July 2, 2022
NaslovnaMoto GaražaŠta nam je lepo doneo ovogodišnji sajam motocikala?

Šta nam je lepo doneo ovogodišnji sajam motocikala?

-

Prošlog četvrtka sajam motocikala i automobla je ponovo startovao! Nas je konkretno najviše zanimao deo sa motociklima koji smo detaljno obišli i zapazili nekoliko stvari koje su nam se svidele, ali smo ostali i pomalo razočarani. Na sajmu motocikala su očigledno ostali ožiljci posledica COVID-19 virusa.

Pošto sam zbog drugih obaveza propustio press dan sajma rezervisan samo za novinare, prvi dan posete sajmu je ujedno i bio zvanični dan otvaranja vrata sajma za posetioce. Ono što me je iznenadilo su redovi na čekanju za kupovinu karte i ulazak na sajam. Očigledno su godine neodržavanja sajma učinile svoje i posetioci su želeli da uživo vide sve novitete iz sveta automobilizma i motociklizma.

Razlog za solidnu gužvu već tokom prvog dana možda leži i u tome što je format sajma bio znatno kraći nego ranijih godina.

Bez izlagača moto opreme

U hali 3 koja je bila rezervisana za motocikle i kvadove ove godine nije bilo izlagača moto opreme, bar ne u onom obimu koji smo navikli. Samo jedna firma je izlagala nešto malo od moto opreme i na štandu Burnouta mogli su se videti SW Motech proizvodi.

Ako to izuzmemo, sajam je baš bio siromašan što se moto opreme tiče. Motoland, Plattner, Barel, Maxmoment i druge firme nisu uzele učešće na sajmu, što je itekako ostavilo traga.

sajam motocikala
Sajam motocikala 2022

Nekoliko zanimljivih noviteta

Od noviteta kojim sam se radovao što ću ih videti su bili Multistrada V4S i Multistrada V2S koje su privukle dosta pažnje.

Jedan motocikl koji uvek privuče pažnju i kojeg bi bilo lepo posedovati za zabavu je Hypermotard. Mislim da nema posetioca koji nije želo da sedne na njega i da pobegne niz sajam u nepoznato.

sajam motocikala

Premijera na Benelli štandu je bilo Leonćino 800 Trail. Prilično lep i fotogeničan model. Benelli je odradio zanimljiv dizajn i lepo je ukombinovao boje. Leonćino 800 Trail je zanimljiv jer će identičan agregat koristiti i budući TRK800 koji očekujemo da uskoro bude predstavljen.

sajam motocikala
Benelli Leonćino 800 Trail

Aprilia!

Jedan od štandova na kojim sa se najduže zadržao bio je štand na kom je Aprilia izložila svoje nove modele. Centralne figure bili su RS660 i Tuager, dva modela koji mesecima unazad privlače pažnju širom sveta.

Na slikama mi je RS660 izgledao moćno, a uživo ostavlja još bolji utisak.

Aprilia RS660

Prva zapažanja za Tuareg su sledeća: osim što je lep i što ima ugrađene kvalitetne komponente, ono što iznenađuje je odlična izbalansiranost kada se sedne na motocikl. Iako je prilično visok, deluje da se sa njim lako može manevrisati. Sa ljudima iz PGS-a (ovlašćenog uvoznika za sve marke iz Piaggio grupacije) smo razgovarali i postoji šansa da ćemo Tuareg dobiti na test i unapred se radujemo toj ideji.

CFMOTO i moćni 800MT Touring

Na sajmu je bio izložen i CFMOTO 800MT Touring. Čim sam ga ugledao bilo mi je jasno zašto smo na test prvo dobili 800MT Sport. Touring verzija prvo estetski deluje mnogo lepše i moćnije, a paket opreme je prilično bogat. Radujemo se što ćemo imati prilike da i njega testiramo.

sajam motocikala
CFMOTO 800MT Touring

Osim 800MT Touring modela, na štandu CFMOTO-a su bili izloženi i CL-X 700 modeli, kao i drugi modeli iz CFMOTO ponude.

Suzuki i Hayabusa

Na Suzuki-jevom štandu su bili izloženi V-Stromovi, GSX-S 1000, a svetlost sajma je ugledala i nova Hayabusa!

Vidi, vidi, vratio se Moto Morini

Jedan motocikl koji je dugo zagledan je bio nova Moto Morinijeva uzdanica. Moto Morini je pripremio X-Cape 650. Navodno X-Cape koristi dvocilindrični agregat gotovo identičan onom koji koristi Kawasaki Versys. Ogibljenje je Marcoki, a kočnice potpisuje Brembo!

Uvoznik za Moto Morini je firma EuroSumar koja je zastupnik i za Suzuki, ali i Sym motocikle. Više o tome ćemo pisati u nekoj od narednih nedelja, ali Moto Morini je svakako privukao pažnju.

Triumph i Royal Enfield

Na Triumph i Royal Enfield štandu je takođe bilo zanimljivo sa puno modela.

Posledice COVID-19 virusa se i dalje osećaju

Bez obzira što smo nezvanično skoro skroz izašli iz pandemije, posledice se i dalje osećaju u vidu slabije posete izlagača. Neke firme jednostavno nisu želele da prisustvuju i izlažu na sajmu jer im je bilo preskupo, dok drugi nisu videli svoj interes u ovogodišnjem sajmu.

Problemi kod nekih uvoznika motocikala (a i automobila) se javlja i u tome što fabrike jednostavno ne mogu da isporuče dovoljno vozila, te su uvoznici u nezavidnom položaju da isporuče potrebne količine i da ispoštuju rokove date mušterijama.

Budući da naša redakcija ima direktne kontakte sa mnogim uvoznicima, poznata nam je situacija po pitanju isporuke vozila gde sama fabrika pomera rokove isporuke vozila. Ta situacija je nagnala neke uvoznike da ne dolaze na sajam.

U svakom slučaju je lepo što je sajam ove godine organizovan, što je prvi znak da se situacija koliko – toliko stabilizuje i vraća u normalu. Nadamo se da će sledeće godine situacija biti potpuno normalizovana i da će sajam biti daleko bogatiji izlagačima opreme i motocikala.

Ukoliko želite da ostavite vaše utiske sa ovogodišnjeg sajma, to možete učini u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.