NaslovnaMoto GaražaOpremaDainese Carbon 3 rukavice - Da li vrede?

Dainese Carbon 3 rukavice – Da li vrede?

-

Ruke i pogotovo dlanovi su među prvim delovima tela koji dotaknu asfalt pri padu. Razlog za to je to što pri padu mahinalno pokušavamo da zaštitimo ostatak tela pružajući dlanove ka podlozi. Čak i pri kasnijem klizanju vozači (ili suvozači) pokušavaju da uspore klizanje tako što upiru dlanovima o asfalt. Zato je bitno koristiti dobre rukavice koje će zaštiti dlanove i zglobove u takvim situacijama, jedne dobre rukavice su Dainese Carbon 3 o kojim ću danas pisati nešto više.

Rukavice koje sam koristio prethodne dve godine i koje su nošene u svim vremenskim uslovima su Dainese Carbon 3 i danas ću napisati par reči o njima, pogotovo i zato što su mi spasile dlanove i šake prilikom dva pada, tako da su maksimalno testirane.

Dainese Carbon 3 rukavice spadaju u kategoriju sportskih rukavica koje se mogu koristiti kako na vožnji u uličnim uslovima, ali se mogu koristiti i na stazi (mada za stazu preporučujem Dainese Carbon 3 long (duge) rukavice, nešto kasnije ću objasniti i zašto).

Carbon 3 rukavice su napravljene kao zamena i naslednik su Carbon D1 rukavica. Prave se u dve varijante, short (kratke, o kojim danas pišem) i long (duge) rukavice koje su kao što sama reč kaže duže i idu preko zgloba i dela podlaktice.

Napravljene su od kombinacije više materijala, ali uglavnom preovlađuje kombinacija kože. Na gornjem delu šake iz kojeg počinju zglobovi pristiju nalaze se karbonski štitnici. Kožna ojačanja se nalaze na svim kritičnim mestima i otprilike je kožom pokriveno oko 70% površine rukavice.

Na malom prstu se nalazi DCP (distortion control) štitnik koji ne dozvoljava da se mali prst povuče unazad i slomi pri padu. Taj sistem zaista radi, testirano pri jednom od mojih padova.

Dainese Carbon 3
Foto: Dainese

Na spoljašnjem delu dlana postoji još jedan protektor koji je namenjen da prihvati prvi udarac i da štiti ruke pri klizanju, odnosno da smanji trenje i omogući bolje klizanje. Još manjih protektora nalaze se na samim zglobovima prstiju.

Oko samog zglova šake se nalazi klasično zatezanje na čičak traku i to funkcioniše odlično.

Foto: Dainese

Utisci iz vožnje

To bi bilo to što se tiče tehničkih informacija, u daljem tekstu ću se fokusirati samo na utiske iz vožnji. Dainese Carbon 3 rukavice sam koristio na toruing motociklima, sportskim motociklima i na vožnji na stazi.

Udobnost, temperatura

Podrazumeva se da ćete rukavice kupiti da vam veličina savršeno odgovara. Ovo napominjem iz razloga što da bi vam rukavica bila udobna, veličina mora odgovarati. Osim udobnosti, veličina igra bitnu ulogu i u dugotrajnosti rukavica, kako se ne bi lomile na pogrešnim mestima.

Uglavnom, Dainese Carbon 3 su udobne rukavice. Već posle jednog do dva nošenja sam stekao utisak da sam se srodio sa njima. Osećaj na doziranju gasa, pri kočenju ili stiskanju kvačila je odličan.

Ventilacija je odrađena dobro, jer rukavice poseduju i par delova izrađenih od meša i pri toplom danu se tačno oseća kako vazduh struji kroz rukavice. Naravno, kada se stoji u mestu, oseti se toplota, ali je dobra stvar da vam ruke nikad neće imati neprijatan miris i neće se oznojati pri vožnji.

Negativna strana je što rukavice nisu vodootporne, tako da sam pri dužim vožnjama ili pri najavi mogućih kiša sa sobom nosio i par turing rukavica. Par puta sam ih nosio na kraćim kišama i tu nisu propustile vodu i s obzirom da ne spadaju u kategoriju vodootpornih rukavica, odradile su posao. Pri jednoj dužoj vožnji po kiši su počele da propuštaju vodu.

Dainese Carbon 3
Foto: Dainese

Ako se vozite na temperaturama ispod 16 – 17 stepeni celzijusa počinje da se oseti hladnoća, tako da ne preporučujem vožnju na nižim temperaturama sa ovim rukavicama.

Zaštita u realnim uslovima (čitaj: pri padu)

Dainese Carbon 3 rukavice su na njihovu i moju žalost učestvovale u dva pada, oba puta na trkačkoj stazi. Prvi pad je bio nezgodan i rukavice (kao i moje šake) su došle u kontakt sa asfaltom već pri brzini od oko 150 km/h. Desna šaka mi je doživela jak udarac i nakon pada sam ljubio rukavice, jer bukvalno nisam imao nijedan prelom, oderotinu ili slično. Jedino me je sam zglob desne šake malo boleo, ali s obzirom na okolnosti, to ne smatram u bilo kakvu povredu.

Posle pada sam analizirao rukavice i ostao sam iznenađen kako su protektori postavljeni na tačno onim mestima gde je rukavica doživela oštećenja. Protektor na dlanu, DCP zaštita malog prsta i zaštita na prstima je odradila posao i doživela tek blaga oštećenja.

Očekivao sam da će posle jednog bržeg pada rukavice biti za bacanje, ali su i dalje bile u više nego upotrebljivom stanju.

Drugi pad se dogodio pri manjoj brzini (oko 60 – 70 km/h) i bilo je klasično klizanje, takozvani “low side” gde su rukavice samo dlanom drljale o asfalt i travu. Ponovo je protektor na dlanu odradio svoj posao i spasio me ruke. Ponovo se rukavice nisu pocepale, mada se sad već primeti da su rukavice pri kraju i da eventualno mogu da izdrže još jedan pad i udarac na istom mestu.

Da li cena opravdava kvalitet Dainese Carbon 3 rukavica?

Budući da cena Dainese Carbon 3 rukavica u Plattneru iznosi 15.600 din, verujte da se nijednog trenutka nisam pokajao što sam ih kupio. Smatram da naspram zaštite koja se dobije, ova cena uopšte nije velika. Moje šake i prsti su ostali celi i to nema cenu.

Jedina stvar koju bih vam preporučio ako planirate da vozite i stazu je da uzmete Dainese Carbon 3 duge (long) rukavice koje idu i preko kombinezona, što pruža još bolju zaštitu zglobu šake.

U uličnim uslovima i Carbon 3 short (kratke) rukavice su sasvim dovoljne.

Što se tiče mog iskustva sa Dainese Carbon 3 rukavicama, svoje poverenje nastavljam da dajem njima, sa tim što ću ovog puta poručiti Carbon 3 long, jer često posećujem i trkačku stazu, a sadašnje rukavice odlaze u penziju i postavljam ih u vitrinu, jer su zaslužile penziju posle dva odlično odrađena posla.

Ukoliko ste posedovali Dainese Carbon 3 short ili long rukavice, svoja zapažanja možete napisati u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.