NaslovnaMoto SportŠta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji?

Šta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji?

-

Polako počinje i drugi dan nakon dramatične trke u Austriji. Pošto su se slegli utisci, vreme je da se osvrnemo na događaje i da vidimo šta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji. Dva teška incidenta u dve kategorije i izuzetno srećan dan za Vinjalesa, Rosija, Morbidelija i Zarka. Ne, nisu pobedili na trci. Ostali su živi.

Sam trkački vikend na stazi Spielber ili Red Bull Ring (zavisi kako je ko zove) započeo je teško za vozače. Smenjivali su se suvo vreme i kiša, što je vozačima samo otežalo posao u pripremi i podešavanju motocikla za trku u nedelju. KTM u rukama Pol Espargara funkcionisao je fantastično. Suzuki je bio solidan, Ducati takođe, a Yamaha M1 u rukama Vinjalesa je čak uspela da osvoji i pol poziciju u subotu. Dakle, recept za interesantnu trku.

Zaista i jeste bila interesantna trka, ako izuzmemo incident, do kojeg ćemo uskoro i doći. Tipično za Vinjalesa, odradio je loš start. Sa druge strane Pol Espargaro i Miler odlično su startovali i Pol Espargaro čak je napravio lepu prednost ispred Milera. Iza njih polako je počeo da ređa vozić vozača počev od Dovicioza, Rinsa, Mira, Rossija, Vinjalesa, Oliveire. Već se povelo razmišljanje oko uštede guma, kada se u 8 krugu dogodio incident kakav (srećom) dugo nismo imali prilike da vidimo.

Šta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji?
Prvi start trke Foto: KTM Press, Polarity Photo Šta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji?

Posle izaska iz prve krivine i ispucavanja na pravac Zarko je izveo manevar obilaženja Morbidelija pri brzini od oko 300 km/h. Blago rečeno nepromišljen manevar od strane Zarka koji nije ostavio mnogo mesta Morbideliju doveo je do toga da je Morbideli udario u zadnji kraj Zarkovog motocikla. Oba vozača su pala u trenutku i počela klizaju i tumbaju se prvo po asfaltu, a zatim i po šljunku.

Nevolja nikad ne dolazi sama

Kao da pad njih dvojice sam po sebi nije bio dovoljno dramatičan, motocikli su nastavili da se poput projektila kreću ka zaštitnoj ogradi i sledećoj krivini. U tom trenutku, kroz tu krivinu, broj 3, prolazili su Vinjales i Rosi. U tom trenutku nisu ni slutili da ka njima lete dva motocikla. Zarko Ducati GP19 prošao je Vinjalesu tik iznad glave. U tom trenutku Vinjales je uspeo samo da sagne glavnu i pokrije se rukama. Sreća je bila na njegovoj strani i motocikl ga je promašio bukvalno za milimetar.

Njegov timski kolega Valentino Rosi imao je podjednako sreće. Morbidelijev motocikl prošao je ispred njega, takođe veoma blizu. Zapravo, proleteo je iza Vinjalesovog i ispred Rosijevog motocikla. Da su njih dvojica bili za nijansu brži ili sporiji, ko zna kakav izveštaj bih danas pisao.

Zbog rasutog ulja, goriva, rashladne tečnosti krhotina od motocikala i uništene ograde, trka je momentalno prekinuta i vozači su se vratili u boks. Još jedna srećna okolnost je to da su Zarko i Morbideli prošli samo sa ogrebotinama i opekotinama od klizanja po asfaltu.

Ponovni start trke i teška trka za sve vozače

Prvo ćemo da se pozabavimo nastavkom trke, a na kraju ćemo malo analizirati Zarko – Morbideli situaciju. Svim vozačima (naročito Rosiju i Vinjalesu bilo je teško da ponovo startuju. Sa Rosijevog motora i kombinezona prvo su morali da uklone ulje koje je Morbidelijev motocikl rasuo po Rosiju tokom letenja.

Startni raspored određen je u odnosu na poredak krug pre prekida trke. To je značilo da Pol Espargaro startuje prvi ispred Milera i Dovicioza, dok su drugi startni red činili Mir, Oliveira i Vinjales.

Miler je već za pola kruga preuzeo vođstvo od Pol Espargara, koji po drugom restartu nije imao isti osećaj sa motociklom. Nevolja za Milera je bilo to što nije imao više srednje tvrdih guma, pa je morao da startuje na mekšoj prednjoj gumi, za koju je bilo upitno da li će izdržati preostalih 20 krugova trke.

Pol Espargaro je nastavio da tone i pravi greške u prevelikoj želji da dođe do podijuma i pobede. Kulminacija se dogodila kada je 11 krugova pre kraja Pol otišao široko u krivni 4 i dok se vraćao na njega je naleteo Oliveira koji je takođe otišao nešto šire u toj krivni. Oba vozača su pala i svoju trku završila u šljunku. Posle trke su oba vozača sumirala utiske i rekla da je krivica podeljena i da se radi o trkačkom incidentu.

