November 27, 2020
Naslovna Garaža Triumph Scrambler 1200 XE stvoren za sve puteve

Triumph Scrambler 1200 XE stvoren za sve puteve

-

Triumph u poslednjih par godina vredno radi na stvaranju novih modela motocikala. Jedan u nizu novih motocikala je i Triumph Scrambler 1200 XE koji je napravljen da parira i pobedi konkurentne modele u klasi od 1.200 ccm.

U Triumph -u su imali težak zadatak da naprave drugačiji scrambler koji će ponuditi nešto novo što konkurentni proizvođači do sad nisu ponudili. Imao je Triumph i do sada modele skramblera u ponudi, ali još od 1970 tih godina nisu ponudili motocikl koji je pravi scrambler, to jest da ima primenu kako na putu tako i van njega. Do skoro su svi Triumph scrambler modelii bili prilagođeni uglavnom samo vožnji po asfaltu, ali je po svemu sudeći Triumph krenuo u pravom smeru jer je Scrambler 1200 XE zaista pravi skrambler sposoban za avanture i van puta.

Triumph Scrambler 1200 XE

Skrambleri su mi oduvek bili zanimljivi i sa zadovoljstvom sam ih proučavao. Pa hajde da prođemo kroz detalje Triumph -a Scrambler 1200 XE.

Agregat sa odličnom isporukom snage

Scrambler 1200 XE kao i 1200 XC koriste agregat iz modela Bonnevile, ali sa određenim modifikacijama zahvaljujući kojim je snaga i sama isporuka snage drugačija. Sam agregat je vodeno hlađeni redni dvocilindraš radne zapremine 1.200 ccm sa jednom bregastgom osovinom i 4 ventila po cilindru. Snaga i obrtni moment Scramblera 1200 XE morali su biti prilagođeni kako za vožnju na asflatu tako i van njega. Agregat isporučuje 89 KS pri (66,2 kW) pri 7.400 O/min. Triumph je radio na tome da Scrambler ima dobar obrtni moment na niskim obrtajima što je preporučljivo za motocikle koji se voze van puta, pa tako Scrambler 1200 XE isporučuje odličnih 110 Nm pri niskih 3.950 O/min.

Triumph Scrambler 1200 XE
Scrambler 1200 XE nudi impresivan obrtni moment

Ovakva isporuka snage bar na papiru nagoveštava da se Scrambler 1200 XE vozi relativno lako u svim uslovima i da je zabava zagarantovana. Agregat vrti uslovno rečeno “samo” 7.500 O/min pre nego što se kazaljka obrtomera zaustavi u blokadi. Ride-by-wire sistem zaslužan je za upravljanje isporukom snage agregata, a Triumph nije štedeo ni na svim savremenim elektronskim pomagalima. O tome ćemo pisati nešto dalje u tekstu.

Prenos snage odvija se preko šestostepenog menjača, dok je završni prenos odrađen preko lanca. Servisni intervali produženi su na 16.000 km. Što se potrošnje goriva tiče ona iznosi 4,9 litara na 100 km, a uz rezervoar zapremine 16 litara omogućena je autonomija od nešto preko 300 km.

Cevasti okvir i vrhunske kočnice

Moramo spomenuti da je Scrambler 1200 XE pored toga što je napravljen i za vožnju po asfaltu, ipak malo više nastrojen ka izlasku sa puta i vožnji po off road putevima. U tu svrhu su šasija i ostale komponente ogibljenja morale biti drugačije konstruisane. Triumph Scrambler 1200 XE poseduje cevasti čelični ram. Pozicija sedenja vozača je uspravna, a položaj vozača je takav da nudi dobru kontrolu motocikla prilikom vožnja van asfalta, dok je pri tome zadržana i dobra upravljivost na asfaltu.

Scrambler 1200 XE

Jedna pomalo neobična stvar vezana je za ogibljenje. Napred se nalazi potpuno podesiva Showa obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 47 mm i dužinom hoda od 250 mm. Prednja viljuška ima nešto duži hod iz razloga zato što je XE verzija kao što smo već spomenuli više namenjena vožnji van asfalta. Sad dolazimo do zanimljivog dela. Zadnji amortizer je marke Ohlins, potpuno podesivi RSU amortizer sa dve opruge i hodom od takođe 250 mm. Nije neobično da motocikli imaju ogibljenja različitih brendova, ali je obično jedna komponenta ogibljenja neke od poznatijih brendova, dok je druga komponenta ogibljenja obično fabričko ogibljenje koje ugraduđe proizvođač. Tako da je ova kombinacija Ohlins – Showa pomalo neobična u današnje vreme.

Ohlins amortizer

Još jedna razlika koja odvaja XE od drugih Triumph Scrambler modela je i dužine aluminijumske zadnje viljuške koja iznosi 579 mm.

Kočnice su još jedna od kvalitetnih komponenti koje poseduje Scrambler 1200 XE. Prednja kočnica sastoji se od dva diska prečnika 320 mm sa Brembo M50 monoblok kočionim čeljustima i radijalnim glavnim kočionim cilindrom. Nazad se nalazi jedan disk prečnika 255 mm sa Brembo dvoklipnim kočionim čeljustima.

Za česte izlete van asflata točkovi moraju biti prilagođeni vožnji u takvim uslovima. U tu svrhu Scrambler 1200 XE ima žbičane točkove i prednji točak prečnika 21 inč, a zadnji točak prečnika 17 inča. Za ovu svrhu odabrane su i prikladne Metzeler tubeless gume u dimenzijama 90/90-21 napred i 150/70 R17 nazad.

Jedna stvar koja bi trebala da zabrine Triumph je ta što Scrambler 1200 XE možda nije najbolji izbor za niže vozače iz razloga što je sediše postavljeno na 870 mm od tla. Ovo bi potencijalno moglo da predstavlja problem, naročito u off road vožnji. Pri tome valja spomenuti i da Scrambler 1200 XE ima suvu težinu od 207 kg.

Triumph Scrambler 1200 XE

Bogata oprema

Triumph Scrambler 1200 XE poseduje veoma bogatu opremu u odnosu na ostale Scrambler 1200 modele. Sve funkcije i podešavanja vidljivi su na TFT instrument tabli u boji.

Napredna inercijalna merna jedinica (IMU) zadužena je za praćenje dinamike kretanja motocikla i razvijana je u saradnji sa kontinentalom (Continental). IMU ima zadatak da pruža potrebe podatke i korenspondira sa kontrolom proklizavanja i ABS -om koji funkcioniše i pri kočenju u krivinama. Scrambler 1200 XE poseduje čak 6 režima vožnje: putni (road), kišni (rain), za vožnju van asflata (off road), sport i režim vožnje koji vozač može sam da konfiguriše podešavajući ponašanje motocikla pri dodavanju gasa i prilagođavanju ABS sistema.

Šesti režim rada je off-road pro u kom su isključeni ABS i kontrola proklizavanja te se vozaču stavlja na raspolaganju sva snaga i kontrola nad motociklom.

Kompletna svetlosna grupa izvedena je u LED tehnologija. Jedan veoma lep detalj su i osvetljene tipke na upravljaču što mnogo olakšava vožnju u noćnim uslovima. Osvetljenje je ugrađeno ispod samih tipki tako da se obezbedi što duži životni vek sijalicama.

XE verzija poseduje tempomat, startovanje motocikla bez ključa zahvaljujući senzorima koji detektuju ključ u blizini motocikla. Pored ovih dodataka, XE verzija poseduje i grejače ručki i USB punjač.

Triumph je sa Scrambler 1200 XE modelom uspeo da napravi skoro savršen spoj retro izgleda, dual motocikla i mnoštvo napredne elektronike. Izgled motocikla je upravo onakav kakav priliči jednom scrambleru. Jedina, možda i najveća mana ovog motocikla su nešto veća visina i veoma visoka početna cena od oko 13.500 eura za model XE sa osnovnim paketom. Mada, ruku na srce u osnovnom paketu dobijate toliko raznih dodataka da vam ništa sem toga sigurno neće nedostajati.

Dobra vest je da uskoro započinjemo saradnju sa lokalnim uvoznikom, te ćemo najverovatnije u doglednoj budućnosti imati priliku da testiramo ovaj motocikl.

Tehnička specifikacija Triumph Scrambler 1200 XE:

Agregat: Redni dvocilindrični, vodeno hlađeni, SOHC, 8 ventila
Radna zapremina agregata: 1.200 cm3
Maksimalna snaga: 90 PS / 89 Bhp (66.2 kW) pri 7,400 rpm
Maksimalni obrtni moment: 110 Nm @ 3,950 rpm
Menjač: Šestostepeni
Šasija: Čelična cevasta
Finalni prenos: Lanac
Prednji točak: Tubelees, žbičani (36 žbica), prečnik 21 ix 2,15 in
Zadnji točak: Tubelees, žbičani (36 žbica), prečnik 17 X 4,25 in
Prednje ogibljenje: Showa potpuno podesiva obrnuta prednja viljuška, prečnik štapova 47 mm, hod 250 mm
Zadnje ogibljenje: Ohlins RSU potpuno podesivi amortizer, hod 250 mm
Prednja kočnica: Dva diska prečnika 320 mm, M50 Brembo monoblok kočione čeljusti, radijalni glavni kočioni cilindar
Zadnja kočnica: Disk prečnika 255 mm, Brembo kočiona čeljust sa dva klipa
Dužina motocikla: 2.325 mm
Visina sedišta: 870 mm
Suva težina: 207 kg
Zapremina rezervoara: 16 l
Potrošnja: 4.9 litara na 100 km

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,414FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se