NaslovnaMoto GaražaBenelli TRK502X ili CF Moto MT650 - koji je bolji?

Benelli TRK502X ili CF Moto MT650 – koji je bolji?

-

Tokom ovog meseca na testu smo imali dva motocikla iz srednje cenovne kategorije. Radi se o popularnom i traženom Benelli TRK502X i nadolazećem brendu CF Moto, sa modelom MT650. Na testu su se oba motocikla pokazala itekako sposobnim pa smo iz tog razloga rešili da povučemo paralelu između ova dva motocikla kako biste videli šta pružaju i koji je za vas bolji izbor.

Česta su pitanja oko toga u čijem vlasništvu je Benelli, kao i gde se proizvodi. Da ovaj tekst ne bi bio pretrpan istorijatom i trenutnim statusom Benellija, predlažemo da pročitate tekst o istorijatu te fabrike koji smo pisali ranije. Tekst o istoriji Benellija možete pročitati ovde.

Što se fabrike CF Moto tiče, radi se o fabrici koja je naširoko poznata po ATV vozilima. U skorijoj prošlosti CF Moto je započeo saradnju sa KTM-om i od tada se počelo sa razvijanjem dvotočkaša, te iz tog razloga dizajn pomalo podseća na KTM. Nedavno su KTM i CF Moto otvorili zajedničku fabriku sa sedištem u Kini (iz koje je CF Moto).

To je što se tiče nekih informacija oko samih fabrika u kojim se proizvode ova dva motocikla. Sad prelazimo na glavnu stvar i direktno upoređivanje oba motocikla. Kako bi tekst bio sistematičniji, opisivaću i upoređivaću stavku po stavku.

MT650 sa snažnijim agregatom, TRK502X sa boljom isporukom snage na nižim obrtajima

Na oba motocikla nalazi se ista konfiguracija agregata. CF Moto MT650 poseduje dvocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat radne zapremine 649 cm3. Agregat isporučuje 60 KS (45 kW) pri 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 62 Nm pri 7.000 O/min.

Sa druge strane Benelli TRK502X takođe poseduje dvocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat, doduše manje radne zapremine od 499,6 cm3. Što se tiče snage, TRK502X ima 47,6 KS (35 kW) pri 8.500 O/min uz obrtni moment od 45 Nm na 5.000 O/min.

Pre nego što pređemo na utiske agregata iz vožnje, da kažemo da što se potrošnje tiče, oba agregata su izuzetno štedljiva. Potrošnja na TRK502X kretala se između 4,1 – 5,0 litara, dok je MT650 trošio između 4,1 – 5,5 litara. Da napomenem da je MT650 vožen i sa saputnikom, kao i na trkačkoj stazi, dok je TRK502X vožen sa suvozačem, ali nije vožen na stazi.

U vožnji karakter oba agregata sasvim je drugačiji. TRK502X poseduje kratak prenos, jer se radi o off road verziji te svoje najbolje agregat daje do 6.000 O/min. Do tih 6.000 O/min isporuka snage izuzetno je linearna i motocikl se zahvaljujući tome lako vozi. Preko 6.000 O/min snaga se i dalje isporučuje linearno, ali se već oseti da je to područje koje mu ne odgovara toliko. Promene stepena prenosa obavljaju se fino, bez zadrške i kvačilo se dozira lepo i mekano. Brzine do 115 km/h podnosi sasvim dobro, a može da se vozi i na 130 km/h, ali se tu već oseti da je agregat u nešto višim obrtajima. Maksimalna brzina iznosi 160 km/h (tokom našeg testa), dok je deklarisana brzina 165 km/h.

CF Moto MT650 ima agregat sa totalno drugačijim karakterom. Svoje najbolje agregat počinje da pokazuje od oko 4.000 O/min pa sve do kraja koji se nalazi na 9.000 O/min. Agregat dozvoljava se vozi i na 2.500 O/min, ali na dodavanju gasa nešto je tromiji dok ne dostigne 4.000 O/min. Tad počinje da povlači snažnije, a od 5.500 O/min ume da izmami osmeh na lice i da postane zabavan. Maksimalna brzina postignuta tokom testa iznosila je 187 km/h, mada sam ubeđen da sat “laže” minimum oko 10 km/h. Na žalost nisam koristio GPS tokom testa, pa ne mogu da tvrdim kolika su odstupanja.

