NaslovnaMoto GaražaŠta znače oznake na uljima za motocikle?

Šta znače oznake na uljima za motocikle?

-

Ranije smo pisali tekst u kojem smo opisivali od čega se sastoji ulje, kao i još neke bitne informacije koje se tiču ulja za motocikle. Ukoliko niste pročitali taj tekst, možete ga pročitati ovde. U današnjem tekst pisaćemo o tome šta znače oznake na ambalažama ulja za motocikle. Često smo u situaciji da prilikom kupovine ulja gledamo u etiketu i da nismo sigurni da li je upravo to ulje odgovarajuće za naš motocikl.

Zato smo rešili da napišemo jedan tekst i da rastumačimo šta znače oznake na uljima za motocikle.

Za početak valja istaknuti da sva ulja koja se proizvode moraju da prođu određena testiranja od strane institucija kako bi dobila neophodne sertifikate i kako bi mogla da se nađu u slobodnoj prodaji. Zatim, ukoliko proizvođač ulja želi da se njegovo ulje nađe na listi odobrenih ulja od strane proizvođača motocikla, ulje mora da ide i na ispitivanje u fabriku tog proizvođača motocikala.

Međutim, motocikli mogu da koriste i brendove ulja koje proizvođač motocikla nije naveo kao preporuku. To što neki brend ulja nije preporučen od strane proizvođača ne znači da taj brend ne valja, već da proizvođač ulja nije izvršio nazovimo homologaciju kod određenog proizvođača motocikala.

Da biste znali da li to ulje možete da koristite u vašem motociklu, bitno je da naučite da čitate oznake na uljima, kao i specifikaciju ulja. Specifikacija ulja je i najbitniji parametar u odnosu na koji možete doneti odluku da li da to ulje koristite u vašem motociklu.

API, ACEA ili CCMC oznaka za specifikaciju

Prva oznaka koju bi trebalo da pogledamo je API ili ACEA oznaka. Na osnovu ove oznake možemo odrediti da li je to ulje predviđeno za naš motocikl. Ukoliko ova specifikacija ne odgovara našem motociklu, ostale oznake ne vredi ni da gledamo.

API ili ACEA oznaku moraju da dobiju sva ulja koja se nalaze na tržištu. Nezavisno o već navedenim standardima, kod motornih ulja značajne su i posebne dozvole dobijene direktno od proizvođača motora za upotrebu u njihovim motorima, što ne mora biti povezano s API ili ACEA klasifikacijom, ali je uslov za upotrebu kod tog proizvođača. Ukoliko ipak pronađete ulje bez API ili ACEA oznake i specifikacije,a nisu preporučena od strane proizvođača motocikala, preporučujemo da to ulje zaobiđete.

API oznaka je skraćenica od Američkog instituta za naftu (American Petroleum Institute). API je 1947. godine izdao prvu klasifikaciju ulja i od tog perioda API postavlja norme za ulja. Svaki proizvođač ulja koji želi nešto da postigne na tržištu potrudiće se da dobije API oznaku. Sedamdesetih godina prošlog veka API u saradnji sa SAE i ASTM donosi preciznu klasifikaciju ulja. Tako se uvode dve kategorije ulja, S kategorija ulja koja se koriste u putničkim i lakim teretnim vozilima. Druga C grupa odnosi se na ulja za visoko opterećene dizel agregate. U daljem tekstu držaćemo se S kategorije koja se koristi u motociklima.

Šta tačno označava API oznaka na uljima za motocikle?

API oznake govore o tome da li ulje sadrži određene aditive, ova oznaka pomaže i da na osnovu godine proizvodnje motocikla možette odrediti da li vaš motocikl može da koristi određeno ulje.

Kako biste se lakše snašli sa API oznakama, napravili smo malu tabelu:

