September 30, 2020
Naslovna Garaža MV Agusta Superveloce 800 - Elegancija, stil i brzina

MV Agusta Superveloce 800 – Elegancija, stil i brzina

-

MV Agusta Superveloce 800 je postala tražen i uvek rado viđen motocikl, a za ovu godinu MV Agusta je redizajnirala i unapredila ionako odličan motocikl koji poseduje više nego respektabilnu snagu.

Superveloce 800 predstavljena je prvi put kao koncept 2018. godine na EICMA sajmu motocikala u Milanu i odmah je privukla veliku pažnju, i osvojila nagradu za najlepši motocikl. Logičan sled događaja bila je serijska proizvodnja koja je započeta 2019. godine sa 300 primerika verzije Serie Oro. Ove godine proizvodnja je nastavljena, a za 2021. godinu MV Agusta je predstavila novu verziju, koju ćemo danas opisati.

MV Agusta Superveloce 80
Foto: MV Agusta Press

Sportski beskompromisni agregat

Ovaj retro – sportski motocikl deli agregat sa sportskim modelom F3800. Radi se o trocilindričnom rednom, vodeno hlađenom agregatu radne zapremine 798 cm3. Iz ovog agregata u MV Agusti uspeli su da izvuku 148 KS (103 kW) pri 13.000 O/min i maksimalni obrtni moment od 88 Nm na 10.600 O/min.

Dve bregaste osovine u glavi agregata odgovorne su za otvaranje i zatvaranje 12 titanijumskih ventila. Ono što je manje uobičajeno za neke druge serijske motocikle, sasvim je normalno za MV Agustu, a to je da se radilica okreće u kontra smeru. Obrnut smer okretanja radilice koristi se i u MotoGP šampionatu radi smanjenja žiroskopskog efekta i samim tim bolje upravljivosti.

Snaga agregat može da se poveća na 153 KS pri 13.250 O/min, ukoliko se stavi poseban izduvni sistem sa dve izduvne grane sa sa desne i jednom sa leve strane.

MV Agusta Superveloce 80
Foto: MV Agusta Press

Vrhunske komponente uparene sa cevastom šasijom

Cevasta šasija zaštitni je znak MV Aguste i firma iz Varesea je poznata po upravljivim motociklima, te je svo svoje stečeno znanje prenela i na Superveloce 800. Superveloce 800 deli glavni ram sa F3800 modelom, dok je pod ram i prednji deo rama specijalno razvijan da odgovara Superveloce 800. Šasija sama po sebi koliko god da je dobra, ne znači mnogo ukoliko i ostale komponente nisu na visokom nivou. Tu pre svega mislim na ogibljenje. MV Agusta nije želela ništa da prepušta slučaju, pa se napred nalazi Marzocchi viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm. U odnosu na prethodni model, sada viljuška nudi više mogućnosti poput podešavanja predopterećenja opruge, kompresije i povrata.

Nazad se nalazi Sachs amortizer koji nudi iste mogućnosti podešavanja kao i prednja viljuška.

MV Agusta Superveloce 80
Foto: MV Agusta Press

Brembo potpisuje kočioni sistem sa dva diska prečnika 320 mm i četvoroklipnim radijalno postavljenim kočionim čeljustima, dok je nazad jedan disk prečnika 220 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima. Bosch ABS 9 plus sistem nadgleda kočioni sistem, a poseduje i trkački režim koji sprečava podizanje zadnjeg točka pri naglim kočenjima.

MV Agusta Superveloce 80
Foto: MV Agusta Press

Unapređen elektronski paket

Po pitanju elektronskog paketa, MV Agusta Superveloce 800 i dalje nudi četiri režima vožnje (sportski, trkački, kišni i prilagodljv), a novina je da kvik šifter sada ima mogućnost promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila i dolazi kao deo standardne opreme.

Instrument tabla je preuzeta sa ekskluzivnog modela Brutale 1000 Serie Oro. To je TFT instrument tabla prečinka 5″ i potpuno u boji. Instrument tabla pruža sve moguće informacije koje su potrebne vozača, pa čak i više od toga. Instrument tabla ima mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom i odgovaranja na pozive, pregledanja poruka, menjanja pesama, kao i povezivanje za MV Ride APP preko koje možete aktivirati navigaciju.

MV Agusta Superveloce 80
Foto: MV Agusta Press

Šta reći za dizajn?

Veoma volim MV Agustu i to mi je najomiljeniji brend motocikala. Zato sam u ovoj situaciji subjektivan. CRC centar (Cagiva Research Centar) zadužen je za ovaj prelepi dizajn. Meni je Superveloce 800 prelep motocikl. Ne bih trošio više reči za izgled motocikla, postaviću samo galeriju sa slikama da uživate.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,362FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se