NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki GSX-S1000GX - Novi sport - touring stigao u Srbiju

Suzuki GSX-S1000GX – Novi sport – touring stigao u Srbiju

-

Suzuki ne miruje ni za 2024. godinu. Na bazi GSX-S1000GT verzija koja se odlično pokazala, napravili su GSX-S1000GX, sport – turing motocikl drugačije namene i karakteristika.

Buđenje Suzukija počelo je od V-Strom 800DE, preko GSX-S8S, GSX-S1000GS, sve do novih GSX-8R i GSX-S1000GX. Realno, GSX-S1000GX je više evolucija GSX-S1000GT nego revolucionarno novi motocikl.

Prilikom razvoja i proizvodnje GSX-S1000GX verzije Suzuki je po prvi put upotrebio tehnička rešenja koja do sada nikada nije koristio na produkcijskim motociklima poput poluaktivnog ogibljenja i drugih elektronskih pomagala o kojim ćemo pisati u narednim pasusima.

Suzuki GSX-S1000GX
Foto: Suzuki

Odličan redni četvorocilindraš

Što se agregata tiče, tu greške nema. Suzuki je u GSX-S1000GX ugradio redni četvorocilindrični agregat radne zapremine od 999 cm3 sa 152 KS na 11.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 106 Nm na 9.250 O/Min.

Dobra stvar oko ovog agregata je što potiče iz sportskog GSX-R1000, s tim što je snaga spuštena verovatno drugačijom glavom agregata i profilima bregastih osovina, što znači da je agregat koji pokreće GSX-S1000GT i GSX-S1000GX gotovo neuništiv.

Suzuki GSX-S1000GX
Foto: Suzuki

U prilog tome govori i činjenica da je kompresioni odnos 12,2:1 što nije puno u poređenju sa današnjim agregatima koji pokreću sportske i turing motocikle.

Direktno ubrizgavanje goriva kontrolisano je preko”ride-by-wire” sistema zahvaljujući kojem je omogućena upotreba nekoliko elektronskih pomagala koje nema ni GSX-S1000GT.

Šestostepeni menjač prilagođen je performansama koje GSX-S1000GX pruža, a u kombinaciji sa proklizavajućim kvačilom koje nosi oznaku SCAS omogućeno je bezbrižno menjanje stepena prenosa naniže bez bojazni od blokiranja ili poskakivanja zadnjeg točka.

Suzuki GSX-S1000GX
Foto: Suzuki

Poluaktivno ogibljenje, uspravan položaj sedenja…

Aluminijumska šasija sa dvostrukim gredama čini osnovu i obavija agregat oko sebe. Aluminijum osim što donosi uštedu u težini omogućava i dovoljno povratnog osećaja kroz šasiju. Budući da se GSX-S1000GX karakteriše kao sport – turing motocikl, očekivano je da se misli i o sportskim performansama.

Ono što Suzuki do sad nije radio u serijskoj proizvodnji i po pprvi put je izveo upravo na GSX-S1000GX je elektronski podesivo polu aktivno ogibljenje. Suzuki je uzeo Showa SFF-CA prednju viljušku i BFRC zadnji amortizer, oba sa hodom od 150 mm. To je prva razlika u odnosu na GSX-S1000GT koji ima ogibljenje kraćeg hoda.

Suzuki

Prvi put koristi polu aktivno ogibljenje

Pomenuto ogibljenje poseduje elektronski kontrolisane ventile preko solenoide koji kontrolišu sabijanje ogibljenja do 1.000 puta u jednoj sekundi.

Šta je SAES i kako funkcioniše?

Pošto sistem koji Suzuki koristi za svoje polu aktivno ogibljenje ima dosta funkcija i akronima, dužni smo da vam to malo pojasnimo i približimo, naročtio ukoliko razmatrate kupovinu GSX-S1000GX-a.

Prvo i najbitnije što vodi računa o ponašanju i samopodešavanju ogibljenja je Suzuki Advanced Electronic Suspension ili ti kraće napisano SAES. SAES nudi četiri režima podešavanja ogibljenja. Tri od četiri režima se već podešena i ne mogu se menjati (Hard (trvdo), medium (srednje) i soft (meko), dok je četvrti režim U (User (korisnički)) u kom možete prilagoditi parametre prema svojim afinitetima i stilu vožnje.

Foto: Suzuki

Dalje, SAES radi u korelaciji sa još jednim pametnim sistemom čiji pun naziv je Suzuki Road Adaptive Stabilization (SRAS). SRAS služi da se podešavanje ogibljenja momentalno prilagodi promeni podloge, na primer ako pređete sa asfalta na kaldrmu koja nema dovoljno prianjajna.

Da bi se to dogodili, SRAS mora nekako da zna da ste prešli na podlogu sa manje prianjaja, a tu se SRAS oslanja na pomoć  SDMS-α sisteme režime vožnje koji obuhvataju kontrolu proklizavanja, kontrolu podizanja prednjeg točka, itd, a sve to zahvaljujući 6-osnoj kontroloj jedinici.

Ukratko, SAES funkcioniše zajedno sa svim sistemima kako bi u svakom momentu pružilo podešavanja koje pruža kontrolu u svim uslovima vožnje.

