NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoCFMOTO CL-X 700 Heritage - Moderni gradski šmeker

CFMOTO CL-X 700 Heritage – Moderni gradski šmeker

-

“Strašan ti je motor!”. Vratićemo se na te reči slučajnog prolaznika, ali prvo da vidimo o čemu se tu radi. Na test smo dobili jako zanimljiv motocikl iz CFMOTO fabrike – model CL-X700 HERITAGE. Agregat dvocilindraša od 700 kubika u današnje vreme je već dovoljna preporuka za upotrebljiv motor, a kad se na to doda i moderan, praktično evropski dizajn, svi preduslovi za veoma privlačan i zanimljiv motocikl su ispunjeni. Hajde da vidimo kako se ovaj motocikl nama pokazao u praksi. 

CFMOTO je na tržište doneo tri modifikovane verzije CL-X 700 modela, HERITAGE, ADVENTURE i SPORT. Svaka ima svoj stil, od palete boja do detalja unikatnih delova. Na našem testu našao se model CL-X 700 Heritage.

Tehnički detalji 

Podsetimo se prvo karakteristika ovog motocikla kojeg pokreće dvocilindrični agregat hlađen tečnošću. CFMOTO ima mnogo iskustva sa dvocilindričnim agregatima koje su uveliko koristili na modelima kao što su GT650 i MT650. Za potrebe serije CL-X-a, radna zapremina agregata porasla je na 693 cm3.

Iz te radne zapremine, CFMOTO je lako uspeo da istisne sasvim respektabilnih 74 KS pri 8.500 O/min. U vožnji se agregat ponaša sasvim dobro. Do 3.000 O/min odziv na gas je minimalan, a nakon 3.000 O/min počinje da se „budi“ i da nudi dosta snage uz linearnu isporuku sve do crvenog polja. CFMOTO CL-X 700 je štedljiv i neka prosečna potrošnja po gradu kretala se oko 4 litre na 100 km.

CFMOTO CL-X 700 Heritage

Kako se pokazao u gradu?

CFMOTO CLX700 je pre svega gradski motocikl, dizajniran u KISKA evropskom dizajn studiju kao moderni motocikl koji će se savršeno uklopiti u urbanu sredinu današnjih gradova. KISKA dizajn centar je inače zadužen i za dizajn mnogih KTM motocikala. Na ovom motociklu zaista privlačite pažnju prolaznika. U gradu, kao i na kraćim izletima van grada, pokazao se jako dobro. Po gabaritima je kratak motocikl, na kome se uspravno i ponosno sedi.

Međuosovinsko rastojanje iznosi 1.435 mm. Što se ogibljenja tiče, CL-X poseduje sasvim solidno potpuno podesivo ogibljenje napred i nazad. Međutim, zadnje ogibljenje je iz fabrike podešeno pretvrdo i preko neravnina motocikl prilično poskakuje.

CFMOTO CL-X 700 Heritage

Prednji kraj se solidno ponaša, naročita sa Pirelli Route MT60 gumama. Široki upravljač omogućava odlične manevarske sposobnosti po gradu, a uspravan položaj sedenja je dobar za vožnju kroz grad.

Kakav je za izlete van grada?

Prvo što bih istakao, a kada je reč o vožnji van grada je tempomat! Na levoj strani upravljača nalazi se prekidač za on/off, kao i tasteri za ubrzanje i usporavanje. Radi korektno, mada je diskutabilno čemu takav detalj služi na jednom gradskom motociklu kakav je CL-X 700. Takođe, uspravan položaj tela koji odgovara u gradu, nije najbolji za duže vožnje van grada. U prilog ide udobno kožno sedište, koje sem udobnosti predstavlja i lep estetski detalj.

Prema merenju na instrument tabli, potrošnja pri brzini kretanja prilagođenoj magistralnim putevima kreće se između 3,3 i 3,6l na 100 km. Ukupna potrošnja tokom testa od 200 km, kretala se između 3,8 – 3,9 l na 100 km. Van grada se primeti živahnost dvocilindraša, naročito preko 5.000 O/min kada situacije postaje zanimljiva. Dodatni doživljaj brzine povećava i to što CLX nema vizir, te se direktno oseća vetar prilikom ubrzavanja.

Napred se nalazi jedan disk (Ø 320mm) sa kojim je kočenje sasvim solido, ali ne bi bilo na odmet da su kočnice za nijansu snažnije. Bezbednosti na kočenju svakako doprinosi Continetal-ov ABS sistem.

CFMOTO CL-X 700 Heritage

Ono što je pomalo nerviralo tokom testa je prekidač za svetla. Naime, svetlo se ne pali automatski pri okretanju ključa, već se pali na taster koji ne pokazuje položaj i pritom ne postoji lampica na instrument tabli. Praktično, po danu sam se par pitao zapitao da li je svetlo uključeno. Jedna sitna zamerka na koju se čovek vremenom navikne, ali lampica kao indikator kratkog svetla svakako bi značila. Ono što je pozitivno je automatsko uključivanje svetla noću, koje se obavlja putem fotosenzora.

Sveukupno mišljenje

CFMOTO CLX700 je jako zanimljiv gradski motor, koji će vam napuniti srce osećajem zadovoljstva svaki put kada ga vidite. Definitivno privlači poglede, čak i kad ljudi čuju da je to kinez, kažu ‘Ma nema veze, vidi kako izgleda!’ Ogibljenje je makar potrebno dodatno naštelovati, pošto je iz fabrike izašlo kao pretvrdo nazad.

Po gradu se može okarakterisati kao izuzetno upotrebljiv, šmekerski motocikl, što mu i jeste glavna namena. Kraći izleti van grada takođe mogu da dođu u obzir, ali ako ste spremni da se odreknete nekih manjih smetnji poput vetra i uspravnijeg položaja prilagođenog gradskoj vožnji.

CL-X 700 jeste zaista dobar adut CFMOTO kompanije. Primeti se veća posvećenost pažnje detaljima i drastičan korak napred u smislu kvaliteta završne obrade. Budući da smo ranije testirali i SR300, MT650 i GT650 tačno se oseti da je CFMOTO podigao igru na viši nivo. Dve ključne stavke su potpuno podesivo ogibljenje i snažniji, elastičniji agregat. CFMOTO CL-X 700 možete pogledati u salonu koji se nalazi na adresi Ozrenska 68 u Beogradu ili na sajtu cfmoto.rs. Što se održavanja tiče, servis zamene ulja i filtera košta 10.000 din, a servisni intervali su na 1.000, 5.000, 10.000, 15.000 km. Uz to, CFMOTO daje 3 godine garancije.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.