SA: Čisto mineralno ulje bez aditiva. Namenjeno agregatima koji rade u manje zahtevnim uslovima rada. Ulje pogodno za motocikle proizvedene do 1930. godine.
SB: Ulja sa malim sadržajem aditiva protiv korozije, habanja i oksidacije. Za agregate sa minimalnim opterećenjem. Ulje pogodno za motocikle proizvedene u periodu od 1930. – 1964. godine.
SC: Ulja koja sadrže aditive protiv habanja, korozije, oksidacije i stvaranja taloga. Za motocikle proizvedene od 1964-1968 godine.
SD: Ova ulja su dosta slična uljima SC grupe i sadrže iste aditive, ali su ulja iz SD grupe prilagođena za teže uslove korištenja. Za motocikle proizvedene između 1968. – 1970. godine.
SE: Ulja ove grupe obezbeđuju višu oksidacionu stabilnost, sprečavaju stvaranje taloga i obezbeđuju bolju zaštitu od korozije u odnosu na ulja iz SD grupe. Namenjeno motociklima proizvedenim između 1972. – 1980. godine.
SF: Ulja iz ove grupe pružaju povećanu zaštitu od korozije, habanja i od stvaranja crnih taloga i koja su stabilnija na visokim temperaturama u odnosu na SE. Namenjeno motociklima proizvedenim između 1980. – 1989. godine.
SG: Ulja koja pružaju veću zaštitu protiv korozije i habanja, otpornija su na oksidaciju i stvaranje taloga na visokim temperaturama od ulja SF specifikacije. Za motocikle proizvedene između 1989. – 1994. godine.
SH: Ulja koja u odnosu na SG imaju još bolju zaštitu od stvaranja taloga, oksidacije, habanja i korozije i manju sklonost stvaranja pene. Za motocikle proizvedene između 1994. – 1996. godine.
SJ: Ulja koja imaju bolju zaštitu od korozije, habanja, pojave taloga, oksidacije na visokim temperaturama i koja štede gorivo. Za motocikle proizvedene između 1996. – 2001. godine.
SL: Ulja visokog kvalitetnog nivoa. Pružaju dobru zaštitu od habanja ventila, bolju zaštitu od visokotemperaturnih taloga i manju potrošnju ulja. Za motocikle proizvedene između 2001. – 2004. godine.
SM: Definiše ulja najvišeg kvalitetnog nivoa koja obezbeđuju visoku oksidacionu stabilnost, poboljšanu zaštitu od pojave taloga i bolje niskotemperaturne karakteristike. Za motocikle proizvedene nakon 2004. godine.
SN: Specifikacija uvedena u oktobru 2010. godine. Pruža bolju zaštitu od visokotemperaturnih taloga, strožije kontrole mulja, kao i bolju kompatibilnost sa zaptivkama. Obezbeđuje veću ekonomičnost u potrošnji goriva, bolju zaštitu turbo punjača i manju emisiju štetnih gasova.
SN PLUS: Specifikacija uvedena 2017. godine. Ova specifikacija ulja napravljena je za vozila sa turbopunjačem, sa ciljem da se spreči predpaljenje smeše pri mali brzinama, što može da se dogodi na vozilima sa turbopunjačem.

Spomenuli smo da osim API postoji i ACEA ili CCMC oznaka specifikacije. ACEA i CCMC su specifikacije za ulja u Evropi. Zbog određenih razlika u eksploataciji agregata, postoje i određene razlike u uljima pa je tako nastala iz Evropska specifikaciija po uzoru na API. ACEA i CCMC oznake se retko viđaju na uljima za motocikle, te nema potrebe detaljnije ih objašnavati budući da su API i ACEA oznake kompatibilne.

Šta znače oznake na uljima za motocikle

Oznake za viskozitet ulja

Pošto smo apsolvirali i utvrdili da nam specifikacija ulja odgovara, vreme je da pređemo na sledeću bitnu oznaku, a to je oznaka za viskozitet ulja. Oznaka viskoziteta obično je najuočljivija oznaka na ambalaži. U slučaju primera amabalaže na slici, oznaka za viskozitet je 10W40.

Šta znače oznake na uljima za motocikle

Zabluda oko oznaka za mineralno, polusintetičko ili sintetičko ulje

U današnje vreme možemo videti da na gotovo svim ambalažama piše da je ulje sintetičko. Ovo ne mora da bude sasvim tačno, a pojasnićemo i zašto je to tako.

Castrol je devedesetih godina u mineralna ulja počeo da dodaje određeni procenat ulja iz četvrte i pete grupe (sintetička ulja) i umesto mineralna, ta ulja je nazvao sintetička. Mobil je zatim tužio Castrol, a 1999. godine doneta je presuda u korist Castrola. Od tada su svi proizvođači počeli da slede put Castrola i da mineralno ulje sa određenim procentom sintetičkog ulja nazivaju sintetičkim uljem. U današnje vreme, još samo u Nemačkoj važi zakon da naziv sintetičko može da nose ulje dobijena samo iz četvrte i pete grupe sintetičkih ulja, a da mineralna ulja sa dodatkom sintetičkih moraju nositi naziv mineralna.

Ipak, ovo ne treba da vas zabrinjava toliko, jer sva današnja ulja sadrže razne aditive pa su itekako kvalitetna.

Danas važi pravilo da ukoliko je ulje sintetički na ambalaži će imati oznaku “ESTER” kao potvrdu da se zaista radi o sintetičkom ulju.

Za kraj, ostaje nam samo da vam damo savet da u vaš motocikl uvek sipate ulja preopručena od strane proizvođača motocikala. Na taj način ćete biti najsigurniji što se izbora tiče. Ukoliko ipak rešite da upotrebite neko od ulja van preporuke proizvođača, obratite pažnju na specifikaciju ulja.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.