NaslovnaMoto SportWSBK Argentina 2019 Bautista i Rea do pobeda tokom dramatičnog vikenda

WSBK Argentina 2019 Bautista i Rea do pobeda tokom dramatičnog vikenda

-

WSBK šampionat je za vikend gostovao u Argentini. Argentina i staza San Vilikum nisu se ni ove godine proslavili, bar što se WSBK šampionata tiče. Zašto se tačno nisu proslavili objasnićemo dalje u izveštaju.

Nervoza među vozačima počela je već na prvim treninzima. Vozače je sačekala izuzetno prljava staza na koju je vetar naneo dosta prašine. Zbog prljave staze vozači su vozili oko 7 sekundi sporije krugove u odnosu na prošlu godinu.

Situacija se dodatno zakomplikovala u subotu kada je temperatura staze dodatno porasla što je izazvalo novi problem. Naime, prošle godine su se vozači žalili da se asfalt na jednom delu staze raspada. Vodeći na stazi San Vilikum potrudili su se da ovaj propust isprave te je taj deo staze ponovo asfaltiran. Problem je ispao što je taj deo staze asfaltiran par dana pre početka trkačkog vikenda, što je uz povišenu temperaturu prouzrokovalo da se iz asfalta pojavilo nešto slično ulju, što je učinilo taj deo staze nešto klizavijim.

Tokom treninga u subotu staze je već bila u boljim uslovima što se prljavština tiče, ali je veliki deo vozača smatrao da trka ne bi trebalo da se vozi. Predlog vozača je bio da se trka odloži za nedelju, to jest da se u nedelju voze dve trke normalne dužine. Ovakav predlog iznet je jer su se u nedelju očekivale niže temperature, a pri nižoj temperaturi problem sa asfaltom ne bi bio toliko izražen.

Vozači su pred samu trku većali i većina nije bila za to da se trka vozi. Međutim direkcija trke nije htela da odloži trku i ostalo je na vozačima da odluče da li će da voze ili ne. Pred samu trku održan je još jedan sastanak i posle sastanka 6 vozača je odlučilo da ne vozi trku. Među tih 6 vozača bili su Dejvis, Kijonari, Kamijer, Laverti, Melandri i Kortese. Trku nije startovao ni Loris Baz, ali je njegovo nepojavljivanje na trci uzrokano padom koji je doživeo tokom kvalifikacija.

Pomalo čudan start trke sa samo 12 vozača protekao je u Reinom i Bautistinom dobrom startu. Bautista je startovao sa pol pozicije, ali je Rea uspeo da mu se suprotstvai u prvih nekoliko krivina. Snaga Ducati Panigale V4R -a došla je do izražaja na kilometartskom pravcu na kom je Bautista bez puno muke uspevao da prestigne Reu. Njih dvojica borili su se nekoliko krugova, ali je Rea upao u probleme sa gumama te je morao da prepusti pobedu Bautisti.

WSBK Argentina

Razgatlioglu je uspeo da osvoji treću poziciju, a četvrto mesto izborio je Van der Mark. Van der Marke, Louz i Razgatlioglu bore se za treće mesto u generalnom plasmanu.

WSBK Argentina

Dobru trku odvezli su Žordi Tores i domaći vozač Leandro Merkado. Njih dvojica trku su završili na osmoj i devetoj poziciji.

WSBK Argentina

U nedelju su svi vozači startovali sprint trku. Temperatura staze je bila niža u odnosu na subotu, što se pozitivno odrazilo i na vremena koja su vozači postavljali, a koja su bila znatno bolja u odnosu na prethodnu trku.

Na sprint trci je Rea rešio da ne dopusti Bautisti da ga pobedi, pa je već od starta nametnu odličan ritam koji Bautista nije uspeo da isprati. Bautista je pokušao da uzvrati u toku trke, ali je Rea jednostavno bio brži i došao je do nove pobede, dok je Bautista morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Treće mesto opet je pripalo Razgatliogluu, dok su iza njega trku završili Dejvis, Louz i Van der Mark.

