NaslovnaEdukacijaVožnja motocikla u zimskim uslovima - šta je neophodno da znate!

Vožnja motocikla u zimskim uslovima – šta je neophodno da znate!

-

Postoje neki od nas koji ni u hladnim i zimskim uslovima ne odustaju od vožnje motocikla. Ukoliko već ne možete bez motocikla ni u periodu godine kada većina drži motocikle u zimskom snu, rešili smo da skrenemo pažnju na stvari koje je neophodno da znate kada je u pitanju vožnja motocikla u zimskim uslovima.

Vožnja motocikla u hladnijim ili zimskim uslovima uopšte nije toliko strašna ukoliko se pridržavate određenih pravila. Naravno, mora se znati neka granica uslova u kojima se motocikl sme voziti. Budući da motocikli imaju samo dva točka to ih čini ranjivim u određenim vremenskim uslovima.

Redom ćemo opisati stavke na koje treba da obraćate pažnju kada se vozite pri hladnijim vremenskim uslovima.

Zdravlje pre svega!

Pre nego što se uputite u vožnju po hladnom vremenu, morate da imate propisnu opremu za vožnju. Pod opremom se podrazumeva kompletna oprema namenjena motociklistima, ali za vožnju u hladnijim uslovima. Preporuka je da ispod opreme nosite termo odelo ili makar zimski aktivni veš.

Posebno bih naglasio da ruke, odnosno šake treba što više ugrejati. Ukoliko su vam ruke hladne, nećete imati dobar osećaj prilikom kočenja, a zamislite da vam neko naglo prepreči put ili uđe u vašu traku? Potrudite se da vam ruke budu što toplije.

Zatim što se obuće tiče neizostavan deo opreme su čizme za motocikl, pantalone sa postavom, jakna sa postavom, štitnik za vrat i kaciga.

Vožnja motocikla u zimskim uslovima
Bitno je da pre svega sebe zaštite Foto: Dainese.com

Kada je reč o kacigi, postoje dva problema: prvi problem je maglenje kacige, koje se lako rešava “pinlock” sistemom. Drugi problem je ulazak hladnog vazduha unutar kacige. Zato je preporuka spustiti sve otvore za ventilaciju kako biste održali koliko – toliko toplote unutar kacige. Takođe, poželjno je nositi i potkapu.

Imajte na umu da hladnoća pojačava umor i utiče na smanjenje koncentracije. Budite još pažljiviji u saobraćaju jer usled hladnoće i vreme reakcije može biti nešto duže.

Koliko god da želite da vozite motocikl po hladnom vremenu ako nemate odgovarajuću zaštitnu opremu, odustanite od vožnje. Ništa nije vredno toga da se razbolite.

Pratite vremensku prognozu

Vremenska prognoza je još jedan faktor koji je bitan, naročito ako se ne vozite samo po gradu, već ste rešili da idete i minimum 50 km daleko od kuće.

Ukoliko prognoze najave ledenu kišu ili sneg bolje je da odustanete od vožnje jer standardne gume na motociklima nisu namenjene vožnji u tim uslovima. Ukoliko vas pak sneg ili led zateknu na putu parkirajte motocikl pored puta jer je vožnja u takvim uslovima veliki rizik po vas i druge učesnike u saobraćaju.

Prilagodite pritisak u gumama

Pritisci u gumama koje je proizvođač propisao za vožnju u normalnim uslovima uglavnom ne važe kada je temperatura niska. Da bi gume pružile prijanjanje potreba je određena temperatura. Čak i ako je asfalt suv, a temperatura asfalta niska, gume neće imati dobro prijanjanje i mogu bez najave da proklizaju.

Priprema motocikla za početak sezone
Vožnja motocikla u zimskim uslovima iziskuje “zdrav” akumulator Foto: shutterstock

Zato je preporuka da se gume spuste na dozvoljeni minimum (propisan od strane proizvođača guma). Što je manji pritisak u gumama, veća je kontaktna površina i brže se stvara toplota u gumama. Čak i kada spustite pritisak, nemojte naglo kočiti ili ubrzavati.

Bez naglog kočenja

Poput guma i kočioni diskovi kao i pločice brzo se hlade i treba im malo više vremena da se zagreju. Izbegavajte nagla kočenja jer se može dogoditi da naglo zgrabite kočnicu, a zbog hladnoće diskova neće momentalno doći do kočenja, već reakcija može kasniti nekoliko sekundi dok se ne stvori temperatura diska i poločica. Zatim može doći do naglog kočenja i blokiranja točka.

Ukoliko vozite duže vremena bez kočenja, nije na odmet sa vremena na vreme lagano pritisnuti kočnice da bi se zadržala toplota.

Pobrinite se da akumulator bude u dobrom stanju

Hladno vreme je veliki test za akumulator. Ukoliko je akumulator stariji ili je već pri kraju svog radnog veka, uglavnom se dogodi da “ispusti dušu” baš na hladnom vremenu. Kako ne biste došli u situaciju da motocikl stane zbog praznog akumulatora potrudite se da akumulator bude što noviji i da je u dobrom stanju. U svakom slučaju ako idete na neke duže deonice, ponesite kablove za povezivanje za slučaj da vam ipak zatreba dodatna pomoć.

Vožnja motocikla u zimskim uslovima
Vodite računa o akumulatoru Foto: Image by Capri23auto from Pixabay

Redovno dopunjavanje i proveru akumulatora smatrajte obaveznim. Nije na odmet da nabavite jedan od “pametnih” punjača koji olakšavaju održavanje akumulatora.

Zaštite motocikl od korozije

Hladnoća, vlaga i so su tri stvari koje jako brzo mogu uništiti vaš motocikl. Zato ukoliko vozite motocikl preko zime, češće održavajte motocikl. Ukoliko vozite po putevima na kojima je posipana so, nakon toga nemojte prati motocikl vrućom vodom jer topla voda pomaže da se so brže razgradi i lakše dospe do mikro oštećenja i tako ubrza rđanje.

Dobro je metalne površine zaštiti sprejevima protiv korozije.

Gume takođe tretirajte sredstvima za zaštitu kako bi duže izdržale torturu vožnje u zimskim uslovima.

Nemojte, ako ne morate

Pored svih ovih saveta koje ste mogli da pročitate, jedan od saveta bi bio i taj da ne vozite po hladnom vremenu, ako baš ne morate. Znate onu čuvenu poslovicu: “bolje sprečiti nego lečiti.”


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.