NaslovnaMoto GaražaBMW F900R i F900XR - Dva moćna modela iz BMW -a

BMW F900R i F900XR – Dva moćna modela iz BMW -a

-

BMW je na EICMA 2019 sajmu motocikala predstavio dva nova modela za 2020. godinu. Radi se o modelima F900R i F900XR. Oba modela pravljena su za dve različite namene, a radi se o sposobnim motociklima srednje kategorije.

Iako se radi o dva slična motocikla, zapravo su F900R i F900XR napravljeni sa različitim karakterima. F900R predstavlja pravi sportski nejked motocikl, dok je F900XR jedan sposoban turer.

Na oba motocikla korištene su vrhunske komponente i poslednja reč tehnologije. F900XR zamišljen je kao sportski turer srednje kategorije, sposoban da parira i Ducati -jevoj Multistradi 950.

Snažniji agregat preuzet iz F850GS

Jedna od komponenti koja je identična kod oba modela je agregat. Pošto je razvoj potpuno novog agregata dosta skup, BMW se odlučio da upotrebi jedan od već dokazanih agregata i da ga dodatno unapredi. Tako F900R i F900XR koriste agregat razvijan na bazi agregata koji koristi i F850GS.

Radi se o dvocilindričnom, vodeno hlađenom rednom agregatu. Za potrebe novih modela, izvršene su određene promene na agregatu. Najveća promena je povećanje radne zapremine agregata. Radna zapremina porasla je sa 853 cm³ 895 cm³. Povećanje radne zapremine izvršeno je radi povećanja snage, ali i omogućavanje ravnomerne isporuke snage. Do povećanja radne zapremine došlo se povećanjem prečnika cilindra za 2 mm.

F900R

Povećanje radne zapremine moralo je da donese i određene izmene na unutrašnjim komponentama agregata. Liveni klipovi korišteni u agregatu F850GS -a, zamenjeni su za kovane klipove u agregat F900R i F900XR -a. Kako bi se sprečile neželjene vibracije u agregatu se nalaze dva uravnotežavajuća vratila, jedno ispred i jedno iza radilice.

Agregat isporučuje 105 KS (77 kW) pri 8.500 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 92 Nm pri 6.500 O/min. Kao što možete videti, F900R i F900XR isporučuju maksimalnu snagu i obrtni moment na relativno niskim obrtajima. Isporuka snage na niskim obrtajima sa sobom povlači još jednu pozitivnu stvar, a to je mala potrošnja goriva. Oba modela mogu se pohvaliti niskom potrošnjom goriva koja iznosi 4,2 litre na 100 km. Zapremine rezervoara na F900R iznosi 13 litara, a na F900XS 15,5 litara. Što znači da je F900R sposoban da pređe oko 300 km, dok je F900XR sposoban da izdrži oko 370 km između dva punjenja rezervoara.

Šestostepeni menjač uparen je sa proklizavajućim kvačilom koje je tu da spreči i da dođe do poskakivanja zadnjeg točka prilikom naglih promena stepena prenosa naniže. Osim toga, F900R i F900XR poseduju i takozvani MSR sistem. Ovaj sistem pomaže da ne dođe do proklizavanja zadnjeg točka prilikom menjanja stepena naniže. Tačno je da je proklizavajuće kvačilo zaduženo za to, ali pri vlažnom kolovozu ili podlozi sa slabijim prijanjanjem, proklizavajuće kvačilo nije svemoguće. Tu na scenu stupa MSR sitem koji prilagođava isporuku snage agregata određenom stepenu prenosa. Sistem sa raznih senzora dobija podatke i uočava ukoliko započinje proklizavanje, a sistem zatim u milisekundi otvara leptirasta tela umanjujući kočenje motorom i time sprečava neželjeno proklizavanje.

F900XR

Šasija ista, ogibljenje prilagođeno svrsi

Za potrebe F900R i F900XR -a, napravljena je nova šasija, sa tim što se ogibljenje razlikuje, što je i logično sa obzirom da je namena oba modela različita. Šasija je izrađena od čelična “bridge” šasija koristi agregat kao noseći element. Sa obzirom na dizajn šasije i materijal od kojeg je napravljena, šasija bi trebalo da pruži veliku stabilnost. Zadnji deo šasije pričvršćen je šrafovima za glavni, noseći deo šasije.

Rezervoar se nalazi na klasičnoj poziciji između sedišta vozača i upravljača. Sam rezervoar izrađen je od varene plastike, što prema rečima inženjera iz BMW -a predstavlja jedinstven dizajn u svetu motocikala. Poređenja radi, rezervoar na F900XR lakši je za čak 60% od rezervoara iste zapremine napravljenog klasičnom tehnologijom. Rezervoar teži sve 2,8 kg.

