NaslovnaMoto GaražaPress ReleaseUpoznajte Benelli fabriku

Upoznajte Benelli fabriku

-

Obzirom da smo prošle nedelje objavili vest da je kompanija Burnout, pored ostalih brendova koje zastupa, postala i zvanični zastupnik za Benelli motocikle u Srbiji, evo prilike da se podsetimo kako je nastao i kako se razvijao ovaj istorijski brend.

Benelli je poznati italijanski proizvođač koji je ujedno i jedan od najstarijih proizvođača motocikala na svetu. Kao proizvođač motocikla, Benelli se na tržištu probijao kao porodični posao šestorice braće Benelli, koji su zahvaljujući svojoj velikoj upornosti i posvećenosti ostvarili vrlo brzo zapažene rezultate uz niz pobeda na trkačkoj stazi.

Od male radionice koja je osnovana 1911. godine i u kojoj su se popravljali motocikli i automobili, Benelli je postao poznato ime u svetu motociklizma.

Iako je u početku teklo sve glatko, Benelli je kroz istoriju imao dosta poteškoća. Procvat na tržištu Benelli doživljava ponovo tek 2005. godine kada fabriku preuzima moćna kompanija Qjian Jiang koja je uspela veoma brzo da ponovo oživi brend Benelli.

Istorija Benelli
Istorija Benelli

Ceneći dugu tradiciju, Qjian Jiang je zadržao dizajnerski i razvojni centar u Italiji, a sedište kompanije i proizvodnja preseljeni su u Kinu na lokaciji od 670.000 metara kvadratnih. U svom postrojenju, pored novih Benelli motocikala, Qjian Jiang proizvodi i agregate za Harley – Davidson. Pod vođstvom Qjian Jiang –a, Benelli je 2011. godine proslavio čitav vek postojanja.

Jedan od uspešnijih modela koje Benelli proizvodi u poslednje vreme je sada već poznati turer TRK 502. U prilog tome da je Benelli ponovo na pravom putu govori i podatak da je TRK 502 treći najprodavaniji turer u Italiji sa prodatih 3.066 primeraka tokom 2019. godine.

Obzirom na dosadašnje uspehe u novijoj istoriji, ostaje još samo da Benelli pod okriljem Qjian Jiang-a započne proizvodnju sportskih motocikala i da se vrati na trkačku stazu, pa da se nizanje uspeha nastavi kao na samom početku postojanja fabrike Benelli.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Miloš Dišković
Miloš Dišković
Ima ogromno iskustvo u vožnji off-road motocikala i uspešno se takmičio na domaćim enduro takmičenjima – dva puta osvojio prvo mesto na najvećem Enduro šampionatu u Srbiji na Tari – Xross Challenge u klasi teških motora do 690cc i dva puta osvojio prvo mesto na Gučevo Challenge u Loznici u istoj klasi, kao i jedno treće mesto na Kopaoniku u organizaciji Xross Challenge-a na Rally trci u klasi teških motora do 690cc. Trenutno vozi Suzuki DRZ 400 E i Jamahu XT 600E prerađenu za potrebe domaćih reli takmičenja.