NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSYM Cruisym α 300 - Kompromisni skuter za sve prilike

SYM Cruisym α 300 – Kompromisni skuter za sve prilike

-

Sve veće gužve u gradovima poput Beograda i Novog Sada povećale su potražnju za skuterima. Jedan od skutera koji sve više dobija na popularnosti je SYM Cruisym α 300, koji se zbog svojih karakteristika očigledno lepo uklapa u potrebe vozača, kako po pitanju cene, tako i prema performansama.

SYM ima široku ponudu skutera. Pre par nedelja pisali smo o Maxsym TL 508 modelu, a danas idemo jednu stepenicu niže po pitanju radne zapremine i predstavljamo Cruisym α 300.

SYM Cruisym α 300
Foto: SYM Spain

Živahan jednocilindraš među najjačim u klasi

Godine razvoja dovele su do toga da je SYM počeo da se po performansama ističe među skuterima. Cruisym α 300 pokreće jednocilindrični, vodeno hlađeni agregat sa četiri ventila po cilindru i radnom zapreminom od 278,3 cm3. Iz ove konfiguracije SYM je uspeo da istisne 25,5 KS (19,1 kW) na 7.500 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 26,2 Nm na 6.750 O/Min. Ova ne mala snaga postignuta je uz zadovoljavanje Euro5 emisionih standarda. Finalni prenos snage na zadnji točak obavlja se na konvencionalni način preko kaiša.

Iskustva vlasnika Cruisym α 300 modela pokazala su da ovaj skuter ima dobro ubrzanje. Maksimalna brzina iznosi deklarisanih 127 km/h. Bitnija stvar od maksimalne brzine je ekonomična potrošnja koja je deklarisana na 3,5 litre na 100 km.

Nisko sedište i podređen stabilnosti

Cruisym α 300 se sastoji od cevaste šasije od čelika. Izbor čelika za šasiju ima svoje prednosti i mane: nudi stabilnost i dugotrajnost na uštrb nešto veće mase. Napred se Cruisym α 300 oslanja na teleskopsku viljušku prečnika 41 mm, dok se pozadi nalaze dva podesiva amortizera, po jedan sa obe strane. Ako volite brojke, gabariti zvuče ovako: međuosovinsko rastojanje od 1.550 mm, visina sedišta postavljena na 760 mm i masa vozila bez tečnosti od 196 kg. Točkovi su u dimenzijama 120/70-14 napred i 140/60-13 pozadi.

Za kočenje napred je zadužen jedan disk prečnika 260 mm i dvoklipna kočiona čeljust, a za kočenje nazad disk prečnika 240 mm i takođe dvoklipna kočiona čeljust. ABS se naravno podrazumeva.

Točkovi su u dimenzijama 120/70-14 napred i 140/60-13 pozadi.

SYM Cruisym α 300

Rezervoar se nalazi na podu, između nogu suvozača i u njega staje respektabilnih 12 litara goriva, koji omogućavaju autonomiju od preko 350 km.

Sedište je postavljeno na pomenutih 760 mm, a ispod njega se nalazi prostor za prtljag u koji mogu da stanu dve full-face kacige.

Pozitivna stvar po pitanju praktičnosti je i visoki vetrobran koji ima mogućnost podešavanja. Ako rešite da se uputite u vožnju van grada, trebalo bi da u svim prilikama ostanete zaštićeni od udara vetra.

Moderna tehnologija

Deluje da SYM na svim svojim vozilima drži korak sa konkurencijom u smislu tehnologije. Osim ABS-a, od bezbednosnih pomagala Cruisym α 300 poseduje i kontrolu proklizavanja. Instrument tabla je izrađena u LCD tehnologiji i sadrži sve informacije. Na levoj strani se nalaze lampice upozorenja dok centralni deo zauzimaju ostali bitni podaci poput brzine kretanja, broja obrtaja, itd.

Kompletna svetlosna grupa urađena je u LED tehnologiji. Prednjim krajem dominiraju dva simetrično raspoređena okrugla fara.

Solidan skuter po prihvatljivoj ceni

Dok je konkurencija sa skuterima slične specifikacije i radne zapremine cene podigla u nebesa, SYM je tu nešto pažljiviji prema kupcima. Konkretno Cruisym α 300 košta 5.650 e. EuroSumar i SYM na svoje skutere daju garanciju na 3 godine i 30.000 km, što negde pokazuje koliko su sigurni u kvalitet proizvoda koje zastupaju.

Zvanični uvoznik SYM skutera i motocikala za Srbiju je firma EuroSumar. Sve skutere i motocikle iz njihove ponude možete pogledati u salonu koji se nalazi na adresi Vojislava Ilića 145 u Beogradu ili možete posetiti njihov web sajt.

Na našem forumu postoji tema o SYM Cruisym α 300 skuteru. U toj temi mahom pišu vlasnici skutera koji iznose svoja iskustva iz vožnje, ali i održavanja i servisiranja. Ukoliko vas zanima šta vlasnici kažu o ovom skuteru, predlažemo da posetite temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.