July 2, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Le Man - Bastianini slomio Banjaju

MotoGP Le Man – Bastianini slomio Banjaju

-

Le Man se pokazao kao zahtevna trka za mnoge MotoGP vozače. U nedelju nije pobedio samo najbrži, već i najpribraniji vozač koji iz trke u trku da je napravljen od šampionskog materijala. U nižim kategorijama je takođe bilo zanimljivo. Dobrodošli u izveštaj sa Le Mana!

Trkački vikend na punim tribinama Bugati staze započeo je dobrim vožnjama francuskih vozača, koji su polako posustajali kako je vikend odmicao. Na kvalifikacijama je Banjaja srušio rekord staze, a prvi startni red su zaokružili Miler i Aleš Espargaro.

Moto3 i Masijin odličan manevar

Masija se budi u Moto3 šampionata što dokazuje i trka na Le Manu. Još jedna bliska Moto3 trka pitanje pobednika je rešavala u poslednjem krugu, tačnije u poslednjoj krivini. Masija, Sasaki, Fođija, Gevara i Suzuki su bila petorica vozača koja su napravila osetnu prednost u odnosu na ostatak vozača.

U poslednjem krugu je Fođija poveo vodeću grupu, ali je Masija odradio odličan manevar u prvoj krivini preuzevši vodeću poziciju. Sasaki je dao sve od sebe da dođe do pobede i prestigao je Masiju u poslednjem sektoru staze, da bi odmah zatim Masija mudrim preticanjem uzvratio u pretposlednjoj krivini.

MotoGP Le Man
Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Zahvaljujući tom manevru, Masija je uspeo da pobedi po drugi put u ovoj sezoni i uhvati priključak u šampionatu. Sasaki je morao da se zadovolji drugom pozicijom, a Gevara je na kraju završio na trećoj poziciji.

MotoGP Le Man – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Moto2 – Akosta, za dlaku

Taman kada smo pomislili da se Akosta sastavio, on se u trenutku rastavio od pobede. Pedro Akosta je u subotu došao do svoje prve pol pozicije, a nakon starta trke sve se više činilo da će uspeti i da pobedi. Odlično je startovao i držao je solidan tempo. Njegov timski kolega Agusto Fernandez je počeo da ga pritiska i mlađani Akosta je napravio grešku izgubivši prednji kraj i završivši trku u pesku.

MotoGP Le Man
Agusto Fernandez Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Tako je Fernandezu bio otvoren put do pobede, prve još od Mizana 2019. godine. Drugo mesto je osvojio Kanet, a do treće pozicije je došao Čantra.

MotoGP Le Man – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP – Bastianini slomio Banjaju

MotoGP trka je bila baš zanimljiva iz ugla gledaoca, ali prema broju padova ispostaviće se da je bila naporna za vozače. Miler je poveo trku, ali je Banjaja brzo preuzeo vodeću poziciju, dok se između Ducati-jevog dvojca ređala kolona koju su činili Mir, Rins, Aleš Espargaro i Bastianini koji je početne krugove vozio rezervisano.

Kako je trka odmicala, počeli smo da gubimo favorite za pobedu. Rins je ispravio prvu krivinu, preleteo preko šljunka i taman kad je dohvatio asfalt Suzuki ga je zbacio i tu je bila gotova trka za njega. Ni Mir nije izdržao do kraja trke i tako je Suzukijev dvojac neslavno završio trku u Francuskoj iako su imali veliki potencijal za pobedu i podijum.

Dok su se Mir i Rins igrali u pesku, na vodećim pozicijama se zakuvalo. Bastianini je fantastično vozio i prvo se razračunao sa Milerom, a onda je započeo duel sa Banjajom. Pretekao je Banjaju za vodeću poziciju, a zatim je Banjaja odmah uzvratio.

Bastianinijeva treća pobeda Foto: Gresini Racing

Ponovno Banjajino vođstvo nije dugo trajalo jer je u 8. krivini izleteo. Banjaja nije izgubio previše vremena i vratio se na 2. poziciju, ali je želeo da stigne Bastianinija što ga je koštalo bodova, jer je u tom jurcanju napravio još jednu grešku zbog koje nije završio trku.

Posle Banjajinog pada, drugu poziciju je nasledio Džek Miler. Treće mesto i još jedan podijum osvojio je Aleš Espargaro koji je u poslednjim krugovima uspeo da odoli napadima Kvartarara.

MotoGP Le Man
MotoGP Le Man – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Situacija u šampionatu se ponovo zgusnula. Kvartararo i dalje vodi u generalnom poretku, ali mu se sada Aleš Espargaro nalazi za petama sa 4 boda zaostatka, dok je Bastianini na 8 bodova manje od Kvartarara.

Vozače sad očekuju dve nedelje pauze, a onda se šampionat nastavlja na Muđelu u Italiji. Muđelo će biti bitan jer će tamo Ducati ozvaničiti vozački sastav za sledeću sezonu.

Za utiske i komenatre sa proteklog vikenda, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.