MT650 se zaista lepo vozi krstarećim brzinama do 140 km/h, a ne stidi se da pređe i preko te brzine. Sa suvozačem je agregat za nijansu tromiji, ali i dalje sasvim lepo povlači tako da ne kvari uživanje u vožnji. Kao najveću manu agregata naveo bih toplotu od agregata koja tokom gradske vožnje smeta. Moram da napomenem da TRK502X nije imao ovih problema.

Upravljivost na oba motocikla dobra, MT650 ima znatno bolje kočnice

Oba motocikla poseduju cevastu šasiju i to je manje – više to što se tiče sličnosti između ciklistike ova dva motocikla. TRK 502X poseduje obrnutu prednju viljušku sa prečnikom štapova od 50 mm i hodom prednjeg točka od 135 mm, dok se pozadi nalazi amortizer sa mogućnosti podešavanja predopterećenja opruge i hodom od 45 mm. Minus je što prednja viljuška nema mogućnost bilo kakvog podešavanja. Prednji kraj je nešto tvrđi u vožnji, što na putu ne smeta toliko, ali ako siđete sa asfalta na neki neravan off road put, ume dobro da vas protrese.

U vožnji je izuzetno stabilan. Međuosovinsko rastojanje od 1.525 mm i žbičani točkovi dimenzija 19″ napred i 17″ pozadi zaista pružaju osećaj sigurnosti. Iako nije preterano agilan TRK502X se u krivnama ponaša solidno. Na ulazu u krivine je stabilan, kroz krivine drži dobro putanju, na izlazu i dodavanju gasa ima nešto veću tendenciju širenja putanje, što je i normalno za motocikl ovakvih gabarita. Težina sa tečnostima iznosi 235 kg i kao što sam spomenuo u zasebnom tekstu testa TRK502X, težina se oseti samo kad stojite u mestu. U vožnji se to ne primeti. Oba motocikla opremljena su Metzeler gumama, sa tim što se na TRK502X nalaze Tourance gume sa kojim sam imao solidan osećaj.

Po pitanju ciklistike, MT650 je nešto agilniji. Napred se nalazi Kayaba prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. Prednja viljuška nudi mogućnost podešavanja kompresije i povrata, ali nema podešavanja predopterećenja opruge. Zadnji amortizer je takođe marke Kayaba i podesiv je. MT650 sa svojih 218 kg, je nešto lakši od TRK502X. Takođe je i nešto kraći sa međuosovinskim rastojanjem od 1.425 mm što objašnjava zašto je MT650 agilniji. Na MT650 ugrađene su Metzeler Roadtec Interact Z8 gume, sa kojim nisam imao najbolji osećaj i po tom pitanju bih dao prednost gumama na TRK502X, koje su od istog proizođača, ali pružaju bolji povratni osećaj.

Ako bi ih poredili u vožnji, TRK502X bi odneo blagu prednos na ulasku u krivinu, dok bi ostatak pripao MT650. Podesivo ogibljenje je veliki plus na MT650, što ne znači da TRK502X ima loše ogibljenje. Jednostavno mogućnost podešavanja otvara mogućnost za prilaogđavanje putevima i stilu vožnje.

Po pitanju kočnica, moram da kažem da je MT650 znatno bolji. Španski proizvođač kočnica odradio je odličan posao. Napred se nalaze dva diska prečnika 300 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima. Takođe, kočiona creva su teflonska što dodatno poboljšava osećaj pri kočenju i doziranju kočione sile. Kočnice zaista rade perfektno i prema perfomransama posramili bi se i neki drugi motocikli. Nazad se nalazi jedan disk prečnika 225 mm sa jednoklipnom kočionom čeljusti koji takođe dobro funkcioniše.

Daleko od toga da TRK502X nema dobre kočnice. Napred se nalaze dva diska prečnika 320 mm sa četvoroklipnim kočionim čeljustima, a nazad je jedan disk prečnika 260 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima. Kočnice grizu dosta solidno, ali kako povećavate silu pritiska poluge, sila kočenja se ne povećava znatno. Da li su kočione čeljusti nešto slabije ili je problem do pumpe, zaista ne znam. Uglavnom, nešto više kočione sile ne bi bilo na odmet.

Benelli TRK502X sa više prostora i udobniji, CF Moto MT650 sa boljom zaštitom od vetra

Kada je u pitanju udobnost i komfor, tu je TRK502X zaista odličan. Zbog većih gabarita pruža znatno više prostora vozaču i suvozaču. Na sve to treba da dodamo da u odnosu na MT650, TRK502X ima šire i udobnije sedište. MT650 je skučeniji, iako sam sa svojih 187 cm uspeo solidno da se smestim, po prelasku na TRK502X osetio sam se znatno komotnije.

