December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaFilter za ulje - Prečistite krvni sistem vašeg motocikla

Filter za ulje – Prečistite krvni sistem vašeg motocikla

-

Ako je ulje krv motocikla, onda filter za ulje predstavlja bubreg koji prečišćava krv. Malo je grubo poređenje, ali filter za ulje je zaista bitan i ima ulogu prečišćavanja ulja od metalnih opiljaka i drugih stranih tela. Skoro smo pisali i filterima za vazduh, a danas ćemo se pozabaviti filterima za ulje.

Čisto ulje u bilo kom agregatu je osnovni uslov za pravilno funckionisanje i dug životni vek agregata. Ako se ulje ne bi prečišćavalo, veoma brzo bi došlo do njegovog prljanja od strane raznih nečistoća, poput sitnih opiljaka koji potiču od metalnih delova. Ukoliko se ovi opiljci ili druge prljavštine ne prečiste mogu izazvati ubrzano habanje unutrašnjih komponenti, njihovo oštećenje i može doći do uništenja agregata. Da bi se to sprečilo napravljeni su filteri za ulje čiji je zadatak da spreče da nečistoće oštete motor. U samom početku proizvodnje motocikala i automobila nisu postojali filteri za ulje, već je ulje moralo veoma često da se menja. Prvi filteri pojavljuju se 1923. godine kada su investitor iz SAD –a Džordž Grenhald i Ernest Svetland patentirali „by – pass“ filter. Ovaj filter je u principu funkcionisao tako što je ulje prolazilo direktno kroz njega i na taj način se prečišćavalo. Mana ovih filtera bila je ta što je filter imao još jednu cevčicu koja je omogućavala ulju da obidje filter. Taj “by-pass” je služio da ulje nesmetano stigne do agregata čak iako je vreme hladno, a ulje gusto ili ako je filter zapušen. Kako je vreme prolazilo, tako je i razvoj filtera napredovao i došlo se do današnjih filtera. 

Princip rada i osnovni delovi filtera za ulje

Filter za ulje funkcioniše tako što ulje ulazi u filter, a zatim se prečišćava i cirkuliše kroz agregat. Medjutim, svi filteri moraju da poseduju takozvani “by-pass” mehanizam. Kao i kod prvih filtera, tako i kod današnjih, “by-pass” mehanizam unutar filtera služi za slučaj ako se filtracioni materijal začepi. U tom slučaju postoji “by-pass” ventil u samom filteru, koji se otvara samo ukoliko se postigne odredjeni pritisak unutar samog filtera. Pritisak unutar filtera povećaće se upravo kada se filter napuni nečistoćama i zapuši.

Na ovoj slici možete videti prikaz sastavnih delova filtera: 

Izvor fotografije: https://atvillustrated.com/files/vendor.2013.k-and-n.air-filter.diagram.JPG

Kako bi vam bio jasniji princip rada filtera napravićemo legendu sastavnih delova filtera, jer ćete često naći sastavne delove filtera na Engleskom jeziku:

1.) “Pre-lubed base seal” – zaptivač koji se nalazi na spoju filtera i agregata. Njegov zadatak je da spreči curenje ulja na spoju.

2.) “Heavy duty base plate with double-rolled seal” – Poklopac kućišta filtera ulja. Može u sebi sadržati još jedan zaptivač koji ne dozvoljava curenje ulja iz filtera.

3.) “Anti-drainback valve” – Ventil koji služi za zadržavanje ulja u samom filteru. Ovaj ventil napravljen je od gume i silikona i njegova namena je da zadrži ulje u filteru i kada agregat ne radi. Zadržavanje ulja u filteru je bitno kako ne bi došlo do rada agregata bez ulja prilikom startovanja agregata.

4.) “Uniformly pleated moder synthetic media traps 99% of harmful particles” – Filtracioni medij koji služi za zadržavanje 99% nečistoća koje se nadju u ulju posle prolaska kroz agregat. Filtracioni medij je jedan od najbitnijih delova filtera.

5.) “By-pass” valve – Ventil koji smo spominjali ranije koji ima zadatak da propusti ulje u agregat u slučaju da dodje do začepljenja filtera usled nakupljanja nečistoća.

7.) “Heavy duty canister construction” – kućište filtera za vazduh.

Par korisnih saveta

Bitno je da znate da ukoliko često vozite po gradu, vaše ulje ranije izgubi svoja svojstva zbog česte vožnje “stani-kreni”. U tim uslovima ulje se više greje te pre izgubi svoja svojstva i potrebno ga je češće menjati, čak i pre isteka servisnog intervala. Češće zamene ulja poželjne su i kod motocikala koji se voze po prašnjavim putevima.

Trudite se da uvek kupujete kvalitetne filtere za ulje, jer vam je to jedna od garancija da će ulje u agregatu uvek biti čisto i na taj način ćete produžiti životni vek vašeg agregata. Firma Moto – Bike u svojoj ponudi ima kvalitetne Hiflo filtere za ulje i vazduh.

HifloFiltro

Hiflofiltro – poseduje TÜV (Udruženje teh. inspekcija – Nemačka) odobrenje na filtere ulja. Dizajnirani po najvišim standardima kvaliteta, Hiflofiltro poseduje kompletan raspon filtera ulja i filtera vazduha za motocikle, skutere i ATV, omogućavajući najviši nivo zaštite za vaš motor. Zašto HifloFiltro? Pružajući neverovatne performanse, Hiflofiltro je najprodavaniji brend zamenskih filtera za motocikle, skutere i ATV širom sveta. Filteri se takodje ispouručuju u originalu proizvodjača opreme, kao i brendova privatnih etiketa.

PROIZVODNJA: Fabrika Hifllofiltro -Thai Yang Kitpaisan je osnovana 1955. godine i proizvodi filtere za OEM motornu industriju od 1963. godine. Sa iskustvom od više od četiri decenije, konstantnim istraživanjem i razvojem, proizvode neke od najboljih filtera na svetu.

DISTRIBUCIJA: Odredjene zalihe se uvek drže u distributivnim centrima Hiflofiltro – u Londonu i Atlanti, spremni za trenutnu isporuku. Sa medjunarodnom mrežom vodećih distributera, u preko 70 zemalja širom sveta, Hiflofiltro nudi vrhunski kvalitet proizvoda, koji uvek prevazilaze sva očekivanja.

MATERIJALI: Da bi postigli kvalitet proizvoda, koriste samo najbolje materijale iz dobro poznatih fabrika: čelik iz Toyota Tsuso i NKK Japan, lepak od Henkel Germany, filter papir od Ashlstrom Filtration Finska, Hollingsworth & Vose USA and Awa Paper Japan.

KONTROLA KVALITETA: Svaki filter ulja prolazi kroz 16 individualnih kontrola kvaliteta, pre nego što izadje iz fabrike. TÜV SÜD (Udruženje teh. inspekcija) proverava ceo proizvodni proces, uključujući proveru sirovina, individualno ispitivanje filtera, reviziju i verifikaciju.

DOSTUPNOST: Hiflofiltro ima najsveobuhvatniju ponudu filtera na tržištu. Postoji pretraga filtera za gotovo svaki motocikl, skuter ili ATV.
Vodite računa o vašem filteru za ulje. Redovno održavanje filtera značajno će produžiti radni vek i performanse vašeg agregata!


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.