NaslovnaMoto GaražaUpoznajte Denso svećice

Upoznajte Denso svećice

-

Verujem da većina vas voli da zna poreklo i kvalitet delova koje ugrađuje u svoj motocikl. Vođeni istim razmišljanjem želimo da vas upoznamo sa brendovima koji se često spominju u moto industriji. Do sada smo opisivali razne proizvode brenda Ipone, zatim proizvode brenda Hiflo, itd. Danas ćemo vas upoznati sa brendom Denso koji proizvodi kvalitetne svećice.

O svećicama smo već zasebno pisali jedan detaljan tekst (taj tekst možete pročitati ovde), tako da u ovom tekstu nećemo ulaziti u tehničke aspekte svećica. Ono što ćete moći da pročitate u ovom tekstu odnosi se na sam brend Denso.

Lično meni uvek znači da znam odakle potiče brend, pa ćemo tako i započeti samo predstavljanje. Denso je kompanija sa sedištem u Japanu i od samog početka težili su ka kvalitetnom i pouzdanom proizvodu. Denso poseduje dugu istoriju. Osnivači kompanije u početku su radili zajedno unutar Toyota korporacije, ali su 1949. godine rešili da krenu sopstevnim putem osnovavši sopstvenu kompaniju koja je prvobitno nosila naziv NIPPONDENSO CO., LTD.

Željni napretka i znanja kompanija počinje saradnju sa tadašnjim najpoznatijim proizvođačem električnih i drugih komponenti – Robertom Boschom. Saradnja sa Boschom donela im je mnogo benefita, a marljiv rad na unapređenju kvaliteta, 1961. godine donosi i prestižnu Deming nagradu za kontrolu kvaliteta. Tada je ta nagrada bila najprestižnija na polju kvaliteta proizvoda.

Velika potražnja proizoda dovela je do proširenja proizvodnih kapaciteta. Tako se 1965. godine otvaraju fabrike u Aiči perfakturi kao i fabrika u Hirošimi. Odmah zatim 1966. godine Denso počinje sa prodajom proizvoda i na tlu SAD-a gde otvara prodajni centar.

Kako su godine prolazile proizvodnja i prodaja konstantno su se širli. Danas Denso sarađuje sa grupacijom od 200 kompanija i upošljava oko 170.000 radnika širom sveta.

Danas se Denso svećice fabrički ugrađuju u Honda, Yamaha, Kawasaki i Suzuki motocikle kao OEM delovi.

Popularne Denso svećice

Da pređemo malo na same proizvode, odnosno svećice koje su se veoma dobro pokazale u upotrebi na motociklima. Jedne od najkvalitetnijih Denso svećica, svakako su iridijum svećice. Patentirana tehnologija negativne elektrode U-groove i pozitivne elektrode Iridium 0.4mm je jedinstven patent proizvodjača Denso to je ono što ih izdvaja od konkurecije. Ovakva tehnologija izrade svećica olakšava startovanje, omogućava bolje sagorevanje, mirniji rad, smanjuje potrošnju goriva i proizvodi manje štetnih gasova.

Sam po sebi, iridijum ima svoje prednosti nad ostalim materijalima zbog svoje izdržljivosti. Legura iridijuma ima visoku tačku topljenja sa visokom otpornošću na habanje. Ove svećice akumuliraju manje toplote, istu otklanjaju veoma brzo i poseduju veliku sposobnost za paljenje smeše.

Osim iridijumskih svećica, Denso proizvodi i druge tipove svećica za mnoge modele motocikala. Zvanični uvoznik Denso svećica za Srbiju je firma Moto Bike iz Kaća. Njihovu ponudu Denso svećica možete pogledati ovde.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da se bolje upoznati sa ovim brendom.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.