Zaštita od vetra idu u korist MT650. Podesiv vetrobran odrađuje odličan posao kako za vozača, tako i za suvozača. Štitnici za ruke su takođe dobro pozicionirani, a odlična je i zaštita nogu od vetra. TRK502X takođe ima štitnike za ruke, ali vetrobran nešto manje štiti u odnosu na vetrobran kod MT650. Zaštita nogu od vetra, takođe je malo bolja na MT650. Kod MT650 suvozač je mnogo zaštićeniji. Sedište suvozača kod TRK502X postavljeno je više u odnosu na vozača, tako da je suvozač više izložen udarima vetra. Ono što mi se sviđa kod TRK502X je čvršći vetrobran koji ne vibrira pri većim brzinama, što nije slučaj kod MT650.

MT650 sa odličnim LED svetlima, TRK502X sa solidnim osvetljenjem

Oba motocikla imaju dobro osvetljenje, ali zbog LED svetlosne grupe, MT650 odnosi pobedu u ovom segmentu. Dok sa druge strane po pitanju osvetljenja instrument table, pa i samog dizajna instrument table, prednost ima TRK502X. Analogno digitana instrument tabla prisutna je kod oba motocikla, sa tim što je Benelli napravio nešto kvalitetniju. Zapravo, kod MT650 kompletna tabla je digitalna, ali je obrtomer u analognom stilu. Da se razumemo, obe prikazuju identične informacije, sa tim što je na MT650 pokazivač temperature lepše izveden i prikazuje temperaturu u stepenima celzijusa. Uz to su infomracije nešto čitljivije na MT650. Ostali dizajnerski detalji idu u korist TRK502X, naročito je prijatno crveno pozadinsko osvetljenje koje do izražaja dolazi noću.

Benelli više posvećen detaljima i dolazi sa više dodataka

Kada je u pitanju standardna oprema, Benelli tu ima prednost. Oba motocikla dolaze sa USB utičnicom, koja je na MT650 smeštena kod instrument table, dok se kod TRK502X nalazi sa leve bočne strane motocikla.

MT650 ima poseiv vetrobran, što TRK502X nema i tu se završava lista u korist MT650. Ono što TRK502X nudi kao deo standardne opreme su crash barovi, nosač kofera, štitnik hladnjaka, centralni štender, dodaci za podizanje motocikla na štender. Od detalja, MT650 ima providnu posudu za rashladnu tečnost.

Cenonvi rang približan, MT650 nešto povoljniji

Dolazimo do bitnog dela za svakog kupca – cene. Cena za CF Moto MT650 iznosi 5.390 eura, dok Benelli TRK502X košta 6.490 eura, Cena servisa za MT650 iznosi 11.700 dinara, dok za TRK502X iznosi 10.900 dinara. Ono što CF Moto nudi je i garancija od 3 godine što spada u prilično dugu redovnu garanciju za naše prostore.

Na kraju, koji je bolji?

Prilično teško i gotovo ne moguće je da kažem koji je bolji od ova dva motocikla. Sve zavisi od toga za šta planirate da koristite motocikl. Ako želite da se vozate sa suvozačem na duže ture, preporučio bih MT650 zbog nešto snažnijeg agregata koji omogućava da se vozite solidnim krstarećim brzinama, zbog dobrog osvetljenja i zaštite od vetra.

Sa druge strane, TRK502X pruža više komfora i udobnosti, ali se nešto slabije nosi sa većim brzinama, a opet dozvoljava silazak sa asfalta. U prilog Benelliju ide i to što TRK502X može da se vozi sa A2 kategorijom. Takođe, Benelli ima više detalja i standardne opreme.

Na kraju, značajan faktor je i cena koja ide u korist MT650.

Na kraju krajeva, odabir motocikla često je subjektivna stvar i odluka pada na osnovu toga šta vam se više dopada.

Ukoliko želite da diskutujete o CF Moto MT650, možete posetiti temu na forumu predviđenu za ovaj motocikl. Takođe i za Benelli TRK502X postoji tema na forumu u kojoj možete ostaviti komentar.

Beneli TRK502XCF Moto MT650
Karakteristike:Karakteristike:
Linearna isporuka snage do 6.000 O/minIsporuka snage od 4.000 – 9.000 O/min
Mala potrošnjaMala potrošnja
Stabilnost na putuOdlično kočenje
Udobnost i komforZaštita od vetra
Bogat paket opremeNiža cena


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.