NaslovnaMoto GaražaPress ReleaseAkrapovič predstavio trkački auspuh za Yamahu YZ450F

Akrapovič predstavio trkački auspuh za Yamahu YZ450F

-

Akrapovič i Yamaha već dugi niz godina sarađuju zajedno na gotovo svim trkačkim projektima. Poslednji od projekata koji je Akrapovič sproveo u delo zajedno sa Yamaha MXGP ekipom jeste novi trkački izduvni sistem za YZ450F napravljen u saradnji sa Monster Energy Yamaha Factory MXGP ekipu.

Akrapovič trkačko i razvojno odeljenje imal su zadatak da dizajniraju izduvni sistem koji će imati performanse trkačkog MXGP motocikla, a koji će pri tom uspeti da zadovolji standarde buke – drugim rečima, ostati što tiši. Problem pri izradi ovakvog izduvnog sistema je između ostalog, ograničen prostor na motociklu.

Da pređemo malo na tehničke detalje. Kompletan izduvni sistem za YZ450F napravljen je od lagane i izdržljive legure titanijuma. Upotreba ovih legura donela je uštedu težine od 20,4% (0,9 kg) u odnosu na standardni izduvni sistem koji YZ450F koristi. Osim male mase, upotreba ovih legura osim smanjenja mase doprinosi i većoj izdržljivosti i čvrstoći koja je od velike važnosti na jednom off road motociklu podložnom raznim udarcima padovima.

Snaga i obrtni moment su povećani za dodatne 2,4 KS (1,8 kW) na 10.600 O/Min, dok je obrtni moment povećan za 1,5 Nm na 10.500 O/Min.

Inovativni dizajn ovog izduvnog sistema predstavlja novu generaciju Akrapovič izduvnih sistema za off road motocikle. Osim promena u isporuci snage, novi izduvni sistem utiče i nove, strožije zahteve za smanjenjem buke koje je FIM uveo. Evolution Line ima integrisanu rezonantnu pregradu za oprimalne performanse i prepoznatvljiv Akrapovič zvuk. Maksimalna dozvoljena snaga zvuka se ne prevazilazi, a iz izduvnog sistema Yamaha YZ450F i dalje ispušta čist, dubok zvuk koji u neku ruku predstavlja esenciju off road motocikla ovog tipa.

Evolution Line izduvni sistem za YZ450F je testiran na MX stazama od strane Akrapovič test vozača i od nekoliko verzija izduvnih sistema testiranih između ostalih i na dyno probnom stolu. Izduvni sistem je dizajniran za upotrebu na zatvorenim takmičarskim stazama i jednostavno se montira na motocikl bez potrebe za remapiranjem agregata.

Sa Evolution Line izduvnim sistemom, Yamaha YZ450F će u MXGP šampionatu biti još kompetentniji, a Akrapovič je još jednom pokazao svoje umeće.

Uvoznik Akrapovič izduvnih sistema za Srbiju je firma Plattner Motors. Na njihovom web shopu možete pogledati sve proizvode koje Plattner Motors ima u ponudi.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.