October 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki predstavio V-Strom 1050 DE za 2023. godinu

Suzuki predstavio V-Strom 1050 DE za 2023. godinu

-

Perjanica Suzukijeve ponude i jedan od najprodavanijih im motocikla, V-Strom 1050 doživeo je promene za narednu godinu i dobio je oznaku V-Strom 1050 DE. Sam model nije pretrpeo neke značajnije promene, osim oko ogibljenja i elektronike i sada je više okrenut off road terenima.

Par dana posle glasina o novom V-Stromu 700 (koji više neće biti “V”, o tome više možete čitati ovde) Suzuki je predstavio V-Strom 1050 DE za 2023. godinu. Evidentno je da je Suzuki imao na umu da novi V-Strom 1050 DE bude sposobniji za off road terene. Oznaka DE krije akronim reči Dual Explorer čime je Suzuki dodatno hteo da naglasi da se radi o motociklu namenjenom da se u većoj meri vozi i van asfalta.

Suzuki se nije trudio da unapredi celokupan motocikl, već je foku bio na par komponenti kako bi se motocikl prilagodio vožnji van asfalta.

Suzuki V-Strom 1050 DE
Foto: Suzuki

Što novi V-Strom 1050 DE donosi?

Ako ste se pitali da li će proslavljeni V2 agregat biti snažniji, odmah da kažemo da tu promena nije bilo. Još uvek se radi o V2 agregatu radne zapremine 1037 cm3 koji isporučuje maksimalnu snagu od 107 KS. Šasija je takođe ostala netaknuta.

Najveće promene izvršene su na ogibljenju. Nova DE verzija poseduje ogibljenje sa dužim hodom koje napred iznosi 170 mm (umesto dosadašnjih 160 mm). Zadnji amortizer takođe ima duži hod (sa 160 mm hod je povećan na 169 mm), a da bi optimizovali novi hod ogibljenja, dizajnirana je i nova aluminijumska zadnja viljuška.

Povećanje hoda ogibljenje odrazilo se i na povećanje visine motocikla od tla koje je naraslo sa 165 mm na 190 mm. Dakle, ne malo povećanje koje se opet automatski odrazilo i na povećanje visiine sedišta koje je sada postavljeno na 880 mm od tla.

Suzuki V-Strom 1050 DE
Foto: Suzuki

Da bi V-Strom 1050 DE bio još snalažljiviji na off road terenima, prednji točak je “narastao” na 21″, dok je zadnji ostao na 17″.

Povećanje hoda ogibljenja i prečnika prednjeg točka odrazilo se i na povećanje međuosovinskog rastojanja koje na DE verziji iznosi 1595 mm (na standarnoj verziji međuosovinsko rastojanje iznosi 1.555 mm).

Promene dolaze i na polju elektronike. Ugrađena je šestoosna IMU i unapređen je Ride-by-wire sistem. ABS se sada može isključiti na zadnjem točku, a dodat je i “Gravel” režim vožnje podešen za off road vožnju. U standardnoj opremi biće ugrađen i kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže. Tempomat, kao neizostavna stvar svakog putnog motocika takođe će biti u paketu standardne opreme.

Suzuki V-Strom 1050 DE
Foto: Suzuki

Negativna stvar promena na V-Strom 1050 DE modelu je masa motocikla koja je porasla za 6 kg. Tako će Suzuki V-Strom 1050 DE za 2023. godinu sa svim tečnostima težiti 252 kg.

Zvanične cene još nisu izašle, ali se predviđa da će novi V-Strom 1050 DE biti skuplji za 7-10% u odnosu na dosadašnji XT model koji odlazi u istoriju. Suzuki će takođe u ponudi zadržati i standardni model koji za sad ostaje nepromenjen za sledeću godinu.

Za utiske o novom V-Strom 1050 DE modelu, možete posetiti temu na forumu i ostaviti komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.