NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Muđelo - Kvartararova pobeda u senci tragedije

MotoGP Muđelo – Kvartararova pobeda u senci tragedije

-

MotoGP trkački vikend na stazi Muđelo je završen. Nažalost, trkanje je ovog vikenda premešteno u drugi plan zbog pogibje mladog Džejsona Dipaskijea koji je poginuo tokom kvalifikacija za Moto3 trku.

Pre nego što počenom sa izveštajem sa trka, želeli bi da posvetimo par redova mladom Dipaskijeu koji je svoj život dao za trkanje koje je voleo, ispostaviće se više od života. Dipaskije je napredovao kroz Red Bull Rookie kup, do Moto3 šampionata u kojem je postajo sve bolji. Da zanemarimo njegovu karijeru na trenutak i da kažemo da se radilo o mladom momku, rođenom 2001. godine koji je ovaj svet napustio sa samo devetnaest godina.

Ovaj trkački vikend, može da posluži kao još jedan ružan dokaz i opomena da sve devojke i svi momci koji se trkaju zasta rizikuju svoj život.

Džejson Dipaskije

Moto3 i klasična borba do samog kraja

Tatsuki Suzuki startovao je sa pol pozicije i sa Akostom je već od prve krivine započeo duel za prvo mesto. Na početku trke dogodilo se nekoliko padova, u jednom od tih padova učestvovao je i Andrea Minjo. Srećom, ovog puta svi vozači prošli su bez povreda.

Zavetrina je bila ključna na Muđelu. U vodećoj grupi našli su se Fođija, Suzuki, Rodrigo, Binder, Fernandez i još nekoliko vozača koji su stalno razmenjivali pozicije. Gotova da nije bilo vozača iz vodeće grupe koji u jednom trenutku nije vodio trku. Odlična borba i razmene pozicija. Trka je kao i po običaju svoj rasplet doživela u poslednjem krugu.

Denis Fođija uspeo je u poslednjem krugu da napravi taman toliku prednos da drugi vozači ne mogu da ga prestignu na pravcu. To ne znači da je Fođija glatko pobedio. Drugoplasirani Masija, zaostajao je samo 0,036 sekundi za Fođijom, a Rodrigo je trku završio na trećoj poziciji sa 0,145 sekundi zaostatka.

MotoGP Muđelo – Rezultati Moto3 trke Source: MotoGP.com

Gardner i Fernadez do kraja

Moto2 trka bila je takođe zanimljiva. Gardner, Fernandez, Louz, Šroter, Di Đanantonio, Roberts i Bezeki bili su vozači u vodećoj grupi koja se osipala kako je trka odmicala. Fernandez i Gardner dobro su startovali i od početka su se malo odvojili od ostalih vozača.

Šroter i Louz činili su sledeću grupicu, a iza njih su se borili Di Đanantonio i Bezeki. Sem Louz uspeo je da stigne Gardnera i njih dvocija su neko vreme lepo razmenjivali pozicije. Za to vreme, Fernandez im je malo odmakao.

Prvi iz vodeće grupe koji je nažalost trku završio padom bio je Di Đanantonio. Onda je i Louz napravio grešku i to u trenutku kada se dao u poteru za Fernandezom. Louz je tako izgubio bitne bodove za šampionat.

U završnoj fazi trke, Gardner je započeo svoju borbu sa timskim kolegom Fernandezom. Fernandez nije hteo da popusti i pobeda se odlučivala u foto finišu. Na kraju je Gardner izašao kao pobednik iz tog duela, sa minimalnom prednosti od 0,014 sekundi. Treće mesto osvojio je Bezeki, posle borbe sa odličnim Robertsom koji je trku završio na četvrtom mestu.

MotoGP Muđelo – Rezultati Moto2 trke Source: MotoGP.com

Kiks Banjaje i trijum Kvartarara

Na MotoGP trci nismo dobili borbu koju smo očekivali. Trku su odlično startovali Kvartararo i Banjaja. Banjaja je bio odlučniji u prvoj krivini i preuzeo je vođstvo. Činilo se da je to trka u kojoj će Banjaja doći do svoje prve pobede u MotoGP kategoriji. Međutim, njegovo vođstvo nije dugo trajalo. Napravio je grešku koju je platio padom, a svoje prvo mesto prepustio je Kvartararu koji ga nije ispuštao do kraja trke. Kvartararo je bez greške odvezao trku i upisaoj još jednu pobedu u ovoj sezoni i vodeće mesto u šampionatu.

Dok je Kvartararo krstario do nove pobede, iza njega su se vodile bitke za drugo i treće mesto. KTM je dobio novu šasiju, koja ih je očigledno preporodila. Zarko se jedno vreme dobro držao na drugoj poziciji, ali su ga vremenom prestigli Oliveira i Mir.

KTM i Suzuki vodili su duel do poslednjeg kruga i taj duel završio se na zanimljiv način. Oliveira je u poslednje krugu uspeo da se odbarni od napada Mira i da na stazi trku završi na drugoj poziciji. Međutim, tokom trke Oliveira je par puta prešao granice staze i zato je dobio kaznu pomeranjem pozicije unazad, što je unapredilo Mira na drugo mesto. Ali, nakon toga je i Mir dobio istu kaznu, tako da je Oliveira vraćen na drugo mesto, a Mir na treće.

Četvrto mesto osvojio je Zarko, na petom je završio Bred Binder i na taj način zaokružio dobar vikend za KTM.

MotoGP Muđelo – Rezultati MotoGP trke Source: MotoGP.com

Nažalost, ovaj trkački vikend neće nam ostati u lepom sećanju. Izgubljen je jedan mlad život. Svi vozači izrazili su veliko žaljenje za Džejsonom Dipaskijeom.

Sledeći trkački vikend očekuje nas već u nedelju u Kataloniji.

Za komentare i diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Muđelo, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.