NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Saksenring - Ko će biti novi pobednik u Nemačkoj?

MotoGP Saksenring – Ko će biti novi pobednik u Nemačkoj?

-

Došlo je na red i trka u Nemačkoj pred koju se svake godine vodi polemika da li se kaže “Saksenring”, “Zaksenring” ili nekako treće. Te polemike su se uglavnom vodile jer se u poslednjih 8 godina znalo da je ovo sigurna pobeda za Mark Markeza. Ove godine će MotoGP trka u Nemačkoj proći bez Mark Markeza tako da je glavno pitanje ko će biti novi pobednik na stazi Saksenring?

Staza Saksenring ne spada među omiljene staze u MotoGP šampionatu, čak naprotiv. Staza je dužine od samo 3.700 metara i lako može da spada u red mikro staza. Da stvar bude gora, u tih 3.700 metara smešteno je 13 krivina, vijugavih, koje se nastavljaju jedna na drugu. Većinu staze MotoGP motocikli prolaze u drugom i trećem stepenu prenosa i moraju da budu vrlo pažljivi na gasu kako se ne bi katapultirali u vazduh.

Još jedna nepovoljna stvar je da da od 13 krivina, 10 predstavljaju leve krivine i samo 3 desne. Zato i Mišelin ima težak zadatak da isporuči gumu čija će leva strana da izdrži sva maltretiranja, a desna strana mora uvek da zadrži dovoljno toplote da vozači ne popadaju kada na red dođe desna krivina.

Takve spektakularne padove smo mogli da vidimo na ulazu u takozvanu vodopad krivinu. Pred tu desnu krivinu su vozači dugo na levoj strani, a budući da ulazak u vodopad krivinu traži brzo prebacivanje na desnu stranu, često nastanu nesporazumi između gume i asfalta te vozači dožive padove koji niti su spori niti su prijatni.

Ovako izgleda krug sa MotoGP motocikla:

Rins i Nakagami će pokušati da voze

Prethodna trka u Kataloniji je bila malo haotična. Nakagami je u prvoj krivini počistio sebe, Banjaju i Rinsa. Od njih trojice najteže je prošao Rins koji je zaradio frakturu ruke, ali je rešen da pokuša da vozi u Nemačkoj, ukoliko prođe medicinske preglede.

Nakagami je posle pada završio u bolnici, jer je glavom udario direktno u zadnji kraj Banjajinog Ducatija. Dobio je jak udarac u glavu i trzaj vrata te je bio zadržan na bolničkom posmatranju, ali je srećom prošao bez povreda.

Oba vozača će pokušati da voze predstojećeg vikenda, što ne čudi jer se povrh svega oba vozača bore da nađu posao za sledeću sezonu, budući da Suzuki izlazi iz šampionata, a Nakagamiju se smeši otkaz u LCR ekipi.

Kad Mark Markeza u Nemačkoj nema, neko drugi pobedu vreba…

Mark Markez je pobeđivao u poslednjih 8 poseta na stazi Saksenring. Prošle godine je pobedio posle duge pauze i oporavka od povrede, a ove godine ga nećemo gledati jer se još uvek oporavlja od poslednje operacije ruke.

Zato se postavlja pitanje ko će biti novi pobednik MotoGP trke na stazi Saksenring? Prošle godine je Aleš Espargaro dobro započeo trku, a Migel Oliveira je zabeležio drugu poziciju. Ove godine je Oliveira u problemu te se baš ne očekuje da bi mogao da ponovi uspeh od prošle godine.

MotoGP Saksenring
MotoGP Saksenring i prošlogodišnja pobeda Mark Markeza Foto: Honda Racing Corporation

Zato Aleš Espargaro deluje kao dobar kandidat za pobedu na trci, a očekujemo i da odveze jedan krug više, kako bi bio siguran da nije trku završio ranije. Šalu na stranu, kiks u Kataloniji ga je košta važnih bodova za šampionat i Aleš će dati sve od sebe da ispravi tu grešku.

Kvartarara ne treba nikad otpisivati, jer je ove godine pokazao kako se strpljivom vožnjom lako može izgraditi vođstvo u šampionatu.

Suzuki ove godine nema dobru sezonu, a GSX-RR bi lako mogao da se dobro pokaže na ovoj stazi. Nepoznanica je šta će Ducati uraditi, jer im je ova sezona totalno neobična. Na svakoj trci se dobro pokaže neki drugi Ducatijev vozač. Nemaju dovoljno konstantnosti od strane jednog vozača. Doduše, Banjaja je na prošloj trci počišćen ni kriv ni dužan, ali u svakom slučaju Ducati kao fabrička ekipa mora da uhvati konstantnosti ako žele titulu u kateogriji vozača.

MotoGP Saksenring
Suzuki ove godine nije na nivou koji se od njih očekivao Foto: Suzuki Racing

Očekuju se prepune tribine

Na MotoGP sajtu je izašlo saopštenje da su gotovo sve karte za predstojeću trku rasprodate i da se na dan trke očekuje oko 200.000 posetilaca. Lepo je posle pandemije videli na jednom mestu toliki broj ljubitelja trka.

Nama koji nećemo biti među tih 200.000 srećnih duša ostaje da u trkačkom vikendu uživamo pored malih ekrana.

U temi na forumu kao i do sada možete ostaviti utiske i komentare tokom trkačkog vikenda.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:


Petak 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1

13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3


12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:25 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja 

09:00 – 09:10 Moto3 Warm Up
09:20 – 09:30 Moto2 Warm Up
09:40 – 10:00 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.