NaslovnaMoto SportTrka "6 sati Grobnika" 2021 - Naš takmičar na podijumu!

Trka “6 sati Grobnika” 2021 – Naš takmičar na podijumu!

-

U nedelju je na stazi Grobnik u Hrvatskoj održana trka izdržljivosti “6 sati Grobnika”. Kao jedini predstavnik iz Srbije, učešće na trci uzeo je i naš Nenad Gavrilović sa svojom Yamahom FZ1 i tom prilikom ostvario je fantastičan rezultat – treće mesto u Open klasi. Povodom odličnog rezultata, napravili smo kratak intervju sa Nenadom kako bi nam preneo svoje utiske sa trke.

Nenad je trku vozio u Open kategoriji, koja je bila i kategorija sa najviše učesnika u trci, a nastupao je sa svojom Yamahom FZ1 iz 2008. godine.

Nenade, čestitke na odličnom rezultatu i osvojenom trećom pozicijom u ukupnom poretku! Želim za početak da te pitam kako si se odlučio za učešće na ovoj trci?

Hvala na čestitkama. Posle više godina vožnje motora po jedinoj domaćoj stazi, od drugara i kolege iz BJBikers kluba, Nikole Dimitrijevića, došla je do mene informacija da naš zajednički poznanik i kolega motociklista iz Splita Željan Rakela organizuje pravu Endurance trku na svetski poznatoj stazi Grobnik. Nije trebalo mnogo razmišljanja da krenem u pravljenje tima za ovaj poduhvat.

Ovo ti je bila prva poseta Grobniku. Koliko ti je trebalo vremena da se navikneš na stazu i kakav ti je opšti utisak o stazi?

Tačnije, ovo je bio moj prvi dolazak na Grobnik da bih vozio. Do sada sam 3 puta bio da gledam trke i treninge drugih vozača. Automotodrom Grobnik ima kompletnu infrastrukturu potrebnu za organizovanje trkačkih dana i vikenda tako da je navikavanje na nešto bolje išlo lako. Staza je široka, ima mesta za eventualne korekcije putanje, izletne zone su prostrane, sistem za merenje vremena je moderan i konstantno se unapređuje (npr. postoji online praćenje dešavanja u realnom vremenu) što sve zajedno ima za posledicu da vozač može da se fokusira na uživanje u vožnji. Već posle drugog treninga osećao sam se kao kod kuće.

Budući da je trka trajala 6 časova, sigurno je bilo fizički naporno izdržati celu trku. Da li si prethodno radio neke fizičke pripreme kako bi izdržao celu trku?

Trka je specifična jer ne samo da traje 6 sati već je u svakom timu samo po jedan vozač. Dakle trebalo je spremiti se fizički i mentalno na ovaj napor. Fizički se nisam mnogo pripremao, a to je počelo da se pokazuje tokom trećeg i četvrtog sata vožnje kad su kolena počela da bole, a butni mišići da se grče. Par minuta razmrdavanja u boksu dok je trajalo odlivanje goriva pomogli su da izdržim do kraja trke.

Trka “6 sati Grobnika”

Koliko pauza si napravio tokom cele trke?

U boks sam išao 5 puta i to isključivo iz razloga sipanja goriva. Yamaha FZ1 ima rezervoar zapremine 18 litara a to je dovoljno samo za 70minuta neprekidne vožnje.

Koje si modifikacije izveo na motociklu? Da li je u pitanju potpuno serijski motocikl ili su ipak vršene neke izmene?

Motocikl je standardni FZ1 iz 2008. godine, kojeg je treći član tima, mehaničar Ilija Ristić spremio perfektno. Odlučili smo se za kočione pločice Brenta, motorno ulje i kočiona tečnost Motorex, pneumatici Dunlop (GP Pro napred i Sport Smart MK3 nazad).

Kako te je motocikl poslužio, da li je bilo nekih tehničkih problema u toku trke? Koliko si goriva potrošio i koliko puta dosipao?

Yamaha je radila bez greške iako je bila drugi najstariji motor na trci. Za ukupnu logistiku brinuo se Nikola Dimitrijević a njegovi precizni podaci kažu da smo potrošili 95 litara benzina od čega 78 litra za trku. Dolivali smo 5 puta.

Da li si tokom 6 časova vožnje menjao gume ili si celu trku vozio na istom setu guma?

Nije bilo potrebe za zamenom guma jer je novi asfalt (staza Grobnik je presvučena 2018. godine) dosta “nežniji” prema gumama a i način vožnje Endurance trka je drugačiji nego na sprint trkama tako da uz dobro podešavanje ogibljenja i pritiska, gume mogu izdržati celu trku.

Kakav je tvoj generalni utisak o individualnoj trci izdržljivosti i da li si zadovoljan rezultatom?

Prezadovoljan sam nastupom. Svaki član tima je odlično odradio svoj deo posla tako da je rezultat morao doći. Krenuli smo sa podijumom kao ciljem (a pobedom kao željom) tako da je cilj ispunjen. Naučili smo ponešto tako da se lestvica podiže za sledeću Endurance trku.

Da li planiraš i sledeće godine da se takmičiš?

Naravno! Pripreme su počele već dan posle trke. Spisak stvari koje treba nabaviti, dodatni član tima, raspored aktivnosti…

Našem Nenadu Gavriloviću želimo puno uspeha u narednim takmičenjima i još jednom mu čestitamo na uspehu. Valja istaći i da je Nenad izvezao najbrži krug u svojoj kategoriji.

Za komentare i diskusiju o trci sa Grobnika, kao i o uspehu našeg Nenada, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.