NaslovnaMoto GaražaMuzej automobila biće prinudno iseljen!

Muzej automobila biće prinudno iseljen!

-

Nažalost, jedna tužna vest za sve ljubitelje automobila: muzej automobila u ulici Majke Jevrosime biće prinudno iseljen iz trenutnog prostora i to bez prikladno privremenog prostora!

Navodno razlog za iseljenje iz trenutnog prostora je to što je restitucijom objekat vraćen vlasnicima koji žele da uđu u posed trenutnog muzeja. Grad Beograd nije obezbedio drugi prostor niti privremeni objekat u koji bi trenutni eksponati bili priladno skladišteni.

U celosti vam prenosimo dopis Srpskog saveza za istorijska vozila:

“Srpski savez za istorijska vozila oseća obavezu da javnost obavesti o prinudnom iseljenju Muzeja automobila u Beogradu – zbirka Bratislava Petkovića.

Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljnjeg će biti nedostupni javnosti. I ne samo nedostupni, već će kompletna zbirka muzeja biti rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima, na apsolutno neprihvatljiv način, koji će predstavljati ozbiljnu pretnju za njeno očuvanje.

Ovim činom, grad Beograd gubi vredan deo svoje istorije, kao i turističke i kulturne ponude, te u to ime SSIV poziva sve zainteresovane pripadnike javnosti da dođagaj isprate, o njemu izveste, ali takođe i pomognu pri iseljenju eksponata iz zgrade moderne garaže, spomenika kulture, koja će svoja vrata zatvoriti posle 95 godina.*

Iseljenje zbirke Bratislava Petkovića zakazano je za četvrtak 8. februar u 8.00 časova na adresi Majke Jevrosime 30.

*Moderna garaža je kao prva moderna garaža u centru grada izgrađena 1929. godine, a 1994. godine odlukom vlade Republike Srbije utvrđena kao spomenik kulture (Sl. glasnik RS 71/94).”

Muzej automobila biće prinudno iseljen!

Za utiske povodom iseljenja muzeja automobila, možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.