski motocikl mogao biti homologovan za WSBK takmičenje, mora biti napravljen u bar 500 primeraka. 

Šta motocikl treba da ispuni da bi se takmičio u WSBK šampionatu
Agregat Ducati V4R motocikla

Agregati 

Budući da serijski motocikli koriste različite konfiguracije agregata sa dva, tri ili četiri cilindra, tehnička pravila su oggraničila maksimalnu radnu zapreminu agregata prema broju cilindara. Tako je za trocilindrične i četvorocilindrične agregate dozvoljena radna zapremina agregata od 750 do 1.000 cm3, dok za dvocilindrične agregate maksimalna radna zapremina sme da iznosi od 850 do 1.200 cm3

Broj agregata koji timovi mogu da koriste u toku sezone je promenljiv i zavisi od broja trkačkih vikenda. Recimo ove sezone se vozi 14 trkačkih vikenda i ako prema pravilniku broj vikenda podelimo sa 2, dobijamo da svaki vozač na raspolaganju ima 7 agregata za celu sezonu. 

Kawasaki ZX10RR

Agregati moraju da budu manje više identični onima koje možemo kupiti u prodavnici. Svaki agregat je zapečaćen i nisu dozvoljene veće promene na agregatu. Glava agregata mora biti netaknuta, ali su dozvoljene minimalne promene oko usisnih i izduvnih kanala, kao i poliranje, ali sami ventili moraju ostati u izvornom stanju. Sistem za napajanje gorivom takođe ne sme da bude menjan. 

Što se unutrašnjih komponenti agregata tiče, na njima se mogu izvoditi minimalne dorade u vidu poliranja. Klipnjače je dozvoljeno zameniti drugim, ali njihova težina ne sme da bude manja u odnosu na one koje se nalaze originalno u agregatu. Klipovi i karike moraju ostati originalni. 

Šta motocikl treba da ispuni da bi se takmičio u WSBK šampionatu

Komponente agregata poput drugačijih lamela u kvačilu, opruge ventila i ostale komponente koje nisu gore nabrojane mogu da se zamene samo onim komponentama koje su homologovane od strane FIM-a. 

Maksimalna dozvoljena zapremina rezervoara iznosi 24 litre. 

Šasija i elektronika 

Što se elektronike tiče, svi motocikli u šampionatu mogu posedovati elektroniku koja je takođe homologovana od strane FIM-a. Zato se svi proizvođači trude da na serijskim motociklima ugrade što sofisticiraniju elektroniku kako bi mogli lakše da je prilagode uslovima superbajk šampionata. Maksimalan broj obrtaja određuje se za svaki model motocikla koji je homologovan za superbajk šampionat.

Šta motocikl treba da ispuni da bi se takmičio u WSBK šampionatu

Šasija mora ostati ista poput one koja je na originalnom modelu, sa tim što se ogibljenje može menjati. Tako recimo možemo videti da različite ekipe koje koriste Ducati V4R modele koriste i različita ogibljenja. Dok Ducati Go Eleven ekipa koristi Bitubo ogibljenje, fabrička Ducati ekipa koristi Öhlins. Elektronski podesiva ogibljenja nisu dozvoljena. Jedino je dozvoljeno da amortizer upravljača bude elektronski podesiv, ali samo ukoliko je kao takav ugrađen na svim serijskim modelima. 

Diskovi, pločice, kočione čeljusti, glavni kočioni cilindri i poluga kočnice mogu biti zamenjeni samo onim koji su homologovani od strane FIM-a. Većina timova uglavnom koristi one kočnice koje su već ugrađene na serijskim modelima samo što se neke komponente, poput pločica, mogu promeniti. 

Krilca i aerodinamični paket moraju da budu isti kao na motociklima koji se nalaze u slobodnoj prodaji. Dakle, ukoliko je neki model motocikla izašao iz fabrike bez krilaca ista se ne mogu naknadno dodati. Dozvoljena je zamena vetrobrana, kao i neke sitne modifikacije na oklopima. 

Minimalna težina motocikla (bez goriva) sme da iznosi 168 kilograma. Ukoliko je neki motocikl lakši od toga, mora da mu se ugradi dodatni balast koji mora biti izliven od nekog metala koji je pričvršćen šrafovima za motocikl. 

Sve timovi koriste Pirelli gume i svaki vozač u toku vikenda na raspolaganju ima 24 gume (11 prednjih i 13 zadnjih).  Minimalan propisani pritisak u gumama iznosi 1,6 bara.  

Ako uporedimo MotoGP sa WSBK pravilnikom možemo lako videti da MotoGP šampionat ima daleko manje ograničenja. Poenta tih ograničenja je da obezbede da motocikli koji će učestvovati u šampionatu budu suštinski jako slični serijskim modelima, sa izmenama koje su neophodne za uzbudljiv šampionat, ali koje promovišu razvoj serijskih motocikala. Proizvođači često prave i specijalne verzije serijskih motocikala koje zatim homologuju za WSBK šampionat. Tako danas imamo limitirane serije Kawasaki ZX10RR i Ducati V4R, koji se dosta razlikuju od osnovnih verzija tih modela predviđenih za masovnu prodaju. 

Ovo su samo neka od pitanja na to šta motocikl treba da ispuni da bi se takmičio u WSBK šampionatu.

Ovaj tekst možete pronaći i u četvrtom broj Bjbikers magazina koji možete poručiti ovde

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
17,690FanovaLajkuj
1,276PratilacaZaprati
101PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se