Druga trka prošla je u sličnom maniru kao i sprint trka. Rea se već na početku trke pozdravio sa ostatkom vozača i odmah je nametnuo jak tempo koji niko nije mogao da isprati. Do kraja trke Rea je pobedio sa 5 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog.

WSBK Argentina

Bautista je tokom trke upao u probleme sa gumama i izgubio je poziciju od Razgatlioglua, a zatim i od svog timskog kolege Dejvisa. U poslednjim krugovima Bautista se jedva odbranio i od Van der Marka i trku je završio na četvrtom mestu.

Sa druge strane, Dejvis je imao odličnu trku. Na startu se malo mučio, ali kako je trka odmicala Dejvis je imao sve bolji ritam. Do sredine trke Dejvis se probio na drugo mesto, ali je do tad Rea već napravio veliku prednost te je Dejvis morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Dejvis Ducati V4R

Treće mesto opet je osvojio Toprak Razgatliolu koji je još jedan korak bliže borbi za treću poziciju u generalnom plasmanu.

Toprak Razgatlioglu

U supersport trci smo očekivali borbu između Karikasula i Krumenahera i na kraju nismo ostali uskraćeni za uzbuđenja. Od samog početka trke vodila se lepa borba za pobedu između 7-8 vozača. Kako je trka odmicala kao najbrži istakao se Kluzel. Kluzel je tokom sredine trke uspeo da se izbori sa grupom i napravi solidnu prednost koju nije ispuštao do kraja.

WSBK Argentina

Borbra za podijum vodila se između Mahiasa, Vinjalesa, Perolarija, Karikasula, De Rose i Krumenahera. U prvom delu trke činilo se da bi Karikasulo mogao do pobede, dok su u drugom delu trke bili brži Mahias i Krumenaher.

Karikasula i Krumenahera su greške koštale podijuma, dok je Mahias bio konstantniji, što mu je na kraju donelo drugu poziciju. Odličnu trku imao je i Isak Vinjales koji je uspeo da zabeleži treću poziciju ispred Perolarija.

Krumenaher je u poslednjim krugovima trke bio na trećoj poziciji, ali je posle jedne greške izbguio treće mesto našavši se ispred Karikasula. Karikasulo nije hteo da završi trku iza Krumenahera pa je posle povratnog pravca izveo manevar preticanja pri čemu je došlo do kontakta između njega i Krumenahera. Na sreću obojica su ostali na motociklima, ali je Krumenaher izgubio poziciju i od De Rose.

Yamaha R6

Karikasulo je trku završio na 5. dok je Krumenaher završio na 7. mestu. Kluzelova pobeda je Francuza matematički zadržala u borbi za titulu jer zaostaje 22 boda za Krumenaherom, dok karikasulo zaostaje samo 8 bodova za Krumenaherom.

Krumenaher je posle trke izjavio da mu je ekipa namerno dala slabiji agregat, a da su Karikasulu dali agregat sa većom snagom. Lično smatram da ta izjava Krumenahera nije bila objektivna jer je Karikasulo prednost na pravcu stekao vozeći u zavetrini. Biće zanimljivo gledati trku u Kataru i borbu između dvojice timskih kolega.

Sledeće trka vozi se za dve nedelje trkom na stazi Losail u Kataru.

Za komentare i raspravu oko trkačkog vikenda u Argentini, predlažemo da svratite do teme na forumu otvorene u tu svrhu.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati prve WSBK trke

Rezultati sprint WSBK trke:

Rezultati sprint WSBK trke

Rezultati druge WSBK trke:

Rezultati druge WSBK trke

Rezultati supersport trke:

Rezultati supersport trke

Izbacili smo broj 6 Bjbikers magazina. Ovaj, ali i ostale digitalne brojeve našeg časopisa možete pronaći ovde.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.