Brembo kočnice, pristojna zapremina rezervoara…

Nije se štedelo ni na ostalim komponentama. Brembo potpisuje monoblok radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti i diskove prečnika 310 mm napred, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 240 mm sa Nissin jednoklipnom kočionom čeljusti. Dakle, na papiru sasvim dobar kočioni sistem sa ABS-om koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. Ovaj sistem Suzuki je nazvao “Motion Track Braking System” koji ukoliko detekuje mogućnost blokiranja točka u krivini, popušta stisak kočnice i sprečava da dođe do pada.

Položaj sedenja na GSX-S1000GX je uspravan i opušten. Poseduje klasičan upravljač, postavljen uspravno i široko što omogućava dobru kontrolu, ali i manji zamor pri dužim vožnjama. Nogostupi su takođe postavljeni tako da vozača smeštaju u uspravan položaj, a kako se na fotografijama čini, rezervoar je dovoljno širok da ujedno pruža potporu za noge prilikom vožnje kroz krivine i zaštitu od vetra.

Suzuki GSX-S1000GX
Foto: Suzuki

Vetrobran, prednja maska i bočni poluoklopi deluju dovoljno široko da štite vozača od vetra. Sedište je takođe široko i deluje udobno. Ostavićemo malu ogradu od pretpostavke o udobnosti, bar dok ne dođe momenta da testiramo GSX-S1000GX.

Kada je reč o dimenzijama, iako izgleda gabaritno, samo međuosovinsko rastojanje nije preveliko i iznosi 1.470 mm što ukazuje na to da će GSX-S1000GX biti stabilan. Sedište je nešto više postavljeno na 845 mm, a nije nam poznat podatak da li postoji mogućnost spuštanja visine sedišta.

Suzuki GSX-S1000GX
Foto: Suzuki

Zapremina rezervoara iznosi solidnih 19 litara i zasigurno se sa jednim punjenjem može preći preko 300 km.

Što se mase motocikla tiče, ona sa svim tečnostima iznosi 232 kg.

Suzuki GSX-S1000GX
Foto: Suzuki

Možda i najmoderniji Suzuki

Jedna stvar je sigurna: GSX-S1000GX je verovatno najmoderniji motocikl koji je produkcijski izašao iz Suzuki fabrike. Pored gore pomenutog polu aktivnog ogibljenja, ABS-a koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom, zatim poseduje kontrolu proklizavanja i tri režima vožnje (A, B, C), kontrolu podizanja točka, pomoć pri startovanju na uzbrdici, kada je dovoljno samo da stisnete kočnice na duže i ABS će automatski zadržati silu kočenja, sve dok ne počnete da puštate kvačilo i dodajete gas i tada će se kočnice otpustiti. Ta funkcija je dobra kada startujete na uzbrdici.

Sport – turing motocikl nije turing ukoliko ne poseduje tempomat. Tempomat koji GSX-S1000GX poseduje omogućava promenu stepena prenosa preko kvikšiftera bez da se tempomat deaktivira.

Instrument tabla je potpuno kolorizovana i dijagonale je 6,5″. Suvišno je reći da pokazuje sve moguće informacije. Valja spomenuti da pomoću MYSPIN aplikacije može da se povežete sa pametnim telefonom i pristupite telefonu, kontaktima, mapama, muzici i kalendaru.

Suzuki GSX-S1000GX
Foto: Suzuki

Povezivanje sa pametnim telefonom moguće je preko Wireless LAN, Bluetooth ili USB-a. USB utičnica omogućava i punjenje uređaja.

Farovi su postavljeni vertikalno, linija koja je nasleđena sa novije generacije Suzuki modela (GSX-8S, GSX-8R, GSX-S1000GT i V-Strom 800). Kompletna svetlosna grupa je u LED tehnologiji.

Ne postoji GSX-S1000GX+

Pošto se pojavila glasina i ponuda GSX-S1000GX+ verzija, pitali smo jedinog ovlašćenog Suzuki uvoznika za Srbiju koji nam je rekao da GSX-S1000GX dolazi samo u verziji opisanoj u tekstu. Neki distributeri u Evropi i svetu nude GX+ verziju, koja je u principu standardna verzija, ali su ga ti distributeri dodatno opremili iz Suzuki kataloga i samostalno dodali oznaku “+”.

Dakle, moguće je zasebno kupiti nosače kofera i kofere kao i 26 drugih aksesoara poput grejača ručica, tank padove, itd.

Foto: Suzuki

Euro Sumar sa povoljnijom cenom za GSX-S1000GX

Ukoliko ste razmatrali kupovinu GSX-S1000GX-a, dobra vest je da je Suzuki preporučio cenu za region od 17.500 – 18.000 EUR. Euro Sumar kao jedini ovlašćeni uvoznik za Srbiju rešio je da te cene dodatno spusti za ovu godinu, te u Euro Sumaru GSX-S1000GX košta 15.900 EUR.

U poređenju sa konkurencijom u vidu BMW S1000XR, Suzuki je daleko povoljnija kupovina. Ostaje samo da se vidi koliko su konkurentni kada se ukrste koplja u svakodnevnoj vožnji. Sa paketom opreme koji Suzuki nudi za ovaj novac, definitivno su na papiru “best buy” u ovoj kategoriji.

Suzuki GSX-S1000GX je stigao u Srbiju i ukoliko želite uživo da ga vidite, to možete učiniti u Euro Sumar salonu u Beogradu na adresi Vojislava Ilića 145 svakog radnog dana od 8.00 – 18.00 časova ili subotom od 9.00 – 14.00 časova.

Za utiske o novom GSX-S1000GX možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.