Što se ogibljenja tiče, oba modela imaju isto ogibljenje, ali sa različtom dužinom hoda. Napred se nalazi obrnuta teleskopska viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm. Hod prednje viljuške na F900R -u iznosi 135 mm, dok na F900XR iznosi 170 mm.

Zadnja aluminijumska viljuška povezana je sa ramom preko amortizerea koji nudi mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i povrata amortizera. Hod zadnjeg amortizera na F900R iznosi 142 mm, a na F900XR 172 mm.

Razlika u hodu amortizera povukla je sa sobom i malu razliku u međuosovinskom rastojanju. F900R ima međuosovinsko rastojanje od 1.518 mm, dok kod F900XR iznosi 1.521 mm.

Kočnice su identične na oba modela. Dva diska prečnika 320 mm i četvoroklipne kočione čeljusti obezbeđuju sasvim dovoljno kočione sile. Pozadi se nalazi disk prečnika 265 mm sa jednoklipnom kočionom čeljusti. ABS sistem dolazi kao deo standardnog paketa, a tu su i BMW dinamička kočiona svetla koja funkcionišu dvostepeno. Kada vozač koči slabiji intenzitetom, stop svetlo svetli slabijim intenzitetom, a kada se primenjuje naglije kočenje, svetlo svetli jačim intenzitetom.

F900R

Najveća razlika između F900R i F900XR je ergonomija. F900R je više sportski orijentisan, ne nudi veliku zaštitu od vetra, zapravo, ne nudi nikakvu zaštitu do vetra. Ipak, nešto kraće međuosovinsko rastojanje i drugačije ogibljenje čine ga aglinijim od F900XR. Položaj sedenja malo je agresivniji, ali ne umara previše, F900R je pravi izbor za vožnju u urbanim uslovima.

Sa druge strane tu je F900XR koji je prilagođen dugim putovanjima. Duži hod ogibljenja nudi veću udobnost. Položaj vozača i suvozača napravljen je da bude što udobniji. Pložaj upravljača pravljen je po uzoru kao kod F850GS. Zaštita od vetrane deluje da je preterano efikasna, bar što se vetrobrana tiče, ali u svakom slučaju na dugačkom popisu dodatne opreme može se pronaći dodatna zaštita od vetra.

F900XR

Sasvim dovoljno elektronike

BMW F900R i F900XR u standardnom paketu nemaju prebogat elektronski paket, ali imaju sve što je potrebno za bezbednu vožnju. Spomenuli smo već da poseduju ABS, ali takođe poseduju i režime vožnje, kontrolu proklizavanja i ASC. BMW F900R i F900XR poseduju kišni (rain) i putni (road) režim vožnje. Odziv na gas prilagođen je u zavisnosti od odabranog režima vožnje. Za dodatnu bezbednost BMW je ugradio i ASC sistem (Automatic Stability Control) koji dodatno doprinosi bezbednosti.

U paket dodatne elektronske opreme mogu se dobiti još dva dodatna režima vožnje, a postoji mogućnost ugradnje i elektronski podesivog ogibljenja (ESA).

Novina na oba modela su adaptivna svetla koja doduše dolaze u paketu dodatne opreme. Kompletna svetlosna grupa izvedena je u LED tehnologiji.

Instrument tabla preuzeta je sa sportskog modela S1000RR i prilagođena je modelima F900R i F900XR. Instrument tabla je prečnika 6,5 inča i prikazuje sve podatke u boji. Moguće je povezivanje sa pametnim telefonom preko bluetooth -a.

Poput drugih modernih motocikala današnjice, BMW F900R i F900XR imaju mogućnost keyless startovanje motocikla, bez stavljanja ključa u kontakt bravu. Potrebno je da vam je samo ključ u blizini motocikla (ranac, džep) i sistem će automatski uhvatiti signal ključa i omogućiti startovanje motocikla. Jedina mana je što je BMW ovaj sistem predvideo samo uz dodatnu doplatu.

Agresivan dizajn za BMW F900R i F900XR

F900R i F900XR imaju agresivan dizajn, sa tim što F900XR ima za nijansu manje agresivan izgled. Prednji kraj na F900R je mošda malo i preagresivan, ali sa obzirom da je BMW ispratio trend svih novijih nejked motocikala moramo se pomiriti sa sudbinom. Ukoliko ste ljubitelj manje agresivnih nejked motocikala, onda je bolje da se okrenete segmentu retro motocikala.

BMW je uspeo da napravi dobitnu kombinaciju i da kupcima pruži dva motocikla srednje klase koja imaju totalno različiti karakter, a opet su veoma slična. Tako je BMW sa ovim potezom privukao kupce kako nejked tako i sport turer motocikala kojima su S1000XR ili R1250GS previše i žele nešto opuštenije motocikle.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.