NaslovnaMoto SportWSBK Asen 2019, Bautista do novog rekorda

WSBK Asen 2019, Bautista do novog rekorda

-

Za vikend je na stazi Asen u Holandiji vožena još jedna runda WSBK šampionata. Tokom vikenda je preovladavalo veoma loše vreme zbog kojeg je prva WSBK trka u subotu bila otkazana i pomerena za nedelju umesto sprint trke. Tako smo u nedelju imali stari format trka sa dve trke normalne dužine.

Svi vozači su došli na Asen sa nadom da će uspeti da prekinu dominantan niz pobeda Alvara Bautiste. Ducati je došao na Asen sa smanjenjem obrtaja i mislilo se da Asen neće ležati Ducati-ju i Bautisti. Ovo se pokazalo kao potpuno netačno.

Bautista je samo na prvim trenizima bio nešto sporiji, ali je iz treninga u trening popravljao vreme. Kada su počele kvalifikacije, Bautista je nešto ranije izašao na stazu sa kvalifikacionim gumama što se pokazalo kao krucijalno za osvajanje nove pol pozicije. Naime, zbog pada Topraka Razgatilioglua i Rijuči Kijonarija istaknuta je crvena zastava i prekinut je trening. U tom trenutku dobar deo brzih vozača nije stigao da postavi brze krugove te je pol pozicija otišla Bautisti ispred Van der Marka i odličnog Marku Rajterbergera.

Bautista WSBK Asen 2019

Na trci ništa novo. Bautista je dobro startovao i u prvim krugovima se činilo da možda neće uspeti da pobegne, ali je strpljivo iz kruga u krug gradio prednost. Prvo je Rajterberger držao drugu poziciju, ali kako je trka odmicala tako je gubio ritam, pa su ga prestigli Rea, Van der Marke, Louz i Haslam. Budući da je Bautista već napravio solidnu prednost, Rea i Van der Mark vodili su borbu za drugu poziciju. Rea je na kraju uspeo da se odbrani od Van der Marka i da upiše još jednu drugu poziciju, dok je Holanđanin zabeležio podijum pred domaćom publikom.

Rea i Van der Mark, WSBK Asen 2019

Na drugoj trci Rea je imao odličan start sa osme pozicije i već posle tri krivine bio je na zadnjem točku Bautisti. Rea je odličan zalet iskoristio i da pretekne Bautistu. Narednih šest do sedam krugova Rea je uspevao da iza sebe zadrži Bautistu, Van der Marka i veoma raspoloženog Dejvisa. Na 16. krugova pre kraj trke Rea je u dve krivine izgubio poziciju prvo od Bautiste, a zatim i od Dejvisa.

Bautista je odmah u narednom krugu postavio najbrže vreme i polako je pravio prednost u odnosu na ostatak grupe iza njega. Na kraju je Bautista došao do jedanaeste uzastopne pobede od početka sezone. U istoriji WSBK šampionata ovo se nikad nije dogodilo, te se Bautista upisao u istoriju šampionata kao prvi vozač koji je pobedio na jedanaest uzastopnih trka.

Bautista WSBK Asen 2019
Bautista je ispisao stranice istorije WSBK šampionata

Dejvis je polako gubio ritam, pa su ga Van der Mark i Rea pretekli. Ovaj dvojac se zatim odvojio i vodio svoju borbu za drugu poziciju. Posle odlične vožnje, Van der Mark je uspeo da prestigne Reu i osvoji drugu poziciju. Ovo je veliki udarac za Reu koji je na drugoj trci izgubio 9 bodova u odnosu na Bautistu, pa sada Španac ima 53 boda prednosti.

Van der Mark Asen 2019
Van der Mark je uspeo da pobedi Reu u borbi za drugu poziciju

Supersport trka je bila još jedna klasična trka sa dosta preticanja i uzbuđenja. Yamahe R6 opet su dominirale trkačkim vikednom. Jedino je Rafael De Rosa uspeo sa svojom MV Agustom F3 da parira Yamahama, ali je nažalost De Rosa pao sredinom trke. Glavna borba vodila se između dvojice timskih kolega, Randi Krumenahera i Federika Karikasula. Karikasulo je na kraju u poslednjim metrima staze uspeo da bude bolji od svog timskog kolege i da upiše prvu pobedu u sezoni. Sa ovom pobedom Karikasulo se uključio u borbu za šampionsku titulu.

Karikasulo
Randi Krumenaher (21) i Federiko Karikasulo (64) u žaru borbe

Sledeći trkački vikend WSBK šampionata vozi se od 10. – 12. maja na čuvenoj stazi Imola u Italiji.

Za diskusiju o trkačkom vikendu na Asenu možete svratiti do naše teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati prve trke WSBK Asen 2019
Rezultati prve trke

Rezultati druge trke:

Rezultati druge trke WSBK Asen 2019
Rezultati druge trke

Rezultati supersport trke:

Rezultati supersport trke Asen 2019
Rezultati supersport trke


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.