Šta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji?
Pol Espargaro i Oliveira par trenutaka neposredno pre pada Foto: KTM Press

U međuvremnu su se na vodećim pozicijama ustalili Miler, Doviciozo, Rins i Mir. Rins je bio izuzetno brz i nekoliko puta je pokušao da prestigne Dovicioza. Doviciozo i Rins su u međuvremenu uspeli da prestignu Milera koji se borio sa prednjom gumom koja je polako počela da gubi grip. Rins je nastavio sa pokušajima da prestigne Dovicioza i na 11 krugova pre kraja u krivni broj 5 imao je momenat kada je prednji kraj proklizao, a Rins je uspeo laktom da se spasi od padom. Međutim, već u sledećem krugu u istoj krivini prednji kraj je totalno proklizao i Rins je pao propustivši još jednu priliku da se popne na podijum, a možda i da dođe do pobede.

Šta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji?
Aleks Rins imao je podijum u rukama, sve do pada… Foto: Suzuki MotoGP

Doviciozo je za to vreme počeo polako da odmiče, a Miler je sve više padao nazad ka Miru. Mir je pokazao smirenost i iz kruga u krug držao se na točak Mileru i tražio svoju priliku. Priliku je dočekao u poslednjem krugu u pretposlednjoj krivni kada je Miler napravio grešku i otišao široko, što je Mir iskoristio da osvoji drugu poziciju i svoj prvi podijum u MotoGP karijeri. Miler je morao da se zadovolji trećim mestom i prvim podijum u ovoj sezoni.

A Doviciozo? Doviciozo je došao do još jedne pobede u Austriji i do jubilarne 50. za Ducati u MotoGP šampionatu! Najzanimljivije je to što su Ducati i Doviciozo dan ranije objavili da se rastaju na kraju sezone. Čudno je bilo gledati podijum posle pobede Dovicioza i menadžment Ducati -ja koji se kiselo smeškao.

Šta se sve izdešavalo na MotoGP trci u Austriji?
Doviciozo do pobede, Miler izgubio drugo mesto od Mira Foto: Ducati Press

Pogodite ko je bio najbolje plasiran vozač za KTM? Bred Binder! Binder je startovao sa 17. pozicije i polako i strpljivo je gradio svoju poziciju i koristio greške drugih. Binder je imao mali incident sa Rosijem kada ga je prilikom preticanja dotakao pri čemu su oba vozača otišla široko. Rosi je pri kraju trke smanjio zaostatak za Binderom, ali nedovoljno. Binder je upisao četvrtu poziciju, dok je Rosi bio najbolje plasirana Yamaha na petoj poziciji.

Binder i Rossi su vodili svoj bitku tokom trke Foto: KTM Press, Polarity Photo

Nakagami je završi trku na 6. pozicji iza Rosija i tako još jednom postao najbolje plasirana Honda. Ako se pitate šta se dogodilo sa Vinjalesom: njemu je na startu proklizalo kvačilo te je izgubio dragoceno vreme i zato je trku završio tek na 10. poziciji. Fabio Kvartararo je još na prvoj trci izleteo u šljunak, te je drugu trku startova daleko iza ostalih. Do kraja je uspeo da stigne do 8. pozicije i da spasi bitne bodove za šampionat.

Vinjales imao problema sa kvačilom tokom ponovnog starta Foto: Yamaha Racing Press

Par reči o incidentu

Ne možemo, a da se ne vratimo na incident između Zarka i Morbidelija. Oba vozača su posle trke dala svoje izjave. Zarko tvrdi da je to bio čist trkački incident, dok je Morbideli izjavio da je Zarko ubica. Kao autor teksta, suzdržaću se od svog mišljenja.

Ako pažljivo pogledate snimak, videćete kako Zarko prestiže Morbidelija sa leve strane, zatim odlazi nešto šire u desno van idealne putanje. Budući da je Zarkov motocikl preblizu Morbidelijevog, Morbideli nije imao gde već je direktno udario u Zarkov motocikl. Dalji sled događaja već znate. Zarko je preduzeo blago rečeno nesmotren manevar.

Valentino Rosi je posle trke izjavio da je bio da porazgovara sa Zarkom. Zarko je Rosiju rekao da nije namerno uradio takav manevar i na tome je završeno. Morbideli tvrdi da mu Zarko nije ostavio prostora i da je jednostavno manevar bio previše opasan. Zarko je prečesto u delikatnim situacijama i incidentima i možda ne bi bilo loše da mu direkcija trke ukaže na to.

Morbideli i Zarko, nekoliko trenutaka pre incidenta Foto: Yamaha Press

Na kraju krajeva, MotoGP je ipak sport. Slažem se da je opasan, ali ako vozači već rizikuju vozeći pri brzinama od 350 km/h, mišljenja sam da bi ipak trebalo da se ima više poštovanja i obzira prilikom preticanja. Nijedna pobeda, pozicija ili titula nije vredna toga da neko izgubi život.

Ukoliko želite da diskutujete o MotoGP trci u Austriji, predlažem da svratite do teme na forumu otvorene pred trku.

Komplete rezultate MotoGP, Moto2 i Moto3 trke možete pogledati ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.