NaslovnaMoto GaražaAuspuh - sve što ste želeli da znate, a niste imali koga...

Auspuh – sve što ste želeli da znate, a niste imali koga da pitate

-

Posle teksa o dvotaktnom auspuhu, na redu je današnji tekst o principima rada auspuha kod četvorotaktnih motora. Uživajte!

Auspuh.

Auspuh je jedna izvedenica od reči Aus, što na Nemačkom znači napolje i puh, što predstavlja ljudski način dočaravanja izbacivanja vazduha iz sebe. Koristiti skoro nečujno H. To bi bila definicija Auspuha. Ustvari ima još jedna, dve rečenice duža…

Auspuh, drugi put.

Postoji mnogo načina da pokažemo koliko ne znamo o auspuhu. “Vidi koliki je!! Mora da je dobar!”, “Uh, otvoren je, ne daje povratni pritisak mašini, ne valja”… Aj i ja da se ogradim, pričam o auspuhu za četvorotaktne mašine, jer smo o 2T auspusima več raspravljali.

Počinjemo sa logičnim pitanjem koje Vam neko može postaviti. Šta je to auspuh? Uh, sada treba da sevne neka definicija sa puno nepoznatih reči koja će zbuniti onog što je postavio takvo pitanje pa neće ni tražiti objašnjenje iako ništa nije razumeo. E, pa ja ne znam te definicije, ali mogu da kažem čemu bi mogao da služi. Onako, po logici. Odvodi vrele gasove od ostalih delova agregata u neku tačku gde oni neće smetati, drugo, smanjuje nivo buke koju motor proizvodi. Treće, ali ne i obavezno, a to je da pomoću određenih hemijski iniciranih reakcija smanjuje nivo toksičnosti izduvnih gasova.

Osnovna teza uspešnog poslovanja je prilagođavanje svojeg biznisa zahtevima tržišta. Tako i auspuh treba da odgovori zahtevaima izduvnih gasova. Da bi odgovorio njihovim zahtevima, mora da ih razume. Dakle, kada smeša goriva i vazduha uđe u cilindar i bude zapaljena pomoću svećice, stvara se smeša koja se sastoji od jednog dela ugljovodonika (nesagorelo gorivo), ugljen monoksida, ugljen dioksida, azot oksida, fosfora i mestimično po kojeg atoma teških metala kao što su olovo ili molibden. Ovo je, svakako uprošćen spisak, jer je formula mnogo kompleksnija, ali mi pričamo o auspusima, a ja sam imao jedva dvojku iz hemije.

Auspuh
Foto: Ducati Press

Ono što je karakteristično za sve ove materije, to je da su one u gasovitom stanju, da su pod visokim pritiskom dok ih klip gura napolje i da su malko topliji od pakla. Ovakva družina ulazi direktno u izduvnu granu, koja služi da iz više cilindara stvori put ka jednom mestu gde će ti izduvi izaći na slobodu. Izduvna grana se iz razumljivih razloga mora praviti od materijala koji je sposoban da izdrži one parametre od malopre, pritisak i toplotu. Zato je kod automobila često ona izlivena od čelika ili legura. Kod automobila je vrlo retko da svaki od cilindara ima svoj izduv, kod motora je drugačije, o hvala ti konstruktore. E sad, ovo je trik pitanje, koliko su upravo te izduvne grane značajne za snagu agregata? Odgovor je, vrlo. Agregat se dosta muči ne bi li izduvao gasove u te cevke.

Pitanje je zašto je to onda tako napravljeno? Odgovor je, zato što je tako jeftino i nije komplikovano. Kapirate?? Jeftino. E, kod motocikala je drugačiji sistem, paradoksalno je  staviti tučanu gromadu tešku 15 kilograma na motocikl, a težimo da on bude što lakši. Zato imamo cevke koje idu direktno od cilindara i tako imamo bolji odnos snage agregata i snage na zadnjem točku.

Druga stvar kod tih cevi, a ista je sa svim gasovima i tečnostima koje idu kroz cevke, bitno je da je cev iznutra glatka i slatka, i onda će gasovi kroz nju da prođu, što kaže moja baba, “kao mače niz oluče”. To ti je interna aerodinamika, bato moj. E sad, posle njihovog putešestvija kroz cevke, postoji mogućnost da nalete na katalizator, no to nije obavezno, al ajde da ga pomenemo. Katalizator je komora sa velikim brojem keramički konstruisanih mrežica, keramika jer je specifična površina keramike ludački velika, odnosno, ako bi uspeli da izračunamo površinu svih tih delova keramike u katalizatoru, došli bi do podatka da je površina katalizatora veličine aerodromske piste, sitno kucane liste predizbornih obećanja ili neke druge velike površine. E zamislite da gas treba da prođe kroz taj lavirint, u njemu se izgube mnogi otrovni elementi. Bolje tamo nego u plućima motoriste koji vozi poslednji u grupi.

Nakon katalizatora, ode gas u propast. U stvari u lonac, odnosno, kako neki vole da kažu u top. Gasovi izlaze u auspuh pod visokim pritiskom, u auspuhu se nalaze vrlo kratko i izlaze napolje. U katalizatoru su očišćeni od otrova, ali je ostalo još nešto, a da li je to rika milion lavova, da li je to grmljavina ili lavina, ne to je onom Rajku opet sišo auspuh na Ladi pa teroriše celu ulicu dok turira da mu se Lajka zagreje.

Vrooooommm!

Auspuh
Foto: Ducati Press

Postoje tri načina da utišamo auspuh. Absorbcija, restrikcija i refleksija.
Absorbcija je najčešća pojava kod motocikala. To uglavnom svi imamo jer takav sistem nudi dobre performanse i ono što je najbitnije, jeftin je. Kapiraš? Jeftin.
Restrikcija je, ono, napunio ga krpom i sada motor malo štuca, ali se uopšte ne čuje. E to imaš na svom automobilu, provereno.
Refleksija. Zvuk nije ništa drugo do  talas. E, sad, talasi mogu da se potiru. Ključna stvar, onda je Perica uzeo olovku i nacrtao lonac koji usmerava talase tako da se oni međusobno potiru i na izlazu dobio stub toplog vazduha. Perice, sedi 1. Skupo, ne pali alarme i prvi si se setio. Mama, ‘oću i ja Pericinu olovku pa da i ja budem pametan kao on. On je napravio lonac, takvog oblika da se buka odbija od zidova i vraća ka sredini lonca gde se sudara sa zvucima koji ulaze u lonac… E, da skenjam i ja Pericu malo, ne postoji idealna refleksija u auspuhu tako da se ni jedan auspuh ne može utišati potpuno.

Auspusni puls, kakav termin.

Da li to uopšte postoji ili sam to sada izmislio? Postoji. Ne, nije mi frka što postoji nego što moram da ga objasnim. Kao što znate, auspuh nije vodovodna cev, pa da njima zalivamo baštu, a da gasovi izlaze konstantno. Cilindar izbaci gasove, pa radi tamo nešto, pa opet izbaci gasove i tako. Malo izbaci, malo ne izbaci. A šta se dešava kada cilindar zvekne veoma brzo gomilu gasova i onda ih zatvori? Inercija, masa puta ubrzanje i eto vakuuma na samom početku auspuha. Vakuum je dijametralno različit pritisak od onog kojeg stvara cilindar kada izbacuje gasove. Idi mi, dođi mi. Dobar 4 u 1 sistem će prerasporediti taj pod pritisak između sebe. Eto čemu služi ona spojka između dve izduvne cevi na na GS500E koju sam hteo da uklonim jer nije služila ničemu. Uhm, skoro ničemu. Pri visokoj turaži, broj impulsa u granama je oko 300 u sekundi od svakog cilindra.

Foto: Ducati Press

Da li lonac pravi konjske snage?

Znate onu priču, čas automatike i profesor objašnjava:”Automatika, to je kao kada na jednom kraju mašine ubaciš vola, a na drugom ti izađe kobasica. Onda se pojavi pametan učenik i pita, a jel može da se ubaci kobasica a da na kraju izađe vo? Profesor, samo obori glavu i kaže, To je samo tvom tati uspelo.”Odgovr na pitanje, da li izduvni lonac, top, ili kako god, može da nabaci koju konjsku snagu mašini je: Ne, ne može. Izduv može, usled onog podpritiska da promeni krivu snage u nekim delovima, ali još uvek nije izmišljen lonac koji će dodati još koji konjić mašini. Sve je to marketing. Aman bre ljudi, ovaj agregat, u idealnim uslovima ima 100 konja. E sad, to što ima jeftine karburatore i to što ima loš auspuh pa mu je snaga 60 konja, to ne znači da ću ja da novim auspuhom da povećam snagu motora, nego ću da mu olakšam da mi tu snagu daje. Ne možeš kupiti motor sa 30 konja i staviti mu auspuh i dobiti 40. Nej da može.

Ok, al kad je cevka u pitanju, deblja je bolja!

Jeste, ali ako planiraš da topiš čvarke, a pričamo o krmačama. A ne pričamo o krmačama. Pazi, u auspuh izlaze pakleno topla isparenja, pakleno topao gas je pakleno brz gas. Ukoliko stavimo previše tanku cev, ne valja, ne može da propusti dovoljno gasova. Ako stavimo previše debelu, ne valja, velika zapremina, sporo kretanje, hlađenje, čim se hladi dolazi do tromosti. Pa šta da radim onda??? Računaj. Koja je formula? Pitaj nekog ko studira mašinstvo.

Ma da se mi vratimo na onu prvu formulu i da zaboravimo sve ovo, a?

Auspuh je složenica od reči Aus….

Za diskusiju o principima rada auspuha kod četvorotaktnog agregata predlažemo da posetite temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Duško Milošević
Duško Milošević
Najzli je Duško Milošević, komšija sa Višnjičke banje, ljubitelj prirode, nautike, motocikala i gitara. Sa suprugom Natašom vaspitava troje dece, bavi se radioamaterizmom, piše pesme, priče i stručne tekstove. Profesionalno se bavi bezbednošću IT okruženja i konsultantskim uslugama. Motori su oduvek u mojoj porodici, deda, otac, sada brat i ja. Mene motori interesuju na više nivoa, primarno sa sociološke tačke gledišta jer sam kroz vožnje i druženja upoznao veliki broj ljudi od kojih sam svašta naučio, posle toga i sa konstrukciono mehaničke strane, volim da znam kako šta i zašto tako radi. Odatle i moji tekstovi, jednostavna interpretacija razumevanja komplikovanih stvari. Na forumu sam od 2007. godine, na točkovima oduvek, a u ljubavi sa motorima i fivnom pričom koja prati mociklizam, zauvek. Veliki pozdrav svima koji čitaju naše tekstove o motorima.