NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoTriumph Speed Triple 1200RR - Sportska verzija RS modela

Triumph Speed Triple 1200RR – Sportska verzija RS modela

-

Za ljubitelje jakih motocikala retro izgleda, sportskih karakteristika i agresivnijeg položaja za upravljačem, Triumph je spremio novi Speed Triple 1200RR. Utemeljen na ogoljenoj verziji Speed Triple 1200RS modela, novi 1200RR ima elegantan dizajn ispod kojeg se krije snažan agregat.

Poslednjih nekoliko godina ustalilo se pravilo da se iz jednog agregata izvede nekoliko modela koji pripadaju različitim kategorijama motocikla. Taj recept je Triumph primenio i na Speed Triple 1200RS-u koji je transformisan u Speed Triple 1200RR i uz relativno malo truda dobijena su dva različita motocikla za dve različite ciljane grupe kupaca.

Komentar o novom RR-u ćemo ostaviti za kraj, a sad ćemo preći na tehničke karakteristike u koje se nećemo puno udubljivati jer smo to već detaljno uradili prilikom predstavljanja Speed Triple 1200RS-a.

Agregat dostojan sportskog motocikla

Triumph je u Speed Triple 1200RR ugradio trocilindrični redni agregat radne zapremine 1.160 cm³. Kada je reč o specifikacijama agregata, Speed Triple 1200RR može da se pohvali snagom od 180 KS pri 10.750 O/min. Budući da se radi o agregatu veće radne zapremine, isti prati i velik obrtni moment od 125 Nm 9.000 O/min. Kada se pogleda specifikacija agregata, može se videti da je reč o zaista velikoj snazi koja je do pre samo par godina bila rezervisana za čistokrvne sportske motocikle.

Prenos snage odvija se preko šestostepenog menjača, a za promenu stepena prenosa zaduženo je proklizavajuće kvačilo sa laganim lamelama.

Triumph Speed Triple 1200RR
Foto: Triumph

Sportska geometrija

Triumph Speed Triple 1200RR koristi aluminijumsku šasiju dizajniranu da pruži agilnost i preciznost pri prolasku kroz krivine. Tu dolazimo i do prve razlike između Speed Triple 1200RS i Speed Triple 1200RR modela. Kod “RR” modela je upravljač postavljen 135 mm niže i pomeren je za 50 mm ka napred u odnosu na “RS” model. Nogostupi su postavljeni u nešto višu poziciju, a sedište je postavljeno na 830 mm od tla.

Te promene utiču na položaj vozača koji je više sportski i trebalo bi da doprinese boljoj kontroli i upravljivosti motocikla, kao i većem opterećenju na prednji kraj.

Speed Triple 1200RR može da se pohvali i Ohlins EC 2.0 elektronski podesivim, polu-aktivnim ogibljenjem. To znači da putem instrument table lako možete izvršiti podešavanje ogibljenja čak i tokom vožnje. Uz to, u zavisnosti od odabranog režima vožnje, ogibljenje se automatski prilagođava uslovima vožnje.

Triumph Speed Triple 1200RR
Foto: Triumph

Kočnice deli sa “RS” modelom. Oba modela napred poseduju Brembo Stylema kočione čeljusti i dva diska prečnika 320 mm.

Poput “RS” verzije i “RR” koristi felne prečnika 17″, sa tim da “RR” iz fabrike izlazi na drugom tipu guma. Dok “RS” verzija izlazi na Metzeler Racetec RR ili Pirelli Diablo Supercorsa SC2, “RR” verzija ima gume koje su još više okrenute ka sportskoj vožnji. Radi se o Pirelli Diablo Supercorsa SP V3 ili Pirelli Diablo Supercorsa SC2 V3 gumama u dimenzijama 120/70 ZR 17 (58W) napred i 190/55 ZR 17 (75W) nazad.

Najmodernija elektronika

Još jedna u nizu stvari kou dele “RS” i “RR” je elektronski paket koji obuhvata ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom, zatim kontrolu proklizavanja, kontrolu podizanja prednjeg točka kao i kvik šifter sa funkcijom naviše i naniže.

Vozač na raspolaganju ima 5 režima vožnje, putni (road), kišni (rain), sportski (sport), za stazu (track) kao i režim koji vozač sam konfiguriše.

TFT instrument tabla dijagonale 5″ dizajnirana je da omogući korisniku pristup i podešavanja svih paramtetara kao i da prikaže sve potrebne informacije. Osim toga, instrument tabla nudi i nekoliko dodatnih opcija poput navigacije, klasičnog povezivanja sa pametnim telefonom i GoPro kontrolu.

Već viđen dizajn

Triumph je Speed Triple 1200RR napravio u lepom retro dizajnu. Jedan okrugli far smešten u samom centru prednjeg oklopa lepo se uklapa, naročito na verziji u crvenoj boji. Oklopi su minimalistički, ali opet dovoljno da izraze sportski karakter i elegantnnost.

Međutim, kada se gleda sa prednjeg kraja Speed Triple 1200RR neopisivo podseća na MV Agustu Superveloće. Gledajući sa boka, dizajn je nešto originalniji i vidi se ogoljeni agregat, a ispod izduvnih grana nalazi se još jedan deo oklopa koji pokriva donji deo motocikla.

U svakom slučaju, Triumph je napravio lepo osveženje svojim kupcima i dao dodatni izbor za slučaj da ih Speed Triple 1200RS (koji je ipak daleko originalniji) ne privlači.

Elegantniji dizajn donosi i veću cenu koja će za tržište Evrope iznositi oko 18.500 e, a Triumph Speed Triple 1200RR trebalo bi da bude dostupan od januara sledeće godine.

Svoje utiske o Speed Triple 1200RR modelu možete izneti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.