June 18, 2021
NaslovnaMoto SportTehnička pravila MotoGP šampionata

Tehnička pravila MotoGP šampionata

-

MotoGP motociklu su prototipovi i poslednja reč tehnike u svetu motociklizma. Budući da je razvoj ovih motocikala dinamičan, tehnička pravila MotoGP šampionata moraju da prate dinamiku razvoja te te se u manjoj ili većoj meri pravila menjaju skoro svake sezone. Da bi ste bili u toku sa aktuelnom situacijom, u daljem tekstu pisaćemo o nekim osnovnim tehničkim pravilima.  

Agregat

Za početak krećemo od agregata. Maksimalna radna zapremina MotoGP agregata sme da iznosi do 1.000 cm3. To znači da proizvođači mogu da koriste i agregat od na primer 850 cm3, ali svi koriste agregat od približno 1.000 cm3, najčešće 998 cm3

Dozvoljeni su isključivo četvorotaktni agregati sa maksimalno četiri cilindra i maksimalnim prečnikom cilindara od 81 mm. Tako u šampionatu imamo V i linijske konfiguracije agregata. Ducati koristi L konfiguraciju, ali je to u suštini V agregat, samo je zbog ugla od 900 između cilindara dobio naziv L. 

Tehnička pravila MotoGP šampionata

Proizvođači koji nemaju povlastice u šampionatu smeju da koriste maksimalno 7 agregata u toku sezone. Ti agregati zapečaćeni su od strane organizatora na početku sezone i u toku sezone nisu dozvoljene nikakve prepravke ili poboljšanja. 

Sa druge strane, proizvođači koji imaju povlastice (oni proizvođači koji u prethodnoj sezoni nisu ostvarili pobedu ili podijume) na raspolaganju imaju 9 agregata koji nisu zapečaćeni u toku sezone. 

Elektronika, šasija i kočnice 

Od pre nekoliko sezona za sve timove uvedeni su jedinstvena elektronika i softver. Manjeti Mareli (Magneti Marelli) dobio je ekskluzivno pravo da snabdeva sve timove elektronikom. 

Maksimalne performanse koje mogu da se izvuku iz ovih mašina donekle je ograničena dozvoljenom količinom goriva koja iznosi 22 litre. 

Minimalna dozvoljena težina za motocikle radne zapremine do 800 cm3 iznosi 150 kg, dok za motocikle za radnom zapreminom agregata od 801 cm3 do 1.000 cm3 iznosi 157 kg. Ta težina meri se sa praznim rezervoarom, ali sa normalnom količinom ulja i rashladne tečnosti. U minimalnu težinu spadaju i transponder za merenje vremena, kamere i ostala oprema koju motocikli ima na sebi u toku treninga i trke. 

Tehnička pravila MotoGP šampionata

MotoGP motocikli koriste karbonske i čelične diskove. Karbonski diskovi koriste se u suvim uslovima, dok se čelični diskovi koriste samo u kišnim uslovima. Prednji diskovi dozvoljeni su sa prečnicima od 320 mm i 340 mm. Na nekim stazama (poput staze Motegi) obavezna je upotreba diskova prečnika 340 mm, osim ukoliko se vozi u kišnim uslovima. Takođe, svi motocikli moraju imati štitnik poluge prednje kočnice. To je obavezno da u slučaju kontakta sa drugim vozačem ne bi došlo do aktivacije prednje kočnice. 

Što se ogibljenja tiče, elektronski podesiva ogibljenja nisu dozvoljena. Sva podešavanja ogibljenja i amortizera upravljača moraju se obavljati mehanički ili hidraulički. Gotovo sve ekipe koriste Öhlins ogibljenja, osim KTM i Tech3 ekipa koje koriste WP ogibljenja. 

Oklopi motocikli postali su problem u poslednje vreme zbog razvoja aerodinamike. Zapravo, cena razvoja aerodinamike je veoma velika, pa je DORNA kao organizator šampionata rešila da pooštri kriterijume za razvoj. Od ove sezone svi timovi moraju da prvo homologuju oklope, sa tim što je u toku sezone dozvoljeno da imaju jednu nadogradnju po komponenti (na primer dodavanje jednog krilca na oklopima i promena na prednjem blatobranu). 

Tehnička pravila MotoGP šampionata

Točkovi na MotoGP mašinama izrađeni su od veoma laganih materijala, ali podležu i određenim ograničenjima. Prednja i zadnja felna moraju biti prečnika 17″. Maksimalna širina prednje felne iznosi 4 inča, dok zadnja felna sme da ima maksimalnu širinu veću od 6,25 inča. Felne mogu biti izrađene samo do magnezijuma ili legura aluminijuma. 

Na te felne montirani su Mišelin pneumatici. U toku trkačkog vikenda, jedan vozač ima na raspolaganju maksimalno 22 gume i to 10 prednjih i 12 zadnjih. Ukoliko vozač prođe iz kvalifikacije Q2 u kvalifikacije Q1, dodeljuje mu se po jedna prednja i jedna zadnja guma.  Ukoliko u toku vikenda pada kiša, vozaču je na raspolaganju 13 kišnih guma, 6 prednjih i 7 zadnjih. Ukoliko su svi treninzi, kvalifikacije i zagrevanja voženi po mokroj stazi, vozaču se pred trku dodatno dodeljuje još jedna prednja i jedna zadnja guma. Što se komponenti guma tiče, svaki vozač bira koju komponentu guma će koristiti, ali na raspolaganju ima maksimalna broj guma koji je prethodno opisan. 

Tehnička pravila MotoGP šampionata su odlična, ali jedina stvar koja “smeta“ u ovim pravilima je ograničavanje razvoja agregata. Budući da je MotoGP šampionat razvojni program u kojem proizvođači donose najnovija tehnološka rešenja trebalo bi dopustiti timove da vrše poboljšanja agregata u toku sezone bez obzira da li imaju povlastice ili ne. Ruku na srce, šampionat je toliko zanimljiv u poslednjih par sezona da nema potrebe bilo šta menjati u pravilniku. 

Celokupan tekst možete pročitati i u broju 4 našeg časopisa koji možete poručiti